PRINCIPALELE PROGRAME SPAȚIALE DIN ANUL 2021 (I)

Distribuie pe:

După ce în articolele precedente v-am prezentat principalele evenimente astronomice din acest an, evenimente naturale asupra cărora omenirea nu poate interveni, în acest articol voi trece în revistă principalele programe spațiale în curs de derulare sau preconizate a începe anul acesta.

După cum vom vedea, nu mai puțin de trei misiuni spațiale, din trei țări diferite, vor ajunge în luna februarie pe orbita sau pe solul planetei Marte, ceea ce vorbește de la sine de uriașul progres științific și tehnologic realizat de omenire, în ultima perioadă.

Nava spațială Hope. Nava face parte din ambițiosul program spațial al Emiratelor Arabe Unite și va fi prima din cele trei misiuni spațiale amintite, care va intra pe orbita marțiană în data de 9 februarie. Ea va studia în mod detaliat vremea de pe Marte.

Misiunea chineză Tianwen-1. La doar o zi după nava Hope, pe 10 februarie, e rândul unei nave chineze să intre pe orbita marțiană. După o serie de pregătiri, nava va încerca, în luna mai, să trimită un modul și un rover pe suprafața planetei. Nu va fi o sarcină ușoară, ținând cont că până acum planeta roșie a “ucis” aproximativ jumătate din navele spațiale care au încercat să ajungă pe suprafața acesteia.

Roverul Perseverance. Roverul face parte din cea de-a treia misiune spațială amintită și e preconizat a ajunge pe solul marțian în data de 18 februarie. El va căuta semne ale vieții extraterestre și va colecta roci și mostre de sol. În premieră, NASA va testa elicopterul Ingenuity, transportat de rover, în încercarea de a demonstra posibilitatea folosirii acestui mijloc de transport și pe alte planete.

O altă încercare deosebită, preconizată de agenție, este de a produce oxigen din atmosfera marțiană, o etapă critică în vederea explorării de către om a planetei roșii.

Nava OSIRIS-REX. În octombrie 2020, nava lansată de NASA a atins solul asteroidului Bennu și a recoltat roci și mostre de sol. Pe 1 martie e prevăzut ca nava să înceapă călătoria sa înapoi pe Pământ, fiind așteptată să sosească în cursul anului 2023.

Nava Peregrine. Așa cum bine se știe, NASA a încheiat contracte cu mai multe firme private pentru transportul materialelor și astronauților în spațiu. După succesul reușit de firma SpaceX, a fondatorului PayPal, Elon Musk, de a transporta materiale și astronauți pe Stația Spațială Internațională, acum e rândul firmei Astrobotic de a încerca să transporte instrumente științifice pe Lună. Nava Peregrine e prevăzută a fi lansată în data de 1 iunie și va fi prima navă americană care va atinge solul lunar după 1972.

Misiunea DART. Toată lumea a văzut celebrul film “Armaghedon”. Iată că vom trăi momentul când această ficțiune va deveni realitate. Pe 22 iulie, NASA va lansa misiunea DART (Double Asteroid Redirect Test) către asteroidul Didymos, având diametrul de 780 m, orbitat de mai micul asteroid Dimorphos, având diametrul de 160 m.

Pentru a înțelege mai bine cum ar putea devia un asteroid potențial periculos pentru Pământ din traiectoria sa ucigașă, NASA va încerca să vadă dacă poate dirija o coliziune cu asteroidul Dimorphos în încercarea de a-i devia traiectoria. Impactul e prevăzut a avea loc în luna septembrie. Totul va fi filmat de o mică navă spațială de tip cub, LICIA Cube, care se va separa de nava DART la scurt timp înainte de impact.

În cadrul unui proiect de colaborare e prevăzut ca Agenția Spațială Europeană să lanseze în anul 2024 nava Hera, pentru a studia craterul de impact și felul în care a fost schimbată traiectoria asteroidului Dimorphos.

 

Lasă un comentariu