UNIREA ÎN FAPTE A COMUNITĂȚII LOCALE

Distribuie pe:

Stăm de vorbă cu Cismaș Tincuța, o femeie vrednică, muncitoare, capabilă să adune în jurul său atât familia - care este numeroasă, cât și comunitatea locală.

- Despre Ferma Ecologică din Țopa am auzit mereu, iar produsele de acolo au fost expuse la numeroase târguri din țară, dar și din străinătate. Ce aduceți nou de această dată?

- De fiecare dată când am promovat și comercializat produsele noastre, am simțit că am putea să facem mai mult. Iată cum s-a născut ideea de a uni eforturile comunității locale și așa a luat ființă proiectul Promovarea și dezvoltarea unui lanț alimentar scurt, cu produse din Grupul de Acțiune Locală Dealurile Târnavelor.

- Cine s-a implicat în proiect?

- Suntem trei parteneri în proiect: I.I. Cismaș Tincuța Corina, P.F.A. Burlea Olimpiu și Școala Generală Albești. De fapt, prin proiectul acesta ne-am propus și am și reușit să aducem pe masa clienților noștri alimente de cea mai bună calitate, produse și comercializate de noi: brânzeturi și lactate, conserve, legume și zarzavaturi, produse apicole. Este vorba nu doar de comercializarea unor produse, ci de crearea unei identități locale, prin valoarea adăugată care se dă produselor, prin procesare.

Am constatat că acest concept a avut un impact pozitiv pe piața locală. Clienții ne cunosc și ne așteaptă să le aducem pe masă bucatele cu care s-au obișnuit și care le creează starea de bine și le amintesc de copilărie. Acest fapt ne determină să venim mereu în întâmpinarea nevoilor lor, prin diversificarea produselor.

- În afară de dezvoltarea afacerilor locale, ce a adus nou acest proiect?

- Noutatea proiectului constă în latura sa educativă, pentru că am implicat elevii din zona Târnavei Mari și, în special, pe cei de la Școala Generală Albești în dezbateri referitoare la agricultura ecologică, la importanța cultivării pământului.

Copiii sunt foarte receptivi iar noi, prin sesiuni teoretice și practice, le-am amintit de legătura strânsă care a fost întotdeauna între țăranul român și pământul pe care l-a muncit cu sudoare și dragoste.

Aceste valori reale sunt uitate în lumea actuală, dominată de virtual, iar noi considerăm că este foarte important ca tinerii, copiii să redobândească dragostea de pământ, de satul natal, iar dacă pași îi vor purta pe meleaguri îndepărtate, să-și amintească cu plăcere de unde au pornit în viață și să revină cu drag acasă.

- Vă dorim spor și mult succes!

Lasă un comentariu