ÎN ACEST AN, ROMÂNII SUNT PUȘI PE ECONOMISIRE

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat de Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP), așteptările economice pesimiste ale populației din acest an (2021) îi îndeamnă pe aproape jumătate dintre români (46%) să economisească bani, față de 33%, anul trecut.

Frână la consum

Potrivit sondajului, românii pun frână la consum. Numai 31% spun că anul trecut au cheltuit ceva mai mult decât în alți ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai puțin. În schimb, în acest an, 41% cred că vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai puțin.

Când vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atât cheltuielile necesare, cât și pe cele discreționare pe care toți le facem din venitul disponibil, după ce achităm obligațiile curente. Înseamnă că atunci când cred că vor cheltui mai mult în viitor, ei presupun și o posibilitate de scumpire a vieții.

De altfel, 55% cred că, în 2021, cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se așteaptă că vor fi cam la fel și numai 10% au motive să creadă că vor fi mai mici.

Frânarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discreționare. Astfel, 37% se gândesc pentru acest an la un concediu în țară, 32% vor să cumpere un bun de lungă durată pentru casă și 37% și-ar renova locuința. Doar 19% se gândesc la un concediu un afara țării și 8% și-au planificat să cumpere o mașină. De asemenea, 9% dintre români vor să își cumpere o locuință, 5% se gândesc să înceapă o afacere și 4% vor să facă un credit.

Prețurile nu vor fi stabile

Specialiștii IRSOP consideră că, dacă oamenii ar avea bani mai mulți, consumul ar putea fi mai mare, deoarece când veniturile cresc ei cumpără mai multe bunuri și servicii, precum și cantități mai mari din ceea ce cumpără de obicei.

Numai că majoritatea românilor nu se așteaptă ca veniturile lor să crească în 2021. 54% spun că încasările vor fi similare cu cele de anul trecut, 17% spun că vor fi mai mici, iar 27% cred că vor fi mai mari, potrivit studiului. “Economiștii cred că gospodăriile au rămas cu bani disponibili după restricțiile de anul trecut, iar odată cu relaxarea va urma o avalanșă de cheltuieli care ar putea să aprindă inflația. Datele noastre nu confirmă această ipoteză.

Prețurile contează în estimarea cheltuielilor viitoare. Dacă prețurile rămân pe loc, oamenii își pot permite să cumpere mai mult fără să renunțe la alte alternative. Dar populația nu crede că prețurile vor fi stabile.

Aproape două treimi (63%) se așteaptă ca prețurile să crească mult, iar 30% anticipează o creștere ceva mai potolită. Când au impresia că vor plăti mai mult în viitor, oamenii ori cumpără în avans ca să bată inflația, ceea ce nu e cazul la noi pentru că veniturile sunt mici, ori reduc cheltuielile ca să se protejeze”, afirmă specialiștii IRSOP.

Îmbunătățirea vieții, un vis...

Când incertitudinea persistă, iar oamenii se așteaptă la stagnare sau la înrăutățirea vieții, ei răspund nu numai prin reducerea cheltu-ielilor discreționare, ci și prin trecerea la economisirea de protecție.

În pofida crizei medicale, 33% spun că anul trecut au reușit să economisească bani, iar în anul curent aproape jumătate din români (46%) spun că au intenția să pună un ban de-o parte.

Pentru cei mai mulți, îmbunătățirea vieții pare să rămână un vis. Mai mult de două treimi (69%) cred că bunăstarea se duce în jos, iar 21% se așteaptă la un nivel de viață cel mult stabil. Cheltuielile pe care oamenii le fac azi țin cont de ce va fi mâine. Dacă anticipațiile despre prețuri, venituri și bunăstare sunt pesimiste, oamenii îngustează plaja de scopuri investiționale, reduc cheltuielile la toate nivelurile de preț și încearcă să economisească mai mult. Vestea bună este că scade pericolul de inflație. Vestea mai puțin bună este că economia în ansamblu începe să sufere din lipsă de cerere...

*

Pentru acest sondaj, în perioada 18-28 ianuarie 2021, au fost intervievate telefonic 810 persoane, eșantionul fiind reprezentativ pentru populația rezidentă în vârstă de peste 18 ani din România. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu