PREOCUPĂRI PENTRU IMPLEMENTAREA VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE

Distribuie pe:

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat că se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru finanțarea implementării venitului minim de incluziune din Planul Național de Redresare și Reziliență.

“În PNRR, ca atare, în forma care este în momentul ăsta, cheltuielile sociale sunt foarte puține. În schimb, însă, în Parlamentul European s-a adăugat un întreg pilon social, pilonul social tineret, copii. Dat fiind că, atunci când a fost scrisă prima formă, nu aveam această decizie a Parlamentului European, în mod logic, în a doua formă, cea la care lucrăm acum, va trebui să avem un pilon social, va trebui să avem măsuri pentru copii și va trebui să avem măsuri pentru tineri. Nu avem o obligație prin regulament, așa cum avem la partea de digital - 20%, și cum avem la partea de verde - 37%, deci, nu avem un prag minim pentru social, dar trebuie să fie un pilon social vizibil ca atare. Și noi vrem să fie cheltuieli sociale, am spus deja, cred că implementarea venitului minim de incluziune este genul de reformă socială care trebuie să fie pus acolo, suntem în discuții cu Comisia Europeană”, a precizat ministrul Ghinea.

El a adăugat că dezvoltarea platformei informatice poate să fie finanțată prin PNRR, dar că se așteaptă răspuns de la CE și pentru acoperirea altor cheltuieli.

“În mod cert, partea de sistem informatic - este nevoie de un sistem informatic complex, pentru că acest VMI unifică practic toate ajutoarele sociale în acest moment. Deci, dezvoltarea platformei digitale în mod obligatoriu, în mod cert, poate fi finanțată din PNRR. Suntem în negocieri cu Comisia Europeană și pentru partea de cheltuieli bugetare, cel puțin pentru primii doi ani. Aici este un răspuns pe care îl așteptăm scris de la Comisia Europeană și urmează să avem negocieri. Eu sper să fie un răspuns pozitiv”, a spus ministrul.

Ghinea a subliniat că PNRR este un instrument de finanțare a reformelor și că toate proiectele trebuie să aibă un echivalent în recomandările de țară pentru ultimii trei ani.

Cristian Ghinea declara că în acest moment oamenii săraci din România sunt puși să aleagă între a avea un loc de muncă sau a pierde ajutorul social, în condițiile în care “pentru salariile foarte mici diferența nu este foarte mare”.

“Practic, devine o alegere rațională să nu cauți un loc de muncă, pentru că găsești doar ceva foarte prost plătit și, pe de alte parte, pierzi ce avem acum: alocația de suport familial și ajutorul social propriu-zis. Venitul minim de incluziune înseamnă să înlocuiești toate aceste ajutoare fragmentate cu unul singur și îl dau și unui om care își caută un loc de muncă, un fel de supliment la salariu. Este o reformă pregătită de mulți ani împreună cu Banca Mondială, împreună cu experți, care spun că trebuie să rupem acest cerc vicios în care oamenii săraci din România au de ales în mod dramatic între A și B. Repet, lege votată de Parlament, ignorată de Guverne până acum, din lipsă de voință politică și lipsă de sistem informatic, dar și un șoc temporar pe buget”, a precizat ministrul.

Lasă un comentariu