IN MEMORIAM LUMINIȚA CONSTANTINESCU

Distribuie pe:

A încetat din viață criticul muzical Luminița Constantinescu, binecunoscuta realizatoare de emisiuni muzicale de televiziune și radio, în special a celor dedicate operei, atât la Televiziunea Română, cât și la Radio România.

Născută în 24 februarie 1949, Luminița Constantinescu a absolvit Conservatorul de Muzică “Ciprian Porumbescu” din București, în anul 1972, devenind redactor la secția “Operă, operetă” din Radiodifuziunea Română. Așa au luat naștere primele cicluri de emisiuni muzicale în care a adus în prim-plan cele mai reprezentative figuri de soliști lirici.

Sfătuită de Iosif Sava, în anul 1979, Luminița Constantinescu s-a transferat la Televiziune, tot la secția de operă, unde și-a desfășurat activitatea până în anul 1999. De-a lungul celor peste treizeci de ani de carieră, o mare realizare a Luminiței Constantinescu a constituit-o lansarea tinerelor voci de operă, pe care le-a identificat și le-a promovat în ciclul de concerte transmise de televiziune “Vă place opera?”. Dintre numeroasele producții realizate de Luminița Constantinescu amintim concertele cu public, desfășurate pe scena Radioului, documentarele și ciclurile radiofonice “Biografii muzicale”, “Zig-Zag muzical”, “Al treilea gong”, “Seară de operă”, dar și portretele TV dedicate artiștilor de operă precum Viorica Cortez, Angela Gheorghiu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Nicolae Herlea sau Ludovic Spiess. A fost producător al emisiunilor “Placido Domingo în România”, “Cele trei soprane”, “Tenorul secolului la București - Luciano Pavarotti”. De asemenea, filmele de operă “Cenușăreasa” de Gioachino Rossini și “Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo poartă semnătura reputatului om de televiziune.

Colaboratoare apropiată și constantă a postului Radio România Muzical, Luminița Constantinescu a realizat, pe frecvențele noastre, emisiunea-concurs “Alo, îmi place opera!”, între 1998 și 2012, precum și “Diminețile dvs. muzicale”, în anii 2005-2006.

Dumnezeu să o odinească în pace!

Lasă un comentariu