IMUNITATEA DE TURMĂ NU SE VA PRODUCE ÎN ACEST AN!

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat luni, că, în ciuda programelor de vaccinare împotriva noului coronavirus care se desfășoară la nivel mondial, este puțin probabil ca așa-numita imunitate de turmă a populației să se dezvolte anul acesta.

“Chiar dacă vaccinurile încep să-i protejeze pe cei mai vulnerabili, nu vom atinge niciun nivel de imunitate a populației sau imunitate de turmă în 2021”, a declarat Soumya Swaminathan, expert în cadrul OMS, citată de agențiile internaționale de presă.

Ea a precizat că este posibil ca în unele țări să se dezvolte această imunitate de turmă, dacă se va vaccina mare parte a populației, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a proteja oamenii din întreaga lume, în situația în care imunitatea de turmă presupune vaccinarea a până la 80% din populație.

Deși în unele țări se desfășoară campanii masive de vaccinare, în țările mai sărace vaccinul împotriva noului coronavirus nu a ajuns deocamdată. Agenția pentru sănătate a ONU a anunțat că vaccinările în cele mai sărace țări ale lumii ar putea începe luna aceasta sau în februarie, a declarat dr. Bruce Aylward, consilier al directorului general al OMS. Reprezentantul Organizației a reiterat apelul la un ajutor internațional pentru aceste state.

În Europa și SUA, campaniile de imunizare cu vaccinurile aprobate de la Moderna și Pfizer/BioNTech au început lent, din cauza restricțiilor de aprovizionare și producție, dar și a dificultăților logistice pe care vaccinarea în masă le presupune.

Bilanțul pandemiei la nivel mondial depășește 91,3 milioane de cazuri de Covid-19 și aproape 2 milioane de decese. Cele mai afectate țări sunt SUA, India, Brazilia, Rusia și Marea Britanie. (I.S.)

Lasă un comentariu