CCR RESPINGE SESIZAREA AVOCATULUI POPORULUI PRIVIND CONSTITUIREA COMPLETELOR DE JUDECATĂ

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a României a respins, marți, ca neîntemeiată, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la constituirea completelor de judecată, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, judecătorii constituționali au dezbătut sesizarea Avocatului Poporului asupra mai multor dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Avocatul Poporului spunea în sesizare că dispozițiile criticate aduc atingere mai multor prevederi din Constituție.

“Examinând prevederile legale invocate, care stabilesc atribuția colegiilor de conducere (al Înaltei Curți de Casație și Justiție și al celorlalte instanțe de judecată) de a reglementa compunerea completelor de judecată, prin raportare la considerentele Deciziilor nr. 68512018 și nr. 41712019 ale Curții Constituționale, constatăm că acestea contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constituție privind dreptul la un proces echitabil, în componenta sa referitoare la stabilirea prin lege a instanței judecătorești, a art. 73 alin. (3) lit.l) teza a II-a și art. 126 alin. ( I ) și alin. (4) din Constituție, potrivit cărora «organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi», respectiv «Competența instanțelor judecătorești și procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege», iar «Compunerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și regulile de funcționare a acesteia se stabilesc prin lege organică», precum și celor ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale”, se arăta în sesizare. (AGERPRES)

 

EURODEPUTATUL VINCZE LORÁNT SOLICITĂ O STRATEGIE DEDICATĂ A UE PENTRU ERADICAREA TRAFICULUI DE PERSOANE

Parlamentul European a dezbătut luni seara un raport privind problematica traficului de persoane. Scopul raportului este evaluarea punerii în aplicare a Directivei 2011/36/UE în ceea ce privește stabilirea unor norme minime privind definirea infracțiunilor și a sancțiunilor în domeniul traficului de persoane, punând accentul pe migrație și pe perspectiva de gen. Acesta se referă la măsurile juridice de transpunere la nivelul statelor membre (SM), la implementarea practică a directivei în statele membre, la evoluțiile pozitive și la provocările întâmpinate.

În calitate de raportor al PPE pe această temă, europarlamentarul UDMR Vincze Loránt în discursul susținut luni, 8 februarie, în cadrul dezbaterilor, a arătat că statele sursă, cât și cele pe teritoriul cărora se comit infracțiunile ulterior își au partea lor de responsabilitate. “Potrivit Comisiei Europene, 75% dintre copiii victime ai traficului de persoane și jumătate dintre victime sunt cetățeni ai UE. Țările de origine prezintă o distribuție inegală. Țările Europei Centrale și de Est: România, Ungaria și Bulgaria conduc statisticile. Acestea sunt cifre, dar există ființe umane în spatele lor. Țările de origine și de destinație își au partea și responsabilitatea în aceste infracțiuni”.

Deputatul UDMR a solicitat introducerea în documentul aflat în dezbaterea Parlamentului a două articole deosebit de importante cu privire la problematica cetățenilor de etnie romă, întrucât traficul are rădăcini socio-economice profunde și este legat de situația grupurilor vulnerabile sau marginalizate, romii mai ales.

“Zonele subraportate și subinvestigate, cum ar fi exploatarea forței de muncă, necesită, de asemenea, o atenție specială. În sectorul agricol de exemplu. Potrivit Europol, infractorii obligă victimele cu calificare scăzută din țările mai sărace să lucreze ore lungi pentru un salariu mic într-o altă țară. Ei exploatează victimele și de multe ori nici măcar nu le plătesc, și nu îi lasă să plece acasă. În numele Grupului PPE, sper cu tărie că astfel de îngrijorări vor fi preluate de Comisia Europeană într-o strategie dedicată a UE pentru eradicarea traficului de persoane fără alte întârzieri”, a declarat deputatul UDMR în PE.

Votul final asupra raportului se va da miercuri seara, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European din Strasbourg.

 

CU CÂT AVANSĂM ÎN CAMPANIA DE VACCINARE, CU ATÂT EXISTĂ PREMISA RELUĂRII UNOR ACTIVITĂȚI MAI UȘOR

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat marți că există premisa reluării mai ușor a unor activități dacă se vaccinează cât mai mulți români, apreciind că trebuie să existe o balanță între impactul pe sistemul sanitar, impactul pe sănătatea publică și între aspectele economice.

“Trebuie să fie o balanță pe care să o păstrăm continuu între impactul pe sistemul sanitar, impactul pe sănătatea publică și, pe partea cealaltă, aspectele economice și aspectele pentru care să le redăm activitatea. România nu este în lockdown cum au fost și sunt încă alte țări. România n-a intrat în lockdown total aproape niciun minut. (...) Foarte multe activități economice au continuat. E adevărat că avem impact doar pe anumite domenii, și le înțeleg supărarea și reacțiile, dar, în același timp, și ei trebuie să înțeleagă că o relaxare precoce în anumite domenii poate să însemne o restricționare mai mare ulterior. Și asta este balanța care se joacă la acest moment când se ia o decizie”, a afirmat șeful DSU la dezbaterea online “Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei”, organizată de DC News.

El a adăugat că, în paralel cu reluarea unor activități, se derulează campania de vaccinare, România fiind o țară care stă bine din acest punct de vedere față de alte state, inclusiv din Europa.

“Cu cât avansăm în campania de vaccinare, cu atât o să avem premisa într-adevăr să reluăm unele activități mai ușor. Dar în acest moment, încă, numărul celor vaccinați este insuficient ca să putem să spunem că are un impact general pe populație și pe țară. Încă suntem la un procent mic, trebuie să ajungem la un procent de 60-70% să spunem că stăm liniștiți”, a subliniat Arafat. (AGERPRES)

 

ANAT: STATUL ROMÂN TREBUIE SĂ ASIGURE CETĂȚENILOR ROMÂNI ACCESUL LA INFORMAȚII CLARE CU PRIVIRE LA CĂLĂTORIILE ÎN STRĂINĂTATE, NU TUROPERATORII

Statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și reprezentanțele diplomatice, trebuie să asigure cetățenilor români accesul la informații clare, coerente și corecte cu privire la călătoriile în străinătate, să negocieze condiții favorabile de călătorie pentru aceștia și să intervină prompt în sprijinul cetățenilor proprii în cazul în care se întâmplă abuzuri precum cel din aeroportul Cancun - Mexic, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-o scrisoare adresată ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Punctul de vedere survine după ce, în data de 5 februarie, Popescu a afirmat în cadrul unui interviu că “agențiile de turism ar trebui să dea banii înapoi românilor” pe motiv că i-ar fi trimis în țări care au decretat stare de urgență sanitară.

“În contextul în care se știe că turismul este cea mai afectată industrie la nivel mondial, orice declarație făcută în spațiul public de către un reprezentant al Guvernului României trebuie să dea dovadă de o maximă prudență și să țină cont de prevederile legale în vigoare aplicabile în speța dată (...) Fără a face apologia agențiilor de turism în această speță, întrucât situația din Mexic nu are legătură nici cu situația epidemiologică și nici cu executarea pachetelor de servicii de călătorie contractate de cetățenii români - dovada fiind faptul că, în momentul de față, unii dintre cei reținuți pe aeroport sunt cazați și desfășoară programele turistice conform contractelor - dorim să facem câteva precizări importante cu privire la oportunitatea vânzării pachetelor de servicii de călătorie către Mexic sau destinații exotice cu condiții de călătorie similare (...)

Potrivit sursei citate, agențiile de turism de pe teritoriul României, atât cele organizatoare, cât și cele intermediare, au obligația de a informa călătorul, înainte de încheierea contractului de vânzare a pachetului de servicii de călătorie, cu privire la cerințele legate de pașaport și vize, inclusiv termenele aproximative de obținere a vizelor și informații referitoare la formalitățile legate de sănătate în țara de destinație.

“Aceste informații sunt prevăzute, de regulă, în contractul de vânzare a pachetului de servicii de călătorie și sunt asumate de către călător, care, la rândul său, are obligația de a se informa pe cont propriu despre condițiile de călătorie din statul în care urmează să călătorească și de a avea toate documentele de călătorie necesare și în termen de valabilitate. Informațiile oferite de către agențiile de turism călătorilor sunt preluate numai din surse oficiale, în cazul de față site-ul Ministerului Afacerilor Externe, unde condițiile de călătorie specifică faptul că Aeroportul Internațional din Cancun nu avea și nu are în prezent menționată restricționarea accesului pe teritoriul țării a persoanelor care nu efectuează călătorii esențiale. Mai mult decât atât, se specifică în detaliu condițiile de la sol determinate de situația epidemiologică, precum și faptul că frontierele sunt deschise pentru toate tipurile de transport, iar transportul intern aerian, rutier și feroviar nu este afectat”, se menționează în scrisoare.

“Este lăudabil faptul că, în condiții economice extrem de vitrege, aproape fără niciun sprijin din partea statului și navigând într-un hățiș de restricții și interdicții, turoperatorii români reușesc să inoveze, să creeze pachete de servicii de călătorie sigure și atractive și astfel să poată asigura în continuare locuri de muncă pentru mii de angajați, să plătească salarii și taxe la bugetul de stat. Înțelegem nevoia de prioritizare a aspectelor legate de sănătatea publică și vă asigurăm că nimeni nu are un interes mai mare de a garanta siguranța călătorilor și buna desfășurare a pachetelor de servicii de călătorie decât agențiile de turism, a căror supraviețuire depinde literalmente de gradul de satisfacție al consumatorilor și de dorința acestora de a cumpăra în continuare vacanțe prin intermediul agențiilor de turism, tocmai pentru că acestea le oferă consultanță și un grad de siguranță incomparabil mai mare decât călătoriile efectuate pe cont propriu. Dacă fiecare parte își asumă și îndeplinește obligațiile cu responsabilitate, astfel de situații nu ar trebui să mai existe pe viitor”, notează sursa citată.

ANAT subliniază că a fost întotdeauna alături de echipa guvernamentală, punând la dispoziție propuneri constructive de măsuri menite să diminueze impactul dezastruos al acestei crize fără precedent asupra mediului de afaceri și consideră că “la aproape un an de la izbucnirea pandemiei, este necesar să facem cu toții un exercițiu de a gândi soluții constructive de relansare a activităților economice, oricare ar fi ele, în condiții de siguranță pentru toți cei implicați, de la angajați la consumatori”.

“Pentru angajații care încă nu au părăsit acest domeniu, pentru toți românii care își doresc în continuare să călătorească și să ducă o viață cât mai aproape de normalitate, dar și pentru antreprenorii români care se chinuie să supraviețuiască, la mai bine de 11 luni de la izbucnirea acestei pandemii, sunteți dator, domnule ministru, împreună cu colegii din guvern, să găsiți soluții și, dacă există vinovați, să îi găsiți acolo unde sunt si nu unde este mai convenabil (...) Trebuie să recunoaștem, domnule ministru, faptul că incidentul de pe Aeroportul Internațional din Cancun nu este relaționat în niciun fel cu restricțiile impuse de pandemie, ci este legat de o situație cunoscută la nivelul autorităților române de mai mulți ani, aceea a infracționalității românești transfrontaliere, fenomen care nu a putut fi controlat eficient și care generează probleme pentru cetățenii români de bună credință care doresc să călătorească în afara granițelor țării”, apreciază oficialii ANAT.

După cum se cunoaște, mai mulți turiști români au rămas blocați pe aeroportul din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane reținându-le pașapoartele și telefoanele mobile, fără a li se oferi vreo explicație.

 

UNGARIA SE CONFRUNTĂ CU UN AN GREU” ÎN UE

Ungaria se pregătește pentru un “an greu în instanțele de la Bruxelles”, a declarat Oszkar Okros, secretarul de stat pentru afacerile Uniunii Europene, recent numit, ediției de marți a ziarului Magyar Nemzet, citat de agenția MTI.

Potrivit lui Oszkar Okros, conflicte asupra unor probleme precum migrația și “politica identitară” ar urma să escaladeze în 2021, în timp ce Ungaria continua să fie un “elev de top” în chestiuni precum digitalizarea, cooperarea în domeniul apărării UE și politicile climatice.

Ungaria va trebui să fie “vigilentă”, în timp ce “Bruxellesul continuă presiunea pentru redistribuirea migranților”, a notat el.

“Nu avem nevoie de mai multă sau mai puțină UE, ci de o UE inteligentă”, a spus el.

Ungaria lucrează mai degrabă la crearea unei “UE multipolare” decât a unui sistem de state centrale și periferice, a declarat Okros. Într-un astfel de sistem, toate statele membre ar găsi forma de cooperare cea mai potrivită pentru ele, a considerat el.

Anul acesta, Ungaria va prelua de asemenea președinția rotativă a Grupului de la Vișegrad, un post cu sarcini serioase legate de UE, a spus Okros. Campania electorală din Ungaria se va adăuga provocărilor, a mai spus el. (AGERPRES)

 

ȘEFUL ECHIPEI DE EXPERȚI AI OMS SPUNE CĂ INVESTIGAȚIA DIN WUHAN NU SCHIMBĂ RADICAL INFORMAȚIILE DESPRE PANDEMIE

Șeful echipei internaționale de experți condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) care investighează originile COVID-19 a anunțat marți că ancheta sa a scos la iveală noi informații, dar nu a schimbat radical imaginea pandemiei, informează AFP și Reuters.

Peter Ben Embarek, specialist virusolog din cadrul OMS, a declarat într-o conferință de presă că demersurile pentru identificarea originilor coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, dar este improbabil ca aceștia să fi fost în Wuhan, orașul din centrul Chinei unde au fost descoperite primele cazuri de coronavirus la finalul lui 2019.

“Nu există probe suficiente (...) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a propagat în Wuhan înainte de decembrie 2019”, a precizat Liang Wannian, șeful delegației de cercetători chinezi, potrivit AFP.

Această metropolă din centrul Chinei, care pentru o perioadă a fost epicentrul epidemiei, a fost primul loc din lume unde au fost raportate cazuri de COVID-19. Pandemia a provocat de atunci peste 2,3 milioane de decese în lumea întreagă.

În plus, transmiterea de la un animal este probabilă, dar acesta “nu a fost încă identificat”, a mai precizat expertul. Misiunea OMS care încearcă să depisteze originile transmiterii virusului la om, considerată esențială în lupta contra unei potențiale viitoare pandemii, a fost demarată cu dificultate, China părând foarte reticentă în a permite accesul specialiștilor internaționali în diverse discipline precum epidemiologie, dar și zoologie, potrivit AFP.

OMS preconizase anterior că va trebui să ne înarmăm cu răbdare până când vom găsi un eventual răspuns.

 

DISPOZITIVE FOLOSITE DE SPIONII KGB, SCOASE LA LICITAȚIE ÎN BEVERLY HILLS

Dinți falși cu cianură sau pachete de țigări care disimulează un aparat foto sunt câteva dintre dispozitivele arsenalului serviciilor secrete sovietice care vor fi scoase la licitație în Beverly Hills, la sfârșitul acestei săptămâni, relatează AFP.

După cum o atestă vânzarea organizată de casa americană de licitații Julien's Auctions, aparatele foto miniaturale făceau furori în rândul spionilor KGB în perioada Războiului Rece. Puteau fi ascunse în orice obiect vestimentar: în poșete elegante purtate de femei, catarame de curea, perii de pantofi, inele, sau chiar cravate.

O altă piesă de rezistență din panoplia agenților secreți, microfonul, putea fi ascuns în scrumiere, stilouri și farfurii din porțelan.

Specializată în “cultură pop” și în obiecte care au aparținut unor celebrități sau legate de lumea muzicii, sportului și a cinema-ului, Julien's Auctions face, cu prilejul acestei licitații, “un salt pe piața de vânzări istorice și așteaptă colecționarii din lumea întreagă”, a explicat, pentru AFP, Kody Frederick, unul dintre responsabilii vânzării.

“Mulți doresc să achiziționeze piese unice, specifice unei perioade când echipamentele digitale încă nu se inventaseră”, a precizat Frederick.

“Oamenii care au creat aceste obiecte au fost cu adevărat pionieri ai miniaturizării”, a mai spus acesta, comparând “telefonul mobil gigantic”, unul dintre obiectele scoase la vânzare, “gros cât șase cărămizi” și destinat să fie folosit din mașină, cu smartphone-urile din zilele noastre.

O mare parte dintre obiectele care vor fi puse în vânzare pe 13 februarie, atât la sediul casei de licitații din Beverly Hills, California, precum și online, au fost în posesia unor agenți secreți adevărați. Obiectele au ajuns în Statele Unite după căderea blocului sovietic, la începutul anilor 1990, și au fost adunate pentru colecția “Muzeului KGB”, deschis la New York în ianuarie 2019, dar care și-a închis apoi porțile din cauza pandemiei de COVID-19.

Printre piesele de rezistență ale colecției se află o replică a unei umbrele cu vârful otrăvit cu care a fost ucis scriitorul bulgar Georgi Markov, disident asasinat la Londra, în 1978. Această celebră “umbrelă bulgară” a fost estimată la o sumă cuprinsă între 3.000 și 5.000 de dolari.

Apariție emblematică în filmele de spionaj, dinții falși cu cianură au existat și în realitate. “Dinții erau concepuți pentru a se sparge atunci când mușcau într-un fel anume, iar agenții care cădeau în mâna inamicului se puteau astfel sinucide pentru a evita să fie torturați și să dezvăluie informații compromițătoare”, a explicat Julien's Auction. Un exemplar va fi pus în vânzare în Beverly Hills, la un preț estimat între 800 și 1.200 de dolari.

Deși au fost anunțate inițial și alte instrumente cu potențial mortal - un ruj și un stilou cu care se putea trage gloanțe - nu au putut fi scoase la licitație din cauza legislației californiene referitoare la armele de foc.

Pasionații de spionaj pot alege din seria de obiecte care dispun de un compartiment pentru a ascunde microfilme sau alte documente: butoni, pantofi cu toc fals, monede goale pe interior sau “capsule rectale”.

În completarea lotului, Julien's Auctions va scoate la licitație și alte “relicve” din timpul Războiului Rece, cum ar fi un carnet școlar care i-a aparținut lui Che Guevara datând din 1942, scrisori semnate de acesta sau de tovarășul său, Fidel Castro, una dintre ele expunând planurile de a se infiltra în Havana (estimată la o sumă cuprinsă între 1.000 și 1.500 de dolari), sau anumite obiecte legate de perioada cursei spațiale americano-sovietice.

 

 

Lasă un comentariu