UN MANUSCRIS IRAKIAN ANTIC, SALVAT DIN MÂNILE JIHADIȘTILOR, I-A FOST ÎNMÂNAT PAPEI FRANCISC

Distribuie pe:

Un manuscris antic în limba aramaică - salvat din mâinile jihadiștilor în orașul Qaraqosh, cel mai mare oraș creștin din Irak - a fost prezentat, miercuri, Papei Francisc, după o lungă restaurare în Italia, relatează AFP.

Cartea sacră din secolele XIV-XV, “Sidra”, care se afla într-o stare foarte proastă de conservare, a beneficiat de zece luni de restaurare și va fi în curând returnată autorităților din orașul Qaraqosh, una dintre opririle Papei Francisc în călătoria sa în Irak, programată pentru perioada 5-8 martie.

Câmpia Ninive a fost ocupată de jihadiștii grupului Stat Islamic, între 2014 și 2017. Comunitatea creștină din această regiune din nordul Irakului nu a revenit niciodată în număr mare, deoarece tensiunile dintre grupurile armate rămân ridicate, iar infrastructura publică este încă în mare parte distrusă.

Manuscrisul, salvat de la distrugere de către preoții locali, conține rugăciuni liturgice pentru sărbătorile Paștelui și a fost una dintre cele mai vechi cărți din Biserica Sf. Maria Imaculată din Qaraqosh.

Președintele unei federații de organizații creștine pentru cooperare internațională și voluntariat a predat, miercuri, cartea Papei Francisc, “pentru ca el să o poată returna acasă, în Biserica sa, pe acest pământ martirizat, ca semn al păcii și al fraternității”.

Documentul a fost examinat mai întâi de un laborator specializat, însă a fost prezentat și experților în limba și liturghia siriacă, deoarece cernelurile scripturilor erau foarte deteriorate, necesitând comparații cu alte volume. (AGERPRES)

Lasă un comentariu