Nimic nu este întâmplător în lumea asta. Ne-am revoltat cu toții la abuzurile autorităților mexicane asupra românilor veniți în vacanță la Cancun, dar adevărul este altul. Îi înjurăm degeaba pe mexicani, când ar trebui să ne revoltăm tot pe autoritățile române. Să explic un pic!
De vreo 8 ani, în zona Cancun, o grupare de români specializați în furturi de pe carduri au dat lovitura secolului. Timp de 8 ani au furat 1.2 miliarde (ați citit bine) de dolari de pe cardurile turiștilor. Practic, după ce aveau datele cardului, scoteau din bancomate sume mici de bani de maximum 200 USD, ca să nu bată la ochi. Paguba de 1.2 miliarde este cea oficială. În realitate, sumele sunt mult mai mari, dar probabil că mulți alți păgubiți nici nu au realizat că le-au dispărut 100 USD de pe card.
Câți dintre voi, în vacanță, vă numărați banii la cent? Gândiți-vă la americani sau canadieni!
Mulți nici nu s-au deranjat să reclame, mai ales că pe extras le apăreau sumele ca fiind retrase de la bancomat în perioada concediului.
Și aici intervin autoritățile române. Dimensiunea gigantică a fraudei din Mexic a explodat în SUA și Canada. Turismul afectat serios, forumurile s-au încins, s-a dus vestea despre furturile de pe carduri din Cancun. Bănci nemulțumite pentru despăgubirile uriașe, agenții de turism care pierd clienții, mexicani care pierd bani, presiune pe autorități. Și niște români care se îmbogățeau chiar sub nasul mafiei mexicane.
Mecanismul era destul de simplu. În fiecare lună soseau „turiști" din România în Cancun, unde erau preluați de membrii grupării. Aceștia le dădeau carduri fabricate cu care goleau bancomatele. De fiecare dată erau aduși alții. Până reușeau să afle mexicanii ceva despre turiștii români care le goleau bancomatele, „turiștii" se întorceau în țară și erau înlocuiți de alții. Sunt sute de interlopi români recrutați din țară care au „lucrat" la bancomate. În poze erau turiști, cu familii, în realitate goleau bancomate și, după vacanță, dispăreau în țară.
De aceea, mexicanii îi tratează pe toți acum ca pe niște infractori, pentru că au suspiciuni rezonabile că aceștia sunt o parte dintre ei. Se pare că, în cazul „scandalos" în care femeia cu copii a fost expulzată, iar bărbatul este reținut în Mexic, bărbatul este în baza de date a FBI. Deci nu e chiar un îngeraș în vacanță, iar familia era acoperire.
Mexicanii au încercat de acum 4 ani să discute cu autoritățile române, care au rămas surde și mute. Probabil că toate încercările autorităților mexicane de a obține sprijinul autorităților și de a coopera cu acestea s-au lovit de birocrație și tergiversări. Multe au rămas fără răspuns în sertarele fără fund ale autorităților din Craiova, București și Vâlcea (de acolo erau membrii grupării).
Eu cred că e foarte suspectă lipsa de implicare a autorităților române, atât de suspectă încât i-a adus pe mexicani la disperare, și toată problema s-a rezolvat abia când a intrat FBI pe fir, și românii nu au mai avut ce face. Asta explică și reacția slabă a MAE până acum, ținând cont că abuzurile asupra turiștilor de bună-credință români sunt de peste un an.
Presupun că MAE știe foarte bine de ce se comportă mexicanii așa, de ce confiscă telefoane în aeroport, și de ce tratează fiecare român ca pe un potențial suspect.
Problema nu este nici pe departe rezolvată. Deși s-a anunțat că liderul grupării românești a fost prins, se pare că l-au prins doar pe interlopul violent care se asigura că „turiștii" români nu fug cu banii retrași din bancomate. Adevăratul creier este încă liber și, între timp, se golesc bancomate, pe același sistem, în SUA, Asia și Brazilia. Tot români în vacanță. Mai nou, se pare că și ruși.
Așa că, dragilor, când vă enervați pe autoritățile mexicane, mai bine să vă enervați pe autoritățile române! Ceea ce vedeți acum în Mexic este doar răspunsul la corupția din România. Banii din Mexic cumpără terenuri în România, construiesc complexe rezidențiale în București și Craiova, și, mai ales, cumpără conștiințe, cred eu.
Și rețineți! Evitați Mexicul! Niciun român normal la cap nu are ce căuta în Mexic câțiva ani. Sunt foarte supărați mexicanii, și pe bună-dreptate.
Din păcate, România este un exportator de infracționalitate și asta ne va închide multe drumuri în viitor. Aduceți-vă aminte de ce fostul ambasador SUA punea presiune pe autoritățile române în privința grupărilor infracționale organizate și de ce susținea că trebuie să constituie o prioritate a Poliției române!