ANUL 2021 ÎN AGRICULTURA MUREȘEANĂ “SUNTEM LA CHEREMUL SAMSARILOR, ORGANIZAȚI ÎNTR-UN ADEVĂRAT CARTEL”

Distribuie pe:

Interocutor: ILIE CHESA - administratorul S.C. Eximagro SRL Târgu-Mureș

- Cum a fost anul agricol trecut?

- Pentru mine, 2020 a fost un an agricol bun, chiar dacă exploatația mi-a fost diminuată de terenul ocupat cu lucrările autostrăzii. Am realizat producții bune: grâu -7.000 kg/ha; rapiță - 4.500 kg/ha; soia - 4.000 kg/ha; porumb boabe - 8.000 kg/ha. Din toamnă am efectuat toate arăturile. Semințele, îngrășămintele necesare pentru campania de primăvară sunt asigurate, fiind în depozitele societății. Grâul de toamnă este semănat, arată bine, iar ninsorile din luna ianuarie sunt o adevarată binecuvântare pentru un fermier, așa că aștept primăvara, cu satisfacții profesionale și speranța într-un an cel puțin la fel de bun ca și cel din 2020.

- Colaborări?

- M-ai întrebat despre colaborarea cu firma americană Pioneer, producătoare de semințe. Vreau să-ți spun că am colaborat cu această firmă din 1980, practic eu am introdus sămânța de porumb hybrid Pioneer, un hybrid de mare productivitate la noi în județ, dar și în județele limitrofe, iar din 1992 am devenit distribuitor zonal pentru semințele acestei prestigioase firme americane. Am o colaborare foarte bună cu APIA și cu Direcția Agricolă.

- Nemulțumiri?

- Sunt nemulțumit de valorificarea producției, fiindcă suntem la cheremul samsarilor, organizați într-un adevărat cartel care stabilește prețurile de achiziții fără să se țină cont de faptul că la toate imputurile prețurile s-au dublat. Poate o cooperativă sau o asociație pe domeniul valorificării ar fi binevenită sau poate Camerele agricole ar fi o soluție. Nu știu de ce se tot tergivesează înființarea acelor camere, capabile să vină în sprijinul fermierilor. Dar mă întreb ce se va alege de direcțiile agricole, de consultanță, fiindcă informații avem, har Domnului, destule, de la televizor și din publicațiile de specialitate”.

 

Foto: Arături de toamnă pe terenurile C EXIMAGRO SRL

Lasă un comentariu