CONCERTE SPECIALE DE RE – REVELION LA FILARMONICA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Filarmonica de Stat Târgu-Mureș revine pe scena Sălii Mari a Palatului Culturii cu celebrele concerte speciale de Re - Revelion. Deja devenite o tradiție la Filarmonica Târgu-Mureș, concertele speciale de Anul Nou și Re - Revelion se desfășoară de 15 ani, atrăgând, anual, un public meloman numeros, prin diversitatea partiturilor. Au răsunat, de fiecare dată, valsuri, polci și marșuri celebre aparținând familiei Strauss, precum și uverturi, arii și duete celebre din creația altor compozitori de renume.

La pupitrul concertelor speciale, de joi și vineri seară, se va afla Maestrul Gheorghe Victor Dumănescu, care revine cu mare plăcere, de fiecare dată, la Filarmonica Târgu-Mureș.

Soliștii celor două seri vor fi soprana târgumureșeancă, Borsos Edith, precum și cele două mari colective, Corul Mixt și Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș.

Programul celor două seri este variat și cuprinde pagini muzicale celebre, din creația compozitorilor: Rossini, Donizetti, Dvorak, Verdi, Strauss, Elgar, Bernstein, Rahmaninov și Kalman: G. Rossini: Uvertura “Italianca în Alger”; G. Donizetti: Don Pasquale - corul “Che interminabile andirivieni”; A. Dvoøak: Rusalka - Cântec către lună; G. Verdi: Rigoletto - Cor de bărbați “Zitti,zitti”; J. Strauss: Polka pizzicato; G. Verdi: Vecerniile siciliene - “Merce dilette amiche”; E. Elgar: Salut d'amour;

L. Bernstein: Uvertura “Candide”;

S. Rahmaninov: Vocalise; G. Verdi: La Traviata - Corul țigăncuțelor și al mata-dorilor; J. Strauss: Frühlingsstimmen;

E. Kálmán: Silvia - Intrarea Silviei și Csárdás.

Festivalul muzicii de divertisment va continua la Filarmonica Târgu-Mureș și în ultimele două săptămâni ale acestei luni, cu alte două concerte de excepție, în care rock-ul simfonic, hiturile pop și muzica din filme vor fi la loc de cinste!

Dirijor și profesor universitar la Academia de Muzică “Gheorghe

Dima”, dr. Gheorghe Victor Dumănescu a absolvit, în anul 1967, Conservatorul de Muzică “George Enescu” din Iași, la clasa de dirijat a maestrului Ion Baciu.

Între anii 1961-1974, a activat ca dirijor al Corului “Gavriil Musicescu” al Filarmonicii “Moldova” din Iași, iar între anii 1974-1984, ca dirijor al Operei Naționale din Iași. Între anii 1984-1994, se reîntoarce în orașul natal, ca dirijor al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1991, Maestrul Victor Dumănescu este profesor permanent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat și clasa de operă.

Printre artiștii cu care a colaborat îi amintim pe: Andrei Apostan, Ștefan Ruha, Gabriel Croitoru, Manuela Slătinaru, David Ohanesian, Al. Apoehi, Irina Arkhipova, Carmen Oprișan, Paata Burchuladze ș.m.a.

Este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și din străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din: Kiev (Ukraina), Aspendos (Turcia), Sofia (Bulgaria) fiind încununată cu succes, de fiecare dată.

Între anii 1991-1994, a activat ca director artistic și dirijor principal al Operei din Antalya (Turcia). A realizat numeroase turnee artistice în străinătate (în marea majoritate a statelor din Europa), iar, alături de Opera timișoreană, în toate turneele efectuate în Olanda.

Cu un repertoriu de peste 50 de titluri din creația universală și românească de operă, operetă și balet, multe dirijate de către Maestrul Victor Dumănescu la pupitrul Operei clujene, memorabile rămân premierele locale absolute clujene ale operei Nabucodonosor (1986), a musicalului My fair lady (1989), a operei Înger și demon de Tudor Jarda, tot în 1989, precum și des-chiderea stagiunii la Opera Națională București, cu Boema în 1993.

A realizat numeroase imprimări pentru Radio, TV, disc și CD.

Târgumureșeanca Borsos Edith a absolvit secția canto la Liceul de Artă din Târgu-Mureș. După doi ani de activitate în Corul Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, și-a continuat studiile la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca - specializarea canto. A participat la cursurile de măiestrie, susținute de Mariana Nicolesco, Ionel Pantea etc. Din anul 2003, a fost membră a Operei maghiare din Cluj-Napoca, iar în stagiunea 2005-2006 s-a perfecționat în cadrul Studioului de Operă din Budapesta, devenind apoi solistă la Teatrul Csokonai din Debrecen. Dintre rolurile sale de operă și operetă, amintim: Contesa din “Nunta lui Figaro”, Fiordiligi din “Cosi fan tutte” de Mozart, Santuzza din “Cavaleria rusticană” de Mascagni, și Contesa Maritza din opereta cu același nume, de Kalman. Un loc important în repertoriul său ocupă genul vocal - simfonic și liedul. Colaborează frecvent cu filarmonicile din țară și de peste hotare și a conlucrat cu dirijori celebri precum: Florentin Mihăescu, Gheorghe Dumănescu, Shinya Ozaki etc.

În 2010 a devenit finalistă a Concursului Internațional de Canto “Moniusko” din Polonia. Este câștigătoarea celei de-a doua ediții a Concursului Internațional de Canto “Simandy Jozsef”, organizat în 2011 la Szeged, în Ungaria, concurs prezidat de renumita cântăreață de operă Marton Eva. În palmaresul său artistic se înscrie și altă distincție importantă, precum Marele Premiu al Concursului Internațional de Canto “Hariclea Darclee” de la Brăila, din 2010, concurs fondat de marea soprană Mariana Nicolesco.

 

Lasă un comentariu