CORONAVIRUSUL SE TRANSMITE MAI UȘOR PRIN VORBIRE DECÂT PRIN TUSE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Cambridge, citați de descopera.ro, au demonstrat că virusul SARS-CoV-2 se răspândește mai repede prin vorbire decât prin tuse.

 “Discuția cu un prieten, atunci când ești infectat cu coronavirus, poate fi mai periculoasă decât tusea în apropierea lor, din cauza particulelor persistente.

Studiul nostru demonstrează, de asemenea, că atunci când o persoană bolnavă de Covid-19 respiră, vorbește sau tușește, virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise decât în aer liber.

Explicația constă în faptul că picăturile mari cad pe pământ, pe distanțe scurte, iar picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.

Avem nevoie de măști, avem nevoie de distanțare și avem nevoie de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță.

În studiul nostru, am construit modelele care iau în considerare dimensiunea picăturilor emise de persoanele infectate, atunci când vorbesc sau când tușesc, precum și alți factori, inclusiv structura picăturilor și timpul necesar pentru a se așeza pe diferite suprafețe.

Totodată, studiul arată că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată, care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, deoarece ambele situații prezintă un risc ridicat de infecție.

La o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, ceea ce înseamnă că în spații mici și fără ventilație, acest lucru este suficient pentru a transmite infecția.

Vorbirea este o problemă foarte importantă în transmiterea virusului și trebuie luată în considerare, deoarece produce particule mult mai fine decât tusea, iar aceste particule (sau aerosoli) pot persista timp de cel puțin o oră, în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala.

Airborne.cam este un soft folosit de noi, unde utilizatorii își exploră riscul de a se infecta în interior numai prin particule din aer. De exemplu, o oră petrecută într-un magazin de 250 de metri pătrați, care se presupune că are o capacitate de 50 de persoane și ventilație corespunzătoare, prezintă un risc mai mare cu aproximativ 8% ca o persoană să se infecteze cu coronavirus, presupunând că există cinci persoane infectate în magazin și nimeni nu poartă mască”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

Lasă un comentariu