CENUȘA AMINTIRILOR ȘI CENUȘA PASIUNILOR REGĂSITE

Distribuie pe:

Din respect pentru valorile meritocrației reghinene și pentru renașterea, din propria “cenușă”, a amintirilor aproape uitate. Am descoperit cu surprindere că, după ce au avut rezultate excepționale la Concursurile Naționale de Modelism, timp de foarte mulți ani, navomodeliștii reghineni aproape că au fost uitați de comunitate. După ce au contribuit decisiv la formarea abilităților și a gândirii tehnice, pentru foarte multe generații de copii și adolescenți reghineni, animatorii și dascălii specializați ai acestei ramuri sportive, au intrat într-o perioadă de “umbră” și nedreaptă uitare a meritelor lor profesionale. Uitare din partea noastră, a reghinenilor cărora ne mai pasă de păstrarea frumoaselor tradiții ale modelismului reghinean!

Acum, la început de an 2021, avem date și avem speranțe că este posibilă o revenire demnă la ceea ce a fost odată frumos în trecutul nostru comunitar, în acest sens...

Poate că am început să uităm, dar la Reghin s-au construit pe vremuri: planoare, elicoptere, ambarcațiuni, rachete de tenis ... Poate că unii dintre apropiații noștri au fost și au rămas și astăzi pasionați de modelism. Datorie morală comunitară reghineană - să nu-i uităm pe modeliștii reghineni din toate timpurile și să-i prețuim la adevărata lor valoare, pentru că mai există încă, printre noi, modeliști-seniori reghineni, a căror consultanță poate deveni de neprețuit, în sensul renașterii modelismului reghinean în anul 2021!

În trecutul nostru comunitar au existat valori de referință ale modelismului reghinean - a fost odată o frumoasă pasiune pentru construcția de navo și aeromodele, a fost, dar uitarea și indiferența comunitară și-au spus cuvântul... Sperăm că uitarea noastră comunitară a fost numai temporară, sperăm că bunele practici ale modelismului reghinean pot reveni oricând în actualitate ... Acest deziderat comunitar se va împlini dacă și numai dacă ... vom avea idei comunitare fezabile, dacă vom avea voința și entuziasmul necesar să ne transformăm visurile în realitate.

Destinul profesional și chiar personal al multor reghineni a fost, în mod fericit, influențată de participarea la o activitate de cerc de modelism, încă de pe vremea pionierilor - activitatea profesională de excepție a regretaților Polen și Șerb, a prof. Iacob Huza, a conf. univ. Mihai Șimon ... au reprezentat modele de bună practică, au reprezentat o frumoasă galerie de maeștri emeriți ai acestui sport nautic reprezentativ pentru Reghinul nostru, din ultimii peste 50 de ani!

Lasă un comentariu