BENEFICIILE DIFERENȚIATE ALE DIETELOR DE SLĂBIRE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național pentru Diabet, Boli Digestive și de Rinichi din Maryland, citați de descopera.ro, susțin că oamenii care respectă o dietă săracă în carbohidrați consumă mai multe calorii decât cei cu o dietă săracă în grăsimi, deși ambele diete au rezultate similare în scăderea greutății.

“În studiul nostru, am urmărit 20 de voluntari care au fost admiși în clinică pentru o lună. Zece au primit, timp de două săptămâni, un regim bazat pe vegetale și sărac în grăsimi, iar ceilalți unul bazat pe carne și sărac în carbohidrați. Apoi, grupurile au schimbat între ele dietele pentru încă două săptămâni.

Participanții au avut libertatea să mănânce cât doresc, iar noi le-am monitorizat consumul de calorii, greutatea, grăsimea corporală și nivelul insulinei după mese.

În ambele diete, voluntarii au slăbit, în medie, între 1 și 2 kg, dar cei cu dietă săracă în grăsimi au consumat mai puține calorii și au pierdut mai repede din grăsimea corporală decât cei cu diete sărace în carbohidrați. Însă ultimii au prezentat o variabilitate mai redusă a nivelurilor de glucoză și insulină din sânge după mese.

Rezultatele sunt interpretabile. Știind că variațiile mari ale glucozei și insulinei sunt potențial periculoase, dieta ketogenică (grăsimi - 60%, proteine - 30%, carbohidrați - 5) este evident câștigătoarea. Dar și cea săracă în grăsimi aduce beneficii, voluntarii pierzând un procentaj mai mare din greutatea grăsimii corporale.

Poate că studii ca acesta vor ajuta să distingem care dietă este mai adecvată pentru fiecare persoană. Împotriva creșterii insulinei este dieta ketogenică, iar pentru cei îngrijorați de trigliceride (componente ale grăsimii), este evident că dieta săracă în grăsimi este câștigătoare.

În practică, am constatat că dă rezultate bune încurajarea oamenilor spre anumite diete, în vreme ce le furnizezi și date privind îmbunătățirea sănătății lor metabolice, iar beneficii există în ambele diete studiate. Depinde ce mai urmărești pentru sănătatea ta, pe lângă scăderea în greutate”, concluzionează oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu