ȚINE-TE, ROMÂNIE, CĂ O SĂ FII DIGITALIZATĂ

Distribuie pe:

Digitalizarea României! Frumos deziderat, nimic de zis, dar se pare ca iarăși sfârșim în inevitabilul blestem al practicii care ne omoară înainte să ne apucăm de treabă.

Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, după o lună de zile, încă nu are nici organigramă. De activitate nu are rost să vorbim. În structura guvernului mai există și o Autoritate pentru Digitalizarea României, care se ocupă de “realizarea și coordonarea implementării...”

Deocamdată, promisiunile sforăitoare sunt acoperite doar de structuri peste structuri birocratice, despre care nu știm cum o să funcționeze, nu se știe cu cine și nu avem nici buget.

Deoarece digitalizarea reprezintă o prioritate strategică pentru țara noastră, am solicitat explicații despre această situație, dlui Florin Cîțu, prim-ministrul României, și dlui Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

ROMÂNIA

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Florin Cîțu, Prim-ministru al României

Domnului Ciprian-Sergiu Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării

De către: Deputat Dumitrița GLIGA

Circumscripția electorală nr. 28, Mureș

Data: 27.01.2021

Obiectul întrebării: Digitalizarea României - între promisiuni și rezultate

După cum este cunoscut, prin HG 89/ianuarie 2020, guvernul Orban a aprobat înființarea Autorității pentru Digitalizarea României, ca “structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului” și având competențe pe linia “realizării și coordonării implementării strategiilor și a politicilor publice în domeniul transformării digitale și societății informaționale”.

Pe de altă parte, în structura Guvernului Cîțu regăsim și un Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării, pentru care, la mai bine de o lună de la învestire, nu există nici măcar o organigramă proprie pe site-ul instituției (unde, în momentul de față, poate fi găsită doar organigrama fostului Minister al Educației și Cercetării).

Dincolo de aceste bâlbe organizaționale evidente, cred că suntem cu toții de acord că obiectivul digitalizării și al implementării societății informaționale reprezintă o prioritate strategică de prim rang a țării noastre, care necesită măsuri cât se poate de concrete și de urgente.

Față de cele de mai sus, vin și vă întreb, domnule prim-ministru și domnule ministru:

- Cum își propune Guvernul să clarifice suprapunerea evidentă de competențe în domeniul digitalizării dintre cele două structuri guvernamentale?

- În ce măsură se reflectă în proiectul Bugetului de stat, pe anul 2021, importanța strategică deosebită a obiectivului digitalizării, în acord, de altfel, cu promisiunile asumate în programul de guvernare?

Solicit răspuns scris.

 

Lasă un comentariu