SPITALELE TÂRGUMUREȘENE AU PRIMIT DONAȚII SUBSTANȚIALE PENTRU COMBATEREA MORTALITĂȚII INFANTILE

Distribuie pe:

Organizația Salvați Copiii România a donat Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT), Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu-Mureș și Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș aparatură în valoare totală de 87.000 de euro, în cadrul programului de combatere a mortalității infantile.

Potrivit managerului IUBCvT Târgu-Mureș, dr. Marian Ciorba, institutul a primit de la Organizația Salvați Copiii, cu sprijinul clienților care au achiziționat cărți prin Libris.ro, echipamente medicale în valoare de peste 70.000 de euro.

Șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu-Mureș, doctorul Horațiu Suciu, a arătat că anual în România se nasc 100 de copii cu malformații cardiace, dintre care 10% necesită intervenții urgente în prima săptămână de viață și că donațiile făcute de Salvați Copiii sunt menite să crească șansa la viață a copiilor.

„Dacă până acum exista și posibilitatea de a trimite în străinătate cazurile care depășeau capacitatea de absorbție a sistemului nostru sau aceea ca echipe antrenate pentru a face diferite misiuni să vină în România, în acest moment aceste canale sunt închise. E nevoie de o dotare urgentă, pentru a nu ține copiii pe lista de așteptare. Anual, în România se nasc 100 de copii cu malformații cardiace, dintre care 10% necesită intervenții urgente în prima săptămână de viață. Institutul a reușit anul trecut, din cauza pandemiei, 140 de intervenții, în condițiile în care efectua circa 300-350 pe an. Târgu Mureș este singurul centru din România în care se fac astfel de intervenții, iar pe lista de urgență sunt 50 de copii. Anual 400-500 de copii rămân neoperați", a arătat dr. Horațiu Suciu.

Președintele executiv al Organizației Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a precizat că prin direcționarea de către cetățeni a 3,5% din impozitul pe venit, s-a reușit dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș cu echipamente în valoare de 66.265 euro, constând într-un dispozitiv de monitorizare, aparatură de ventilație, un ventilator de transport, un robot de UV și două monitoare de funcții vitale, și a Spitalului Clinic Județean Mureș cu echipamente în valoare de 13.735 euro.

„În prezent, centrul cardiovascular pediatric din Târgu-Mureș este singurul cu activitate completă în regim 24/7 pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică și cardiologie pediatrică clinică și intervențională (...) Organizația Salvați Copiii extinde programul de combatere a mortalității infantile în secțiile de pediatrie din spitalele din țară, afectate de o subfinanțare acutizată în contextul pandemiei (...) Parteneriatul cu Libris.ro este unul dintre cele mai vechi și consecvente pe care le avem la nivel local. Fiecare comandă care primește o donație din partea cititorilor reprezintă un semn că aceștia sunt empatici față de mesajul Salvați Copiii, iar deschiderea lor către proiectele Salvați Copiii este un semn de încredere. De asemenea, pe lângă sprijinul companiilor, mizăm și pe solidaritatea tuturor celor ce doresc să se implice, completând formularul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit. Ne dorim să existe și mai multe companii și persoane fizice care să urmeze acest exemplu", a declarat Gabriela Alexandrescu, precizând că întărirea capacității spitalelor de a trata cazurile pediatrice este crucială și că mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către secțiile de pediatrie și neonatologie este astfel vital.

Prin aportul său, Organizația Salvați Copiii urmărește reducerea moralității infantile, care era în anul 2019 de 5,8 la mie la nivel de țară, însă există județe în care această rată este peste 14 la mie.

În prima parte a acestui an vor fi dotate cel puțin 10 unități medicale cu aparatură în valoare de 1.000.000 de euro și că mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit către secțiile de pediatrie și neonatologie este una dintre sursele importante de finanțare.

În ultimii șase ani, clienții Libris.ro au donat aproximativ 500.000 de euro, iar aceste fonduri au fost folosite pentru dotarea unora dintre cele mai importante centre medicale din țară. Numai anul trecut au fost achiziționate echipamente medicale în valoare de 110.000 de euro.

„În urmă cu 6 ani nu anticipam să contribuim cu o asemenea sumă: 500.000 euro părea un prag greu de atins. Ne bucurăm că solidaritatea cititorilor care aleg Libris.ro este într-o continuă creștere și că împreună putem fi alături de Salvați Copiii, oferind un sprijin activ în dotarea unităților medicale și nu numai. Valoarea medie a donației cititorilor de-a lungul celor 6 ani de parteneriat a fost 4,5 lei, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat anul trecut, respectiv 5,24 lei", a arătat CEO Libris.ro, Virgil Oniță, care a mai precizat că, anul trecut, vânzările online de carte au crescut cu 30% față de anii anteriori. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu