ȘTIRI DIN „TRANȘEELE” PANDEMIEI „SUNTEM ÎNTR-O CURSĂ CONTRA CRONOMETRU”

Distribuie pe:

Mutațiile noului coronavirus, care cauzează COVID-19, se dezvoltă rapid, iar oficialii din domeniul sănătății afirmă că pandemia s-ar putea agrava dacă oamenii nu fac mai mult pentru a reduce numărul cazurilor de îmbolnăviri.

Cu cât durează mai mult vaccinarea oamenilor, cu atât este mai probabil să apară tulpini care pot eluda testele, tratamentele și vaccinurile actuale.

Fiecare nouă infecție oferă virusului posibilitatea de a suferi mutații, cu riscul de a anula progresul făcut până acum pentru a controla pandemia.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a solicitat țărilor să depună mai multe eforturi pentru identificarea de noi tulpini. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că o nouă tulpină, identificată pentru prima dată în Regatul Unit, ar putea deveni dominantă până în martie. Deși nu provoacă forme mai severe ale bolii COVID-19, va duce la mai multe spitalizări și decese, doar pentru că se răspândește mult mai ușor, au spus reprezentanții CDC, avertizând despre “o nouă fază de creștere exponențială”.

“Este o problemă pe care o luăm, cu adevărat, foarte în serios”, a declarat duminică dr. Anthony Fauci, cel mai renumit expert al guvernului SUA în boli infecțioase, la postul “Meet the Press” de la NBC.

“Trebuie să facem tot ce putem acum... pentru a reduce cât mai mult posibil transmiterea bolii”, a spus dr. Michael Mina de la Universitatea Harvard. “Cel mai bun mod de a preveni apariția tulpinilor mutante este de a încetini transmiterea virusului.”

Până în prezent, vaccinurile par să fie eficiente, dar există semne că unele dintre noile tulpini pot submina testele pentru virus și pot reduce eficacitatea tratamentelor cu medicamente pe bază de anticorpi.

“Suntem într-o cursă contra cronometru”, deoarece virusul “poate da peste o mutație” care îl face mai periculos, a spus dr. Pardis Sabeti, biolog la Broad Institute of MIT și Harvard.

Este posibil ca persoanele mai tinere să fie mai puțin dispuse să poarte măști, să evite aglomerația și să ia alte măsuri pentru a evita infecția, deoarece tulpina actuală nu pare să determine forme mai grave ale bolii, dar “printr-o singură mutație, ar putea să facă acest lucru”, a avertizat dr. Sabeti, dând ca exemplu o mutație a virusului Ebola, în timpul focarului din 2014, mutație care l-a agravat considerabil.

Este normal ca virușii să sufere mici modificări sau mutații în alfabetul lor genetic, pe măsură ce se reproduc. Cele care ajută la “înflorirea” lor oferă un avantaj competitiv, eliminând alte tulpini.

În martie, la doar câteva luni după ce coronavirusul a fost descoperit în China, a apărut o tulpină numită D614G care a făcut ca acesta să se răspândească rapid. La scurt timp, a devenit versiunea dominantă în lume.

Acum, după câteva luni de relativ calm, “am început să vedem o evoluție fără precedent a virusului”, a scris săptămâna trecută, pe Twitter, biologul Trevor Bedford de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle: “Faptul că am observat trei variante îngrijorătoare, apărute din septembrie, sugerează că, probabil, vor urma și altele”.

O mutație a fost identificată, pentru prima dată, în Regatul Unit și a devenit, rapid, dominantă în anumite zone ale Angliei. În momentul de față, este raportată în cel puțin 30 de țări, inclusiv în Statele Unite.

La scurt timp, Africa de Sud și Brazilia au raportat noi mutații: o versiune diferită de cea identificată în Marea Britanie a fost identificată în statul Ohio (SUA), și care circulă încă din septembrie, a spus dr. Dan Jones, patolog în cadrul Universității de Stat din Ohio.

Cea mai importantă descoperire constă în faptul că este puțin probabil ca mutația să fie legată de călătorii, în schimb, poate arăta că virusul dobândește mutații similare, în mod independent, pe măsură ce apar noi infecții, a spus Jones.

Acest lucru sugerează, de asemenea, că restricțiile de călătorie ar putea fi ineficiente, a spus dr. Michael Mina. Deoarece Statele Unite au atât de multe cazuri, “putem crea propriile noastre variante, la fel de rele sau mai rele decât cele din alte țări”, a spus el.

Unele teste de laborator arată că tulpinile identificate în Africa de Sud și Brazilia pot fi mai puțin susceptibile la medicamente cu anticorpi sau plasmă convalescentă (ambele ajutându-i pe oameni să lupte împotriva virusului).

Vaccinurile actuale induc răspunsuri imune suficient de cuprinzătoare încât să rămână eficiente, spun mulți oameni de știință. Însă o schimbare genetică este suficientă pentru a necesita, în cele din urmă, modificarea formulei vaccinului, a declarat dr. Andrew Pavia de la Universitatea din Utah. Oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de faptul că, dacă virusul suferă mutații, oamenii s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19 a doua oară. Re-infectarea este, în prezent, rară, dar Brazilia a confirmat deja un caz la un pacient infectat cu o nouă tulpină, după ce, în urmă cu câteva luni, fusese infectat cu o versiune anterioară.

Loyce Pace, care conduce Consiliul Global pentru Sănătate nonprofit și este membru al comitetului consultativ COVID-19 al președintelui ales Joe Biden, a declarat că aceleași precauții pe care oamenii de știință le-au recomandat tot timpul “încă funcționează și încă mai contează”. “Vrem în continuare ca oamenii să poarte măști de protecție”, a spus ea pe un webcast găzduit de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health: “Încă avem nevoie ca oamenii să limiteze contactul cu persoane din afara gospodăriei lor. Avem încă nevoie ca oamenii să se spele pe mâini și să fie cu adevărat vigilenți cu privire la acele practici

de sănătate publică, mai ales când apar aceste mutații”.

Reprezentanții Pfizer, citați de medical-newstoday.com, au declarat, la începutul acestei luni, că nu există niciun motiv pentru a suspecta că vaccinurile lor nu ar funcționa împotriva variantei SARS-CoV-2, identificată în Marea Britanie.

(surse- abcnews.go.com, medicalnewstoday.com)

Lasă un comentariu