SIMION BUI, UN ERUDIT ISTORIC, DISTINS PROFESOR ȘI PUBLICIST

Distribuie pe:

Deoarece de curând am sărbătorit Mica Unire, un important eveniment al istoriei noastre, m-am gândit să port un dialog cu un adevărat istoric, un dascăl exemplar și publicist cunoscut, distinsul profesor de istorie Simion Bui.

Originar de lângă Reghin, din comuna Suseni, profesorul Bui a absolvit Facultatea de istorie-filosofie a cunoscutei Universități “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Ajuns în 1994 la Colegiul Național “Al. Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș, a fost pe rând șeful catedrei de istorie, director adjunct, director plin și din nou profesor.

Profesor emerit, a obținut de două ori “Gradația de merit” și diploma “Gheorghe Lazăr”, clasa a II-a. Fire deschisă spre dialog, spirit cutezător, a pregătit elevi pentru olimpiadele școlare, a organizat concursuri pe teme de istorie, a contribuit la repararea și modernizarea clădirii liceului, precum și la realizarea unui catalog virtual în perioada cât a fost director.

- Bună ziua, domnule profesor. Vă rog frumos să vă prezentați.

- Sunt Bui Simion Virgil, profesor de istorie la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, locuiesc în Târgu-Mureș, sunt căsătorit și am 2 copii. Soția mea este medic epidemiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș.

- Ce v-a determinat să deveniți profesor de istorie? Ați avut un model în viață care v-a inspirat să alegeți această disciplină?

- De mic copil am simțit o atragere față de istoria universală și în mod special față de istoria națională. Nu am avut neapărat un model care m-a determinat să aleg această profesie.

- Vă rog să prezentați pe scurt activitatea dvs. în învățământ.

- Am o vechime în învățământ de 32 de ani, din care 27 de ani la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, unde am ocupat o perioadă și funcția de director.

- Care sunt metodele pe care le folosiți când predați o lecție?

- La predarea lecției folosesc metode diverse: expunerea, conversația euristică, problematizarea, învățarea prin descoperire etc. De asemenea, îmi place să folosesc harta istorică, precum și documentul istoric.

- Cum v-ați descurcat în condițiile pandemiei cu orele ținute online? A fost o trecere ușoară sau au apărut probleme de adaptare?

- Trecerea la predarea online a fost destul de dificilă, în special în anul școlar trecut, când am făcut eforturi deosebite pentru a ne adapta la orele online. Anul acesta a fost mult mai ușor fiindcă toată școala am folosit platforma G-suite.

- Vă cunosc de mulți ani ca și profesor de istorie și știu că sunteți un om cu o mare nevoie de prieteni, iar ca orice profesor bun aveți empatie față de elevi. V-a lipsit în această lungă perioadă schimbul de energie cu elevii?

- Sigur că da, în această lungă perioadă mi-a lipsit foarte mult schimbul de informații cu elevii, ideile elevilor, părerile lor, precum și emoția de zi cu zi a intrării la clasă. Aș mai adăuga și mișcarea pe care o făceam zilnic în drum spre școală și înapoi, ceea ce era un lucru benefic pentru sănătate.

- Știu că pe lângă distinsa activitate ca profesor de istorie, sunteți și un prolific scriitor. Vă rog să amintiți câteva din cărțile pe care le-ați scris.

- Dintre volumele pe care le-am scris aș aminti: “Biserica și societatea românească în Reghin și împrejurimi 1890-1918” lansat în 2010, “Dascălii Papiului” lansat în 2011 (coautor), “Între Clio și… Lyceum” lansat în 2014, “Dascăli mureșeni” lansat în 2017 (coautor).

- Recent am sărbătorit 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Spuneți-ne câteva cuvinte despre acest important eveniment. Ce semnificație are pentru dvs. Mica Unire?

- 24 ianuarie 1859 a fost un moment de importanță excepțională în istoria noastră națională. În urma unirii din 1859 s-au pus bazele statului modern român, realizându-se mari și importante reforme de către domnul unirii, Alexandru Ioan Cuza.

 

Lasă un comentariu