PRINCIPALELE ACTIVITĂȚI DESFĂȘURATE ȘI REZULTATELE OBȚINUTE DE POLIȚIA MUREȘEANĂ ÎN ANUL 2020

Distribuie pe:

Marți, 26 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, a avut loc ședința de evaluare a activităților desfășurate și a rezultatelor obținute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș în cursul anului 2020.

Și în anul 2020, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș și-a canalizat resursele, eforturile și acțiunile în direcția creșterii gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni, prin protejarea persoanei și a patrimoniului, sporirea siguranței stradale și rutiere, precum și destructurării grupărilor infracționale.

Pe un palier important s-au situat, în anul precedent, activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Managementul instituțional practicat a fost adaptat continuu la evoluțiile fenomenului infracțional și al mutațiilor social-economice, prin măsuri obiective, aplicate potrivit conceptelor moderne de abordare a activității polițienești.

Resursele umane

Din totalul posturilor prevăzute la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în anul 2020, peste 79,00 % au fost ocupate.

Resursele logistice

În anul 2020, parcul auto al unității a fost înnoit cu 138 de mijloace de transport.

Prevenirea criminalității

Din analiza evoluției criminalității în anii anteriori, s-au stabilit ca și priorități de acțiune pentru anul 2020 - prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, alături de prevenirea faptelor de violență în familie.

Printre proiectele și campaniile cu impact mai ridicat, apreciate la nivel național ca bune practici, se pot aminti:

* Gândesc, vorbesc, acționez Pro Integritate;

* Bright Sky;

* Școala siguranței Tedi;

* 10 pentru Siguranță! Sănătatea are prioritate;

* Deschide-ți mintea, nu fi închis!”, în parteneriat cu Penitenciarul Târgu-Mureș;

* Violența costă! Tu știi cât?;         

* Alcoolul și tutunul nu te fac mai important!;

* În siguranță online;

* Ești victima traficului de persoane? Ai drepturi!;

Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate a avut la bază colaborarea cu structurile operative, parteneriatul concret cu alte structuri MAI, instituții, autorități, precum și cu susținerea din partea mass media locală.

Menținerea ordinii și siguranței publice

Pe raza județului Mureș, această activitate a fost orientată pentru prevenirea și combaterea criminalității, realizându-se într-un sistem integrat și într-un mediu comun de operare a structurilor M.A.I. și a altor autorități de securitate și ordine publică.

În anul 2020, au fost descoperite în flagrant 846 de fapte. Au fost executate 1.493 de mandate de aducere și 198 de mandate penale. Totodată, polițiștii I.P.J. Mureș au soluționat 2.873 de petiții/sesizări și au aplicat 40.940 de sancțiuni contravenționale. S-a intervenit la 29.483 de evenimente, fiind aplanate 2.577 de stări conflictuale.

Criminalitatea stradală

Indicatorii ce reflectă acest segment scot în evidență faptul că, în anul 2020, infracționalitatea stradală sesizată a scăzut față de anul 2019, cu -30,53%, peste 80% dintre infracțiunile stradale fiind sesizate în mediul urban și 20 % în mediul rural. De asemenea, 53% dintre acestea au fost comise pe timpul nopții.

Criminalitatea în mediul rural

În ceea ce privește infracțiunile sesizate în mediul rural, în anul 2020, acestea au înregistrat o scădere cu 0,93%, față de anul precedent.

Poliția de proximitate și siguranța comunității

În cursul anului 2020, activitatea polițiștilor de proximitate din județul Mureș a fost orientată cu precădere spre cercetarea/soluționarea infracțiunilor date în competență și pentru realizarea activităților de relaționare cu comunitatea, în scopul creșterii eficienței activităților de prevenire și descoperire a infracțiunilor și altor fapte antisociale, prin care este afectată siguranța publică.

Pe parcursul anului 2020, polițiștii de proximitate au consiliat 2.337 de persoane

care le-au solicitat sprijinul ori care au fost identificate ca potențiale victime ale unor infracțiuni. Au fost aplanate 550 de stări conflictuale.

Apeluri 112

La Dispeceratul integrat 112, au fost înregistrate 28.119 apeluri prin SNUAU 112, vizând strict atribuțiile poliției.

De asemenea, s-au efectuat intervenții la alte 437 de evenimente semnalate prin dispecerate și alte 636 de evenimente sesizate în mod direct de către cetățeni. Nu în ultimul rând, la 291 de evenimente s-a intervenit datorită sesizării din oficiu a polițiștilor, astfel că numărul total al intervențiilor la evenimente este de 29.483.

Siguranța în unitățile de învățământ

În anul trecut, în unitățile de învățământ preuniversitar și universitar, nu s-au înregistrat fapte grave prin care să fi fost afectat procesul de învățământ sau viața/ integritatea corporală a elevilor sau a cadrelor didactice.

Combaterea criminalității

În ultimii ani, în județul nostru se înregistrează un trend descrescător al criminalității.

În anul 2020, infracționalitatea sesizată scade cu 12,52%, față de cea înregistrată în anul precedent. Infracționalitatea economico-financiară a înregistrat o creștere cu 13,75%, iar infracționalitatea judiciară a înregistrat o scădere față de anul 2019, cu -19,82%.

 

               

Lasă un comentariu