CORONAVIRUS: OAMENII DE ȘTIINȚĂ BRITANICI, PREOCUPAȚI CĂ VACCINURILE ANTI-COVID-19 AR PUTEA SĂ NU FUNCȚIONEZE ÎMPOTRIVA VARIANTEI SUD-AFRICANE (ITV)

Distribuie pe:

Oamenii de știință nu sunt 100% încrezători că vaccinurile anti-COVID-19 vor funcționa și în cazul noii variante de coronavirus, de tip nou, detectate în Africa de Sud, a afirmat, luni,Robert Peston, editor politic al canalului ITV, citând un consilier științific neidentificat al guvernului britanic, relatează Reuters.

Ministrul britanic al sănătății, Matt Hancock, s-a declarat mai devreme “incredibil de îngrijorat” în legătură cu noua variantă, în timp ce serviciul de sănătate publică al Angliei nu a răspuns deocamdată la solicitarea de comentarii, menționează Reuters.

“Potrivit unuia dintre consilierii științifici ai guvernului, motivul pentru “incredibila îngrijorare” a lui Hancock, în ce privește varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a spus Peston. Atât Marea Britanie, cât și Africa de Sud au descoperit în ultimele luni variante noi de coronavirus, care au dus la o creștere a numărului de cazuri.

Oamenii de știință spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în țară, pentru că prezintă multiple mutații la nivelul așa-zisei proteine “spike”, folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

Această variantă a fost, de asemenea, asociată cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentrație mai mare de particule virale în organismul pacienților, contribuind, probabil, la un nivel mai ridicat de contagiozitate.

Duminică, John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care face parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, a apreciat că vaccinurile vor funcționa în ce privește varianta britanică, dar a adăugat că există un “mare semn de întrebare” cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente și împotriva variantei sud-africane.

Bell a precizat, pe Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcționa și împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puțin de un an.

“Ar putea dura o lună sau șase săptămâni pentru a obține un nou vaccin”, a spus profesorul.

 

MARKUS SÖDER CRITICĂ BRUXELLESUL PENTRU STRATEGIA DE ACHIZIȚIONARE A VACCINULUI ANTI-COVID-19

Comisia Europeană a făcut de mântuială procesul de procurare a dozelor de vaccin anti-COVID-19 și de aprobare a lor pentru utilizare în interiorul Uniunii Europene, susține liderul Uniunii Creștin-Sociale germane (CSU), Markus Söder, potrivit politico.eu.

“În mod evident, procedura europeană de achiziționare a vaccinului a fost nepotrivită. Este dificil de explicat că un vaccin foarte bun este dezvoltat în Germania, dar este administrat mult mai rapid în alte părți”, a declarat Söder, într-un interviu pentru publicația Bild am Sonntag.

Comentariile liderului bavarez survin pe fondul înmulțirii criticilor față de lentoarea sistemului UE de aprobare a vaccinului, ceea ce a făcut ca vaccinul dezvoltat de grupul american Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech să fie utilizat în afara UE cu câteva săptămâni înainte de a primi undă verde în interiorul blocului comunitar.

“Comisia Europeană a planificat probabil în mod prea birocratic: au fost comandate prea puține vaccinuri dintre cele bune și dezbaterile privind prețul au continuat pentru prea mult timp”, a explicat Markus Söder.

Executivul UE și-a susținut însă poziția. “Actuala stagnare nu este cauzată de volumul comenzilor, ci de criza mondială a capacității de producție”, a afirmat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Duminică, premierul britanic Boris Johnson și-a exprimat speranța că în primele luni ale acestui an vor fi administrate zeci de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, în timp ce în Israel autoritățile au declarat că până la finalul lui ianuarie ar trebui să se vaccineze 2 milioane de persoane din această țară.

 

MINISTRUL APĂRĂRII ISRAELIAN, FAVORABIL ACHIZIȚIONĂRII DE CĂTRE ISRAEL A UNEI A TREIA ESCADRILE DE F-35 DIN SUA

Ministrul apărării israelian, Benny Gantz, și-a exprimat luni dorința ca Israelul să achiziționeze o a treia escadrilă de avioane stealth de ultimă generație F-35 din SUA, exprimându-și de asemenea speranța că acest contract va fi încheiat înainte de încheierea mandatului președintelui în exercițiu al SUA, Donald Trump, la 20 ianuarie, informează luni Reuters.

Israelul poartă de ceva timp discuții cu Washingtonul, cu privire la modalitățile ce i-ar permite să-și mențină avantajul militar în regiune, după ce administrația Trump a aprobat anul trecut o posibilă vânzare de aparate F-35 către Emiratele Arabe Unite. Înainte de aceasta, respectivele avioane erau disponibile în regiune doar pentru Israel.

“Fără îndoială, avem nevoie să extindem rețeaua de aparate F-35. În prezent, avem două escadrile. Consider că putem extinde această rețea. Aceasta le-am cerut eu americanilor”, a declarat Gantz pentru Ynet TV. “Aș cumpăra o altă escadrilă de aparate F-35 și apoi aș examina ce este de făcut pentru a menține echilibrul: să continuăm să extindem achizițiile de F-35, să optăm pentru F-15?”, a adăugat el.

Gantz nu a precizat numărul de avioane F-35 pentru noua escadrilă, însă oficiali israelieni au declarat că cele două escadrile deja comandate de Israel includ 50 de aparate.

Coaliția de guvernare dintre Gantz și premierul Benjamin Netanyahu s-a destrămat luna trecută și noi alegeri vor fi organizate pe 23 martie. Ambii își mențin funcțiile până când un nou guvern va fi format după alegeri.

Întrebat dacă Israelul ar putea finaliza contractul pentru achiziția de F-35 cu SUA, înainte ca Donald Trump să-și încheie mandatul, Gantz și-a exprimat speranța că acest lucru va fi posibil. “Cred că bugetul apărării are nevoie să fie gestionat în mod corespunzător, să fie protejat. Este un fel de poliță de asigurare activă”, a spus el.

Aparatele F-35 sunt produse de Lockheed Martin Corp, iar F-15 de Boeing Co.

 

PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, MAIA SANDU, VA ÎNTREPRINDE O VIZITĂ OFICIALĂ ÎN UCRAINA PE 12 IANUARIE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua pe 12 ianuarie o vizită oficială în Ucraina, a anunțat șeful-adjunct al biroului Președinției ucrainene, Igor Juvkov, informează presa ucraineană, citată sâmbătă de IPN.md și Deschide.md.

“Vom începe noul an cu o resetare a relațiilor bilaterale cu Republica Moldova - pe 12 ianuarie, noua președintă Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Ucraina, care va fi prima ei vizită după alegeri”, a subliniat oficialul ucrainean pentru Zerkalo Nedeli.

Contactat de IPN.md, secretarul general al Președinției Republicii Moldova, Andrei Spînu, a confirmat vizita, adăugând că detaliile vor fi precizate, în scurt timp, într-un comunicat de presă.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a invitat-o pe Maia Sandu la Kiev, imediat după alegerea ei în funcția de președinte al Republicii Moldova. Zelenski și-a exprimat convingerea că alegerea Maiei Sandu constituie o bună ocazie pentru relansarea relațiilor moldo-ucrainene, deteriorate de declarații ale fostului președinte moldovean Igor Dodon, potrivit cărora Peninsula Crimeea aparține Federației Ruse.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Lasă un comentariu