PLOILE DE STELE CĂZĂTOARE DIN ANUL 2021

Distribuie pe:

Meteoriții sau stelele căzătoare, cum sunt cunoscute popular, oferă în fiecare an mai multe spectacole pe cerul înstelat. Chiar dacă ați pierdut primul spectacol din noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2021, oferit de Quadrantide, unul din cei mai puternici curenți de meteori, nu vă îngrijorați, pe parcursul anului veți mai avea suficiente ocazii, totul e să nu fie înnorat și să aveți “puțintică răbdare" și un dram de noroc.

Vă voi prezenta în continuare principalele ploi de stele căzătoare din acest an, urmând să revin, în articolele următoare, cu descrierea celorlalte evenimente astronomice și cu detalii despre unele programe spațiale în derulare sau preconizate a începe anul acesta.

Ploaia de meteori Lyrid. Această ploaie de meteoriți este produsă de particulele de praf rămase în urma cometei C/1861 G1 Thatcher, descoperită în 1861. Maximul va fi atins în noaptea de 22 spre 23 aprilie, cu până la 20 de meteori pe oră. Deși anul acesta Luna plină va eclipsa spectacolul, cu puțin noroc puteți prinde câțiva meteori care vor radia dinspre constelația Lyra.

Ploaia de meteori Eta Aquaride. Cu un maxim de până la 60 de meteori pe oră în emisfera sudică și 30 de meteori pe oră în emisfera nordică, această ploaie de stele căzătoare este produsă de resturile rămase în urma celebrei comete Halley.

Fenomenul se va derula între 19 aprilie și 28 mai, maximul fiind atins în noaptea de 6 spre 7 mai. Meteorii vor radia dinspre constelația Aquarius sau Vărsătorul.

Ploaia de meteori Delta Aquaride. Această ploaie de meteoriți este produsă de particulele de praf rămase în urma cometei Marsden și Kracht. Derulată între 12 iulie și 23 august, ploaia de meteoriți va atinge maximul în noaptea de 28 spre 29 iulie, cu până la 20 de meteori pe oră. Aceștia vor radia dinspre constelația Aquarius sau Vărsătorul.

Ploaia de meteori Perseide. Cu un maxim de până la 60 de meteori pe oră, această ploaie de stele căzătoare este una din cele mai cunoscute și spectaculoase. Ea este produsă de resturile rămase în urma celebrei comete Swift-Tuttle, cel mai mare obiect cosmic cunoscut care vizitează cu regularitate Pământul (ultima dată în 1992), având nucleul cu diametrul de 26 km.

Fenomenul, care va fi vizibil mai ales în emisfera nordică, se va derula între 17 iulie și 24 august, maximul fiind atins în noaptea de 12 spre 13 august. Meteorii vor radia dinspre constelația Perseus. Lipsa Lunii, care va apune devreme, va crea condiții deosebite unui spectacol magnific, meteorii care vor veni cu viteza de 60 km/s, lăsând dâre incandescente la intrarea în atmosferă. Acum câțiva ani, am avut și eu norocul să văd doi dintre acești meteori.

Ploaia de meteori Draconide. Această ploaie de meteoriți este produsă de resturile rămase în urma cometei 21P Giacobini-Zinner, descoperită în anul 1900, care orbitează în apropierea lui Jupiter. Maximul va fi atins în noaptea de 7 spre 8 octombrie, cu până la 10 meteori pe oră. Aceștia vor radia dinspre constelația Dragonului.

Draconidele sunt o ploaie de meteoriți neobișnuită prin faptul că cea mai bună perioadă de observație nu este spre dimineață, ca la majoritatea celorlalte ploi de meteoriți, ci la începutul serii.

Ploaia de meteori Orionide. Cu un maxim de până la 20 de meteori pe oră, această ploaie de stele căzătoare este produsă tot de resturile rămase în urma celebrei comete Halley, ca și ploaia de meteori Eta Aquaride. Fenomenul se va derula între 2 octombrie și 7 noiembrie, maximul fiind atins în noaptea de 21 spre 22 noiembrie. Meteorii vor radia dinspre cunoscuta constelație Orion sau Vânătorul, dar din păcate, din nou, Luna plină va eclipsa spectacolul.

Conform Science Alert, meteorii ajung în atmosfera Pământului cu o viteză neobișnuit de mare, 66 km/s. În urma lor, ei lasă resturi ce strălucesc pe cer timp de câteva secunde ori chiar minute. Alții, în schimb, explodează în mingi de foc, producând explozii de lumină, ceea ce face fenomenul ?i mai spectaculos.

Ploaia de meteori Tauride. Deși are un maxim de doar 5-10 meteori pe oră, această ploaie de stele căzătoare se întinde pe cea mai lungă perioadă de timp, din 7 septembrie până pe 10 decembrie, cu un maxim în noaptea de 4 spre 5 noiembrie. Meteorii vor radia dinspre cunoscuta constelație Taurus, iar lipsa Lunii va crea condiții foarte bune pentru vizionarea spectacolului.

Și această ploaie de stele căzătoare este neobișnuită prin faptul că este formată din două secțiuni distincte: prima produsă de particulele de praf rămase în urma asteroidului 2004 TG10, iar a doua în urma cometei 2P Encke. Deși au o viteză mică comparativ cu alte ploi de meteoriți, doar 27 km/s, deoarece particulele sunt mai mari, mici pietricele și nu fire de nisip, ele strălucesc pe cer mult mai puternic, lăsând în urma lor dâre de fum. În anul 2005 s-au putut vedea adevărați bulgări de foc atât de intenși încât au uluit observatorii nocturni care i-au denumit “bulgării de foc de Halloween".

Ploaia de meteori Leonide. Această ploaie de meteoriți este produsă de resturile rămase în urma cometei Tempel-Tuttle, descoperită în anul 1865. Maximul va fi atins în noaptea de 17 spre 18 noiembrie, cu până la 15 meteori pe oră. Aceștia vor radia dinspre constelația Leul aflată sub Ursa Mare.

Această ploaie de stele căzătoare este unică prin faptul că are un vârf ciclic atins la fiecare 33 de ani când pot fi văzuți sute de meteori pe oră. Ea este cea mai puternică în intensitate, particulele venind cu viteze de 70 km/s, producând uneori adevărate focuri de artificii, așa cum s-a întâmplat în anul 1966, când locuitorii din sud-vestul Statelor Unite au fost martorii unei furtuni deosebit de intense, nu mai puțin de 3000 de meteori căzând într-un singur minut.

Ploaia de meteori Geminide. Producând până la 120 de meteori multicolori pe oră la maxim, Geminidele sunt considerate regele curenților de meteori și cele care oferă cel mai bun spectacol. Ploaia de meteori este produsă de resturile rămase în urma asteroidului 3200 Phaethon, descoperit în anul 1982.

Fenomenul se va derula între 7-17 decembrie, maximul fiind atins în noaptea de 13 spre 14 decembrie. Meteorii vor radia dinspre constelația Gemenii. Deși Luna va fi o piedică, faptul că Geminidele sunt atât de numeroase și strălucitoare, promite totuși un spectacol pe cinste.

Ploaia de meteori Urside. Ultima ploaie de meteori din an are un maxim de doar 5-10 meteori pe oră. Ea are loc între 17-25 decembrie, cu un maxim în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Meteorii vor radia dinspre cunoscuta constelație Ursa Mică, dar din păcate Luna plină va eclipsa mult spectacolul. Ploaia de meteori este produsă de resturile rămase în urma cometei Tuttle, descoperită în anul 1790.

 

Lasă un comentariu