ROMÂNII FUG DE CREDITELE IPOTECARE

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj internațional ING, pe tema achizițiilor de locuințe, realizat de Ipsos în 14 țări, aflăm că peste 60% dintre români și-au găsit locuință după ce au vizionat cel mult cinci proprietăți, fiind considerați cei mai “rapizi”, și plătesc cu banii jos, evitând creditele ipotecare.

CU FAMILIA SAU PRIETENII

Potrivit studiului, România se află în top trei al clasamentului de proprietari care nu au credit ipotecar (46,5%), fiind depășită doar de Italia (49,3%) și Polonia (54,1%). De asemenea, românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar (14,9%).

În același timp, puțini români (11,5%) închiriază comparativ cu germanii (53,5%) sau austriecii (48,4%), iar unul din patru români declară că locuiește împreună cu prietenii sau familia, cu mult peste media europeană. La polul opus, din acest punct de vedere, se află germanii (4,1%) sau francezii (5,9%), se menționează în comunicat.

PLĂTESC PREȚUL CERUT

Când au avut de ales între locuința visată și locuința pe care și-o pot permite, peste jumătate dintre români au pus prețul pe primul loc, iar peste 30% sunt de părere că au pierdut cel puțin o proprietate, deoarece un alt client a fost dispus să plătească mai mult. Așadar, 58,3% dintre români au oferit exact prețul cerut de vânzător și doar 24,8% au negociat prețul pentru a obține o ofertă mai bună.

Potrivit sursei citate, 57,2% dintre români și-au achiziționat o locuință deoarece voiau sa fie proprietari acolo unde locuiesc și doar 5,7% dintre ei spun că au avut în vedere achiziția ca investiție, cea mai mică rată din Europa, unde luxemburghezii (25%), francezii (21,4%) și germanii (19,6%) ocupă primele poziții.

În ceea ce privește sprijinul financiar, românii au apelat, în primul rând, la familie (44,7%), apoi la consultantul bancar (22,1%) sau la prieteni (18,1%).

LINIȘTEA DIN JUR, CEL MAI IMPORTANT CRITERIU

Sondajul mai arată că 47,4% dintre românii intervievați iau în considerare să se mute sau să își achiziționeze o locuință în următorii doi ani, în ciuda faptului că trei din cinci sunt de părere că prețurile vor crește și că, din 2015 până în prezent, a devenit mult mai dificil ca persoanele aflate la început de drum să își cumpere o locuință.

Românii care intenționează să cumpere vor avea drept criterii principale mediul liniștit și sigur, design-ul și consumul energetic eficient, suprafața generoasă, o grădină proprie sau facilități precum magazine sau spitale în apropiere.

Însă, în același timp, 44% dintre români spun că veniturile le-au scăzut de la începutul pandemiei, situându-se în fruntea țărilor europene intervievate. La polul opus, doar 17,2% dintre olandezi sau 17,3% dintre luxemburghezi au declarat că veniturile lor au avut de suferit în această perioadă.

În acest sens, 65,9% dintre români spun că și-au redus cheltuielile pe care nu le consideră esențiale.

*

Sondajul a fost efectuat prin chestionare aplicate online, în cursul lunii septembrie 2020, în Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu