PRINCIPALELE PROGRAME SPAȚIALE DIN ANUL (II)

Distribuie pe:

Misiunea BepiColombo. Misiunea reprezintă o colaborare între Agenția Spațială Europeană și Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială. După ce anul trecut a zburat pe lângă planeta Venus, căutând urme ale vieții în atmosfera înaltă, anul acesta, pe 2 octombrie, nava va efectua prima trecere din cele 6 preconizate pe lângă planeta Mercur. Misiunea va culmina cu lansarea unui modul orbital care va monitoriza planeta Mercur, cu începere din anul 2025.

Misiunea Lucy. Una dintre cele mai ambițioase misiuni ale NASA e cunoscută sub numele Lucy. Ea preconizează vizitarea a opt asteroizi în decursul unui deceniu. Asteroizii fac parte din așa numiții Troieni, un grup de asteroizi care se rotesc în jurul Soarelui, pe aceeași orbită cu planeta Jupiter, dar la distanță de zeci de milioane de km de aceasta.

Acești asteroizi se presupune că sunt rămășițe rămase de la formarea sistemului solar, studiul lor ajutând oamenii de știință să înțeleagă mai bine condițiile primordiale existente atunci. Lansarea e prevăzută pentru data de 16 octombrie, întâlnirea cu primul asteroid fiind preconizată a avea loc în anul 2025.

Telescopul spațial James Webb. Telescopul e prevăzut a înlocui celebrul telescop spațial Hubble. Cu o oglindă mult mai mare (6.5 m față de 2.4 m cât are Hubble), acest telescop va permite observarea unor galaxii mult mai îndepărtate, dintre primele formate în Univers.

Construcția telescopului a început în anul 1996, cu lansarea prevăzută pentru anul 2007. Din păcate, proiectul a avut numeroase întârzieri și depășiri de costuri. În anul 2005, telescopul a fost reproiectat, construcția sa finalizându-se în anul 2016. După mai multe amânări, din diverse cauze, inclusiv pandemia de coronavirus, NASA preconizează să lanseze, în sfârșit, după 25 de ani, acest telescop, în data de 31 octombrie.

Nava Chandrayaan-3. În anul 2019, Agenția Spațială Indiană a încercat să aselenizeze o navă la polul sud al satelitului nostru natural, ceea ce ar fi constituit o premieră istorică. Din păcate, o eroare software a făcut ca nava Chandrayaan-2 să se prăbușească pe suprafața Lunii. La scurt timp după acest eveniment nefericit, India a anunțat că va face o nouă încercare cu nava Chandrayaan-3. Prevăzută a fi lansată în anul 2020, misiunea a fost amânată din cauza pandemiei. Va fi ea lansată anul acesta? E ceea ce Agenția Spațială Indiană speră.

Misiunea Artemis I. O altă misiune aflată sub semnul întrebării este Artemis I. NASA plănuiește să ducă un nou echipaj uman pe Lună, în anul 2024. Pentru aceasta sunt plănuite trei misiuni pregătitoare, sub sigla Artemis. Prima este prevăzută a duce nava Orion, fără echipaj uman, pe o orbită lunară și după câteva revoluții în jurul Lunii, aducerea ei înapoi pe Pământ. Lansarea prevăzută pentru luna noiembrie are mari șanse să fie amânată, poate chiar pentru anul 2022. Dacă misiunea va fi reușită, am putea vedea lansată, în anul 2023, misiunea Artemis II, de data aceasta cu echipaj uman.

 

Lasă un comentariu