PRIMUL EVENIMENT, PE TIMP DE PANDEMIE, ORGANIZAT DE UMFST - INAUGURAREA MUZEULUI UNIVERSITĂȚII

Distribuie pe:

Recent, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș a inaugurat, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Universității “George Emil Palade”, un proiect realizat din dorința de a conserva și promova moștenirea academică locală.

Situat în incinta Cetății Medievale Târgu-Mureș și proiectat în antiteză, sub o formă contemporană, ca semn al unei universități moderne, muzeul se desfășoară pe șapte zone expoziționale: două vitrine alocate istoricului și evoluției UMF și UPM; zona centrală, unde se regăsesc simbolurile universității actuale și ale celor care au fuzionat; zona dedicată evoluției cercetării și activității științifice; o vitrină dedicată Bibliotecii și Editurii; un spațiu de expunere destinat facultăților din cadrul Universității; o zonă cu exponate specifice activității profesionale. Muzeul se află în Clădirea Manutanței, etaj 1, și poate fi vizitat de către public vinerea, în intervalul orar 15 - 18.

Astăzi, când sărbătorim, ca țară, Mica Unire, prin inaugurarea acestui muzeu, transmitem un mesaj de unitate cu o dublă perspectivă. O perspectivă privește înapoi, în istorie, și arată faptul că cele două universități, deși au avut o istorie separată și diferită ca profil și traseu, de-a lungul timpului au găsit mai multe lucruri care să le unească decât să le țină separate, astfel încât, în 2018 a venit vremea de a deveni o singură instituție. Târgu-Mureșul, dincolo de orice, trebuie să-și regăsească identitatea potrivită. Acest oraș rămâne un oraș universitar și cultural, iar partea de muzeistică reprezintă o componentă importantă în ceea ce numim cultura unui oraș și imaginea pe care acesta o are, motiv pentru care credem că este necesar ca această insulă de cultură și de știință să devină parte a circuitului cultural al orașului”, a transmis, în cadrul evenimentului de inaugurare, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Parte integrantă vitală a identității UMFST, muzeul invită la o incursiune în cunoașterea trecutului acestei prestigioase instituții de învățământ, sub toate valențele sale, de la evoluția celor două universități (Universitatea de Medicină și Farmacie, și Universitatea “Petru Maior”), până la redimensionarea în plan academic, în urma fuziunii, dezvoltarea instituțională și deschiderea spre internaționalizare, informează Compartimentul Relații Publice UMFST. (B.B.)

Lasă un comentariu