„CITIM CU VOCE TARE!" 10 ZILE DE CITIT ÎMPREUNĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ MUREȘ

Distribuie pe:

În fiecare an, la început de februarie, la nivel global, se marchează Ziua Cititului cu Voce Tare. Oamenii citesc împreună cu voce tare, pledând pentru alfabetizare, ca drept fundamental al omului. În 2021, această zi a fost sărbătorită pe data de 3 februarie. În România, evenimentele se desfășoară sub numele ZICI - Ziua Internațională a Cititului Împreună, iar activitățile vor avea loc pe data de 10 februarie.

Biblioteca Județeană Mureș celebrează cititul în fiecare zi, dar primele 10 zile din februarie 2021 sunt mai intense.

Și pentru că de ceva timp am fost nevoiți să renunțăm la cercurile de citit împreună, la serile de poveste și la toate activitățile de interacțiune cu publicul, la modul fizic, ne-am gândit că, deși a trecut un an de activitate intensă online, putem să folosim această oportunitate chiar și pentru a citi împreună.

În aceste zece zile vă propunem să ne citim unii altora cu voce tare, să arătăm tuturor cât de mult ne place să citim, ce ne place să citim, cum ne place să citim și, mai ales, să ne ascultăm unii pe alții. Și pentru că fizic nu putem încă să fim toți împreună în siguranță, ne rămâne prietenul nelipsit al ultimului an - internetul.

Bibliotecari, personalități locale, copii, tineri, părinți, bunici, profesori... cu toții citim cu voce tare pentru ca lectura să depășească orice frontieră. S-au arătat încântați de inițiativa noastră mulți copii, care ne-au trimis înregistrări cu ei citind poveștile preferate, părinți și cadre didactice din diferite zone ale județului. Totodată, bibliotecarii au selectat cele mai profunde și reprezentative paragrafe care exprimă și explică importanța cărții și a lecturii: povești, nuvele, romane și dialoguri între personaje îndrăgite de toți.

Evenimentul se bucură și de invitați speciali care, prin participarea lor, au subliniat ideea că putem fi împreună prin lectură, prin carte, chiar dacă fizic încă nu ne putem atinge. Managerii instituțiilor de cultură județene (și nu numai) au ales texte remarcabile și au venit în Bibliotecă să le citească cu voce tare pentru a evidenția ideea de colaborare, nevoia de cultură și puterea pe care aceasta o conferă și, nu în ultimul rând, rolul esențial al cărții în desfășurarea actului cultural. Așadar, îi vom putea asculta citind pe: Cristina Covaciu, Gáspárik Attila, Gavril Cadariu, Bulcsú Ötvös Koppány, Iulian Praja, Barabási Attila Csaba, Iulian Boldea, Vida Gábor și Dimitrie Poptămaș.

Surpriza evenimentului vine din partea administrației publice a județului: doamna prefect, Mara Togănel, domnul președinte al Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, domnul primar al municipiului Târgu-Mureș, Soós Zoltán, au venit, de asemenea, la Bibliotecă pentru a citi tuturor - cu voce tare - din casa universală a cărților.

Cartea, Lectura și Biblioteca au adus din nou împreună, în același loc, iubitorii de cultură, de cuvânt scris, de înțelepciune. Citim cu voce tare pentru cei de lângă noi, bucurându-ne de bucuria lor.

Toate înregistrările protagoniștilor de mai sus le puteți urmări în aceste zile pe pagina de Facebook a Bibliotecii, iar ele vor rămâne acolo pentru a le putea asculta ori de câte ori veți dori.

Link FB Biblioteca Județeană Mureș: www.facebook.com/bibliotecamures

Link eveniment: https://fb.me/e/xaJE9vYq

Link Listă de redare înregistrări:  https://www.facebook.com/watch//187090304829968/2139659303002220

 

Lasă un comentariu