PAPA FRANCISC TRIMITE ZIARIȘTII PE TEREN!

Distribuie pe:

Vorbind despre criza presei în pandemie, Papa Francisc i-a îndemnat pe ziariști să facă anchete pe teren și să nu rămână doar în fața calculatorului, avertizând asupra riscului informațiilor neverificate, difuzate pe rețelele de socializare.

“Pericolul prezent este de a relata despre pandemie sau orice altă criză, exclusiv prin ochii celor mai bogați.

Criza presei riscă să ducă la o informație fabricată în redacții, în fața calculatoarelor, a ecranelor agențiilor de știri, a rețelelor de socializare, fără a mai merge pe străzi, fără a mai întâlni persoane pentru a căuta povești sau a verifica la fața locului anumite situații.

Astfel, genul anchetei și al reportajului începe să dispară și să își piardă din calitate, în favoarea unei informații prefabricate.

Jurnalismul implică, însă, capacitatea de a merge acolo unde nu merge nimeni. Aduc un omagiu curajului profesioniștilor, care au înfruntat mari riscuri pentru a relata despre minorități persecutate, nedreptățile împotriva săracilor sau războaie care altfel ar fi fost trecute cu vederea.

Internetul permite difuzarea de dovezi a lucrurilor văzute, dar toate acestea sunt susceptibile în mod egal de riscurile unei comunicări sociale lipsite de verificări, în contextul în care informațiile și imaginile sunt foarte ușor de manipulat, din diverse motive”, a subliniat Suveranul Pontif într-un text difuzat de Vatican și citat de DiGi24. (L.P.)

Lasă un comentariu