MITURI ȘI REALITĂȚI - ZAHĂRUL, ACEST… DULCE “MIȘEL”

Distribuie pe:

De-a lungul secolelor, zahărul a invadat gustările, băuturile și mințile tuturor, provocând nenumărate controverse. Chimia zahărului este “infamă”, îndrăgitul produs câștigându-și o reputație de “mișel”, deoarece are un gust delicios dar, uneori, dulceața lui poate fi înșelătoare. Iată câteva mituri demontate de cercetători:

Zahărul creează dependență

Unii experți consideră că zahărul este o substanță care creează dependență. De exemplu, autorii unei controversate recenzii din 2017, scriu: “În cazul animalelor, datele au arătat o suprapunere semnificativă între consumul de zaharuri adăugate și efecte asemănătoare medicamentelor, inclusiv efecte opioide”. Cercetarea se concentrează exclusiv pe studii asupra animalelor. Or, explică cercetătorii, se întâmplă rar ca oamenii să se hrănească doar cu zahăr.

Dr. Dominic M. Dwyer de la Școala de Psihologie a Universității Cardiff explică: “Deși sunt prezente cu siguranță la unii oameni, comportamentele ce indică tendințele spre dependența de zahăr și de alte alimente sunt caracteristice doar unei minorități de indivizi obezi. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că, pe lângă potențialul său de dependență, zahărul poate duce la consum alimentar excesiv”.

În mod similar, prof. David Nutt, președintele Comitetului științific independent pentru medicamente și șef al Departamentului de neuropsihofarmacologie și imagistică moleculară de la Imperial College din Londra, scrie: “Nu există în prezent dovezi științifice că zahărul creează dependență, deși știm că are efecte psihologice, inclusiv producerea plăcerii, dar acestea sunt aproape sigur mediate prin intermediul sistemelor de recompensare ale creierului”.

Este demn de remarcat faptul că, deși experții din domeniul sănătății nu clasifică zahărul în categoria substanțelor care creează dependență, acest lucru nu înseamnă că, în exces, el ar benefic pentru sănătate.

Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Acesta este probabil cel mai răspândit mit asociat cu zahărul: consumul de bomboane îi face pe copii “s-o ia razna”. De fapt, nu există dovezi științifice că zahărul ar crește hiperactivitatea la marea majoritate a copiilor. De exemplu, o meta-analiză din 1995, în JAMA, a comparat date din 23 de experimente, din 16 lucrări științifice. Concluzia: “Această meta-analiză a studiilor raportate până în prezent a constatat că zahărul (în principal zaharoza) nu afectează comportamentul sau performanța cognitivă a copiilor.” Unii părinți, desigur, s-ar putea îndoi de adevărul acestei concluzii.

Zahărul provoacă diabet

Un alt mit relativ comun este că zahărul provoacă, în mod direct, diabet. Cu toate acestea, nu există o legătură directă între cele două. Confuzia apare probabil pentru că există o asociere intrinsecă între nivelul zahărului din sânge și diabet. Totuși, povestea este puțin mai complicată. Excesul de greutate și obezitatea sunt factori de risc pentru diabetul de tip 2, iar consumul de alimente cu niveluri ridicate de zahăr crește probabilitatea de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate. Cu toate acestea, zahărul nu este cauza directă a diabetului de tip 2.

Fructele nu sunt sănătoase

Fructele sunt delicioase, parțial, pentru că sunt dulci, date fiind zaharurile naturale pe care le conțin. Datorită conținutului de zahăr, unii oameni cred că ar trebui evitat consumul de fructe, pentru menținerea greutății corporale normale.

Acesta este un mit. Fructele conțin o serie de compuși sănătoși, inclusiv o varietate de vitamine, minerale și fibre.

Consumul de fructe este asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv o rată redusă a mortalității.

Un studiu a concluzionat că un fruct mango liofilizat “nu are un impact negativ asupra greutății corporale, ba chiar produce un efect pozitiv asupra glicemiei în repaus alimentar”. Un alt studiu a constatat că afinele cresc sensibilitatea organismului la insulină.

Faceți cum credeți, dar nu există nicio îndoială că fructele aduc sănătății beneficii considerabile. Eliminarea lor din regimul alimentar, pentru a reduce aportul de zahăr, ar fi

o greșeală.

Zahărul trebuie eliminat complet din regimul alimentar

Deoarece știm că, în exces, consumul de zahăr dăunează sănătății, este logic să reducem aportul, dar nu este necesar să renunțăm total.

Așa cum am menționat mai sus, fructele conțin zahăr și sunt benefice pentru sănătate, deci eliminarea lor din regimul alimentar ar fi contraproductivă.

De menționat, însă, că băuturile carbogazoase îndulcite sunt asociate cu mai multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv afectarea rinichilor, îmbătrânirea celulară, fracturile de șold, obezitatea, diabetul de tip 2 și multe altele.

Excluderea, din meniu, a unor astfel de băuturi n-ar fi deloc o idee rea.

Zahărul duce la cancer

În ciuda zvonurilor, majoritatea experților nu sunt de acord că zahărul provoacă, în mod direct, cancerul sau alimentează răspândirea acestuia.

Celulele canceroase se divid rapid, ceea ce înseamnă că necesită multă energie, pe care zahărul o poate furniza. Poate că aceasta este rădăcina acestui mit.

Cu toate acestea, toate celulele au nevoie de zahăr, iar celulele canceroase, pentru a supraviețui, necesită și alte substanțe nutritive, precum aminoacizii și grăsimile, deci nu este vorba doar de zahăr. Potrivit Cancer Research UK:

“Nu există dovezi că o dietă fără zahăr scade riscul de a face cancer sau crește șansele de supraviețuire pentru cei diagnosticați”.

La fel ca în cazul diabetului zaharat, există “o întorsătură” - aportul crescut de zahăr are legături cu creșterea în greutate, în timp ce supraponderalitatea și obezitatea sunt legate de riscul crescut de cancer.

Așadar, deși zahărul nu provoacă în mod direct cancer și nu îl ajută să prospere, cei care consumă alimente cu mult zahăr și dezvoltă obezitate, riscă mai mult.

Oamenii de știință continuă să investigheze relația dintre cancer și aportul de zahăr. Dacă există legături între cele două, este probabil ca acestea să fie “întortocheate” De exemplu, Societatea Americană a Cancerului scrie:

“Există [...] dovezi că un model dietetic bogat în zaharuri adăugate afectează nivelurile de insulină și hormoni asociați, în moduri care pot crește riscul anumitor tipuri de cancer”.

Un studiu, care a inclus date de la 101.279 de participanți, a conchis că “aportul total de zahăr a fost asociat cu un risc global mai mare de cancer”.

Alți cercetători au stabilit legături între aportul de zahăr și cancerele specifice, cum ar fi cancerul endometrial și cancerul de colon. Cu toate acestea, deocamdată, legătura nu este la fel de solidă precum susține “fabrica de zvonuri”.

În concluzie...

Zahărul continuă să constituie un subiect îndeaproape cercetat. Numai în anul 2020, pe Google s-au înregistrat peste 78.000 de căutări despre “zahăr și sănătate”. Ca și în cazul oricărui subiect științific, există dezacorduri și controverse în acest domeniu.

De reținut este că multe studii care investighează impactul zahărului asupra sănătății primesc finanțare din partea industriei alimentare. O analiză a cercetărilor privind consumul de băuturi răcoritoare, nutriție și sănătate a examinat rezultatele a 88 de studii relevante. Au fost descoperite “legături clare” între consumul de băuturi răcoritoare, greutatea corporală și problemele medicale. Rezultă, în mod pronunțat, că “studiile finanțate de industria alimentară au raportat efecte semnificativ mai mici decât studiile nefinanțate de industria de profil”.

Cu toate că există o serie de neînțelegeri legate de zahăr, unele lucruri sunt certe: deși s-ar putea să nu cauzeze în mod direct diabet sau cancer, consumul de produse cu niveluri ridicate de zahăr nu este sănătos.

“Teamă ne este că soluția problemei constă în moderație”, conchid cercetătorii. (sursa - medicalnewstoday.com)

 

 

Lasă un comentariu