MANIFESTARE CULTURALĂ - LA CASA IANCULUI DIN TÂRGU-MUREȘ - “DINASTIA BRĂTIENILOR”

Distribuie pe:

Iată un titlu cum nu se poate mai potrivit pentru a concentra în el o epocă de o mare însemnătate pentru istoria românilor. Tocmai de aceea, acum, când se împlinesc 200 de ani de când a venit pe lume cel mai reprezentat fiu al acestei familii (I.C. BRĂTIANU (1821-1891), Societatea Cultural-Patriotică, “Avram Iancu”, filiala Mureș, prin președintele ei jrs. IOAN BERȚA, a găsit de cuviință să omagieze, așa cum se cuvine, truda și jertfelnicia acestei onorante și mari familii născătoare de oameni de seamă care au făcut istorie.

Din datele biografice prezentate de Ioan Berța am reținut următoarele: Familia Brătienilor a dat țării șase mari politicieni liberali, care s-au implicat activ în toate marile momente ale istoriei noastre. Dintre aceștia, cel mai remarcabil a fost I.C. BRĂTIANU, născut în anul Revouției lui Tudor Vladimirescu “istoria însemnându-l astfel cu misiunea desăvârșirii procesului de adânci transformări în societatea românească”.

El a dominat epoca și pe contemporanii săi, prin ideile, acțiunile și idealurile sale. Cumpătat și îndrăzneț, realist și idealist, seducător și autoritar, mândru, intransigent când era vorba de țară, I.C. Brătianu a vrut UNIREA PRINCIPATELOR și ea s-a împlinit, a vrut INDEPENDENȚA țării și a avut-o, a vrut o DINASTIE STRĂINĂ în țară și a adus-o, a vrut ORGANIZAREA REGATULUI și a făcut-o. L-a însoțit mereu deviza pe care și-a impus-o și a urmat-o toată viața lui, și anume “Voiește și vei putea! Cu Dumnezeu înainte!”

Au fost evocate mai apoi toate marile momente din viața lui politică și socială, după care au urmat completări la temă din partea auditoriului și o frumoasă “Clipă de poezie” la care și-au dat concursul: prof. MONORANU MIHAI, prof. FLOAREA PERȚE, dr. MARCOCI DORIAN, jrs. IOAN BERȚA, jrs. SILVIU RAȚIU.

Lasă un comentariu