ÎN INTERESUL FERMIERILOR

Distribuie pe:

De pe site-ul “agrointel.ro”, am selectat două știri care sunt foarte utile și de actualitate pentru fermieri.

TERMENUL LIMITĂ PENTRU DEPUNEREA DOCUMENTELOR PENTRU SUBVENȚII ESTE 1 FEBRUARIE 2021

Fermierii sunt invitați să depună o cerere la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură - APIA pentru subvenție trimestrială, care se acordă la hectar, la culturi agricole, zootehnie și apicultură. Termenul limită este 1 februarie a.c. pentru depunerea cererilor, care să anexeze și cererea pentru rambursarea ajutoarelor de stat pentru motorina achiziționată și utilizată pentru agricultură, pe perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2020. Cererea va fi însoțită de copia actului de identitate a persoanei împuternicite. Rambursarea va consta în diferența dintre rata accizei standard și a celei reduse, stabilită la 21 euro la 1.000 litri pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, a cărei valoare unitară este de 1,5258 lei la un litru. Fermierii care cer subvențiile de la APIA, prin centrele județene, au de respectat următoarele reguli:

a. să utilizeze cantitatea de motorină strict scopului destinat, conform legii;

b. să prezinte la APIA, dacă este cazul, documente suplimentare;

c. să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, centrele APIA unde au depus cererea de acordare a finanțării și cererile de plată trimestriale pentru rambursare, orice modificare a structurii de culturi și a suprafeței totale, modificarea efectivului de animale, păsări, familii de albine, ori cauze excepționale datorate unor circumstanțe naturale pentru care s-a solicitat determinarea și acordarea ajutoarelor de stat. Cererea unică de plată, depusă pentru anul de cerere, trebuie să cuprindă suprafața de teren, inclusiv structura culturilor pentru care s-a solicitat acordul anual de finanțare.

ARDEREA FRUNZELOR USCATE, DE ANUL ACESTA, VA ATRAGE AMENZI DE PÂNĂ LA 20.000 LEI

În conformitate cu anunțul făcut de Garda de Mediu Arad, conform Legii nr.191 din 2020 și care va intra în vigoare din data de 20 februarie a.c., arderea frunzelor va atrage amenzi de până la 20.000 lei. Pentru persoanele fizice, în cazul arderii frunzelor și a resturilor vegetale, amenzile sunt cuprinse între 400-800 lei, iar în cazul persoanelor juridice, între 10.000-20.000 lei.

 

Lasă un comentariu