POLITICILE VERZI CRESC PREȚURILE LA ALIMENTE

Distribuie pe:

Soluția utilizării biocombustibililor a fost văzută, de cei mai mulți specialiști, drept ideea salvatoare pentru multe dintre problemele ecologice ale planetei. În ultimii ani, însă, au început să apară critici din ce în ce mai acerbe ai acestor biocombustibili. Un studiu al agenției Oxfam arată că, de fapt, biocombustibilii au târât în sărăcie peste 30 de milioane de oameni. Raportul realizat de către Oxfam, o confederație a peste 13 organizații care lucrează în peste 100 de țări, arată că așa numitele politici verzi ale țărilor dezvoltate contribuie la creșterea semnificativă a prețurilor la alimente. Acest lucru îi afectează în mod dramatic pe locuitorii statelor sărace.

 

PĂRERI PRO ȘI CONTRA BIOCOMBUSTIBILILOR

În primul rând, creșterea suprafeței cultivate cu plante, din care se obțin biocombustibili înseamnă schimbarea destinației terenurilor agricole și despădurirea unor suprafețe importante. Plantele tehnice ar avea un rol diferit în dinamica dioxidului de carbon și a oxigenului din atmosferă.

Pe de altă parte, utilizarea plantelor cultivate pentru obținerea biocombustibililor ar intra în competiție cu utilizarea în scop alimentar.

Cum statele bogate, mai ales cele din Uniunea Europeană, dau subvenții serioase pentru culturile utilizate la obținerea biocombustibililor, fermierii preferă să abandoneze culturile de cereale utilizate pentru hrana populației.

Se reduce, astfel, mai ales oferta de alimente de bază, ceea ce înseamnă, implicit, și creșterea prețului acestora. Iar această creștere de prețuri ar afecta, după părerea autorilor studiului, peste 30 de milioane de persoane, locuitori ai statelor sărace. Părerile pro și contra biocombustibililor nu sunt noi.

În favoarea cultivării plantelor tehnice se pronunță state exportatoare care au început deja să aibă câștiguri serioase din această activitate, precum Brazilia și alte țări din America Centrală și de Sud și Africa.

 

Lasă un comentariu