COVID-19 ȘTIRI DIN “TRANȘEELE” PANDEMIEI

Distribuie pe:

* Virusul care cauzează COVID-19 a suferit mutații, după cum era de așteptat. * Două noi variante îngrijorează lumea medicală * În prezent, nu există dovezi că noile mutații vor afecta eficacitatea vaccinurilor sau vor cauza o boală mai severă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege noile tulpini și impactul pe care acestea le-ar putea avea asupra pandemiei* În plus, virusul se transmite deja mai repede, deoarece este mai răspândit decât în martie. Când un procent mai mare din populație este infectat, virușii se răspândesc mai ușor. Răspândirea necontrolată a COVID-19 duce la mutații ale virusului.

Mutațiile apărute în cursul epidemiilor virale nu reprezintă nimic nou. La fel ca majoritatea virușilor, SARS-CoV-2 “se mută” tot timpul.

“Cred că există o anumită percepție, de fiecare dată când vorbim despre o mutație a unui virus, în sensul că este întotdeauna un lucru rău. Și cred că este o percepție greșită. Anumite mutații pot face ca un virus să devină mai slab. Altele ar putea să nu aibă niciun impact asupra virusului. Și apoi, cu siguranță, există unele care pot cauza mai multe probleme” spune dr. Nipunie Rajapakse, medic de boli infecțioase pediatrice la Clinica Mayo.

Noile variante SARS-CoV-2 ridică întrebări cu privire la transmisibilitatea COVID-19 și la eficacitatea vaccinurilor.

“Ceea ce am învățat până acum - și învățăm lucruri noi, zi de zi, chiar oră de oră - este că variantele raportate în prezent, în special varianta britanică, par a fi transmise mai ușor, așa că se răspândesc mai rapid de la o persoană la alta. Dar nu am văzut dovezi clare care să sugereze că provoacă forme mai grave ale bolii”, spune dr. Rajapakse.

Deși variantele identificate nu sunt mai letale, transmisia virală crescută are ca rezultat mai multe îmbolnăviri, spitalizări și decese.

“Acum, că dispunem de vaccinuri, cealaltă întrebare este: sunt unele dintre aceste variante/mutații capabile să compromită protecția și imunitatea conferite de vaccin? Datele timpurii pe care le avem de la producătorii și companiile de vaccinuri sunt că, până acum, nu este cazul”, spune dr. Rajapakse. Vaccinurile par să ofere protecție pentru mutațiile pe care aceste companii le-au putut studia până acum și le vor studia în mod continuu, pentru a se asigura că vaccinurile sunt eficiente pe măsură ce virusul se modifică.

Dr. Gregory Poland, expert în boli infecțioase și șeful Grupului de cercetare a vaccinurilor de la Clinica Mayo, avertizează că transmiterea continuă a COVID-19 de la persoană la persoană ar putea duce la apariția unui virus și mai contagios și “mai greu de vaccinat”: “În multe privințe, oamenii și comportamentul uman sunt cauza acestei pandemii, care continuă și se înrăutățește, din cauza nerespectării măsurilor de sănătate publică despre care vorbim de peste un an de zile: masca de protecție și păstrarea distanței fizice. Consecințele acestui comportament sunt tocmai noile variante”.

“Problema este: cum se poate opri sau preveni apariția mai multor variante, dintre care unele ar putea fi extraordinar de letale dacă nu suntem atenți? Cheia este simplă: împiedicând transmiterea. Cum anume? Prin purtarea corectă a unei măști, distanțare fizică, spălarea mâinilor și vaccinarea. Este singura cale de a ieși din această pandemie”, conchide specialistul epidemiolog.

Noile tulpini de coronavirus - motive de îngrijorare

Ca și alți viruși, cel responsabil pentru COVID-19 a suferit mutații de-a lungul timpului. În prezent, cele mai îngrijorătoare sunt: tulpina britanică, tulpina din Africa de Sud și cea din Brazilia. Acestea vor fi, probabil, urmate și de alte mutații.

“Toate noile tulpini par să aibă în comun faptul că se răspândesc mai ușor”, spune dr. Dan Jones, vicepreședinte al departamentului de patologie moleculară de la Ohio State University Wexner Medical Center, din Columbus. “În decurs de câteva săptămâni, aceste tulpini au trecut de la faza de a fi nedetectabile, la a reprezenta 20 până la 50 la sută din activitatea virusului, și toate se răspândesc exact în același timp. Nu este lipsit de pericol să avem atât de multe tipuri de virus în rândul populației, în vreme ce încercăm să punem capăt unei pandemii”, spune dr. Jones.

Este vreuna dintre aceste noi tulpini mai letală decât cea inițială? Se poartă încă discuții. “Chiar dacă sunt la fel sau mai puțin virulente, mult mai mulți oameni vor muri”, spune dr. Jones. “Dat fiind numărul de mutații, vom vedea mai multe decese, chiar dacă severitatea bolii nu diferă din cauza transmisibilității lor”. Acest lucru înseamnă, de asemenea, creșteri ale numărului de spitalizări și o presiune asupra resurselor de îngrijire a sănătății.

Dr. Shawn Nasseri, specialist în boli de nas, gât și urechi, în Los Angeles, spune așa: “Dacă strănut într-o cameră și am varianta din Marea Britanie, voi infecta de două până la trei ori mai mulți oameni decât dacă aș avea variantă obișnuită sau originală și aș strănuta”.

Se pare că există unele asemănări între noile tulpini, dar și unele diferențe. Important este că există multe, multe necunoscute.

Iată ce știu experții până acum:

* Tulpina britanică - Se răspândește mai repede? Da. Este mai letală? Probabil că nu. Te poți reinfecta? Da. Vaccinurile disponibile funcționează? Probabil că da.

Această tulpină este prezentă de mai mult timp, astfel încât cercetătorii dețin mai multe date în privința ei. Până în prezent, nu există nicio dovadă că aceasta provoacă boli mai severe sau crește riscul de deces, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

* Tulpina din Africa de Sud - Se răspândește mai repede? Da.

Este mai letală? Probabil că nu. Te poți reinfecta? Se pare că da. Vaccinurile disponibile funcționează? Probabil că da, însă există unele dovezi care sugerează că aceasta poate fi mai rezistentă la vaccinuri și mai susceptibilă să provoace reinfectări. Într-un studiu publicat în ianuarie, cercetătorii au analizat sângele persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 și au constatat că această tulpină era rezistentă la anticorpii neutralizanți din infecția anterioară.

“Anticorpii pacienților au fost mai puțin eficienți în neutralizarea virusului”, spune dr. Ray. “Dar nu știm dacă nivelurile sunt suficient de scăzute pentru a permite virusului să provoace reinfectare”. Există, de asemenea, și alte componente ale sistemului imunitar care joacă un rol în apărarea noastră împotriva infecției.

* Tulpina din Brazilia - Se răspândește mai repede? Da. Este mai letală? Specialiștii nu se pronunță. Te poți reinfecta? Da. Vaccinurile disponibile funcționează? Nu se știe. Această tulpină este îngrijorătoare, spune dr. Nasseri: “Există suficiente mutații în proteina spike (“țepii” coronavirusului) încât tulpina să nu fie receptivă la vaccinuri”, spune dr. Ray, adăugând că această tulpină, spre deosebire de celelalte menționate, pare a fi capabilă, în mod special, să provoace reinfectare. “Dar încă nu avem dovezi convingătoare despre asta”, precizează el.

Noi tulpini și vaccinurile disponibile

Nimeni nu poate spune cu siguranță dacă vaccinurile disponibile vor fi eficiente împotriva tulpinilor noi sau emergente ale Covid-19. Se pare însă că vaccinurile Moderna și Pfizer-BioNTech oferă o anumită protecție împotriva tulpinilor din Marea Britanie și Africa de Sud.

“Nu avem încă date despre vaccinuri, dar toate acestea vizează aceeași proteină spike din virus și majoritatea mutațiilor se produc tocmai în acest punct”, spune dr. Jones. Moderna lucrează la un rapel pentru varianta din Africa de Sud - pentru orice eventualitate.

Se poate face o analogie cu vaccinul antigripal. În fiecare an, acesta are, în medie, o eficiență de aproximativ 40%, întrucât este un fel “ghicitoare” pentru a prezice ce tulpini vor circula, explică dr. Nasseri. (Un vaccin antigripal este considerat eficient dacă reduce spitalizările și decesele legate de gripă.)

“Există însă tulpini de gripă care “se sustrag” sau suferă mutații, astfel încât anticorpii vaccinului să nu le neutralizeze cu adevărat”, spune el. Vestea bună este că începem cu o rată de succes foarte mare cu vaccinurile Covid-19, așa că, chiar dacă ar pierde din eficacitate, ele asigură, totuși, protecție.

S-ar putea ca, în viitor, vaccinurile să trebuiască modificate, spune dr. Len Horovitz, specialist pneumolog la spitalul Lenox Hill din New York. “Acest lucru se va impune din cauza apariției de noi tulpini sau pentru că vaccinurile vor fi administrate anual, la fel ca vaccinul antigripal.”

Aceste vaccinuri pot fi fabricate rapid, spune dr. Ray: “Dacă trebuie să ne reorganizăm, vom fi capabili s-o facem”.

Dr. Jones confirmă: “Este momentul să intensificăm supravegherea, peste tot în lume, astfel încât să identificăm aceste zone potențiale în care se dezvoltă virusul, să intervenim și să re-vaccinăm dacă este nevoie”, spune el.

Dr. Ray a adăugat că există o latură pozitivă a acestui val de îngrijorare privind noile tulpini. “Dacă provoacă ceva mai multă frică și îi face pe oameni să ia măsuri de precauție, despre care știm că funcționează pentru toate tulpinile, atunci este bine”, spune el. “Dacă ajută la motivarea oamenilor să se vaccineze, și asta este bine”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, joi, că “relaxarea restricțiilor din Europa este prematură”, deoarece noi tulpini de SARS-CoV-2 sunt prezente în 70 de țări de pe continent, iar ratele de transmitere a coronavirusului rămân ridicate în Uniunea Europeană, notează Reuters.

“Trebuie să avem răbdare, va lua timp să vaccinăm. Am învățat lecții aspre - deschiderea și închiderea, apoi redeschiderea rapidă a societăților este o proastă strategie”, a transmis Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

“Scăderea transmiterii necesită un efort susținut, consecvent. Țineți seama că doar puțin peste 3% dintre locuitorii regiunii au trecut printr-o infecție confirmată cu COVID-19. Zone lovite rău, o dată, pot fi lovite din nou”, a completat reprezentantul OMS. (surse - medicalxpress.com/news/2021-01-unchecked-covid-virus-variants; thehealthy.com)

Lasă un comentariu