PROSTIA, LINIȘTEA ȘI... ATEUL

Distribuie pe:

* “În cercurile laice există o concepție greșită după care omul de știință, știind mai multe despre existență, decât alții, ar trebui să fie ateu. Exact din contră: munca noastră ne aduce mai aproape de Dumnezeu”.

Ernest Rutheford (1871-1937), fizician și chimist din Noua Zeelandă, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1908. Este considerat “Părintele fizicii nucleare”. Studiind radioactivitatea a introdus în fizică termenii de radiație alfa și radiație beta, pentru a descrie cele două tipuri distincte de radiații emise de toriu și uraniu. A fost profesor universitar la Universitatea din Montreal, Manchester și Cambridge. Mulți savanți de renume i-au fost studenți. Printre aceștia se numără nu mai puțin de 9 laureați Nobel. A decedat pe neașteptate în anul 1937, în urma unei operații de hernie. A fost înmormântat la Londra, în Catedrala Westminster, alături de J.J. Thomson.

***

* “Dumnezeu a făcut viața simplă. Omul este cel ce o complică”.

Charles Lindbergh ( 1902-1974), pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor non-stop transantlantic în 1927.

***

* “Bine faci că-ți cauți liniștea în Evanghelie, căci ea este un izvor nesecat de adevăr”.

Immanuel Kant (1724-1804), filosof german, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania. Este socotit unul din cei mai mari filosofi din istoria culturii apusene.

***

* “Ar fi o prostie din partea mea să vreau să lămuresc un asemenea subiect. N-o să vorbesc despre prostie ca un deștept, ca unul care se simte în afara subiectului. Vorbesc ca un om atins de această boală și vorbesc despre prostie ca despre condiția curentă a umanității. Toți suntem proști din când în când: spunem prostii, facem prostii, ne purtăm prostește... votăm prostește. Trebuie să luăm în serios vorba remarcabilă a lui Dostoevski, care în «Amintiri din subterană» spune patetic: «Omul e prost. Fenomenal de prost». «Prost» vine în limba română din spațiul slav. Definește mai curând o stare socială sau individuală foarte joasă. Are sens de prăpădit, nenorocit, sărac (la propriu), ordinar, plebeu, de rând, de calitate slabă, inadecvat, zăpăcit, nebun”.

Andrei Pleșu (1948 -), scriitor, eseist, estetician, istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii în guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în guvernul Radu Vasile. Doctor Honoris Causa al Universității “Albert Ludwig” din Freiburg și al Universității “Humboldt” din Berlin. Unul din cei mai importanți discipoli ai filosofului Constantin Noica. Are o abordare uneori gravă, dar relaxată la problemele de morală, teologică și existențială: “Citesc cu plăcere, îmi plac ideile și îl caut pe Dumnezeu”.

P.S. Ilie Cleopa (1912-1998), arhimandrit, stareț, scriitor bisericesc, trăitor al credinței ortodoxe, autodidact: “Să lepădăm iubirea de sine și tot păcatul din inimile noastre, să ne jertfim cu toată dăruirea pe Crucea Iubirii de Dumnezeu și de aproapele, să renunțăm la noi pentru copiii noștri; unde va fi Hristos, unde vor fi ucenicii și prietenii lui Hristos, acolo vom fi și noi, în vecii vecilor”.

 

Lasă un comentariu