LA REGHIN: GABRIEL TONCEAN MILITEAZĂ PENTRU “MINTE SĂNĂTOASĂ ÎN CORP SĂNĂTOS”

Distribuie pe:

- Domnule Toncean, activitatea dumneavoastră în domeniul sportului de performanță este bine-cunoscută. De asemenea, sunt bine-cunoscute și numeroasele inițiative pe care le aveți, ca și consilier local. Recent, pornind de la un vers din Satirele lui Iuvenal, ați inițiat proiectul Minte sănătoasăîn corp sănătos”. Despre ce este vorba?

- Am fost, sunt și voi fi un adept al sportului. Nu am ratat nicio ocazie să subliniez care sunt avantajele practicării unui sport și, mai simplu, avantajele mișcării, în general. Încă din tinerețe am simțit că, deși este foarte bine să practicăm sportul, fie și ca amatori, acest lucru nu completează întrutotul o personalitate. M-am frământat mult să găsesc o soluție, deși aceasta era cât se poate de la îndemână; prin toamna lui 2020, mai precis în septembrie, am avut o întâlnire capitală cu Înalt- preasfințitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Am discutat despre reîntoarcerea tinerilor către biserică printr-un proiect pilot, în Reghin, care poartă denumirea generică de “Minte sănătoasă în corp sănătos”. Cred cu tărie că purificarea trupului prin sport și a sufletului prin rugăciune vor aduce beneficii uriașe pentru viitorul poporului român.

- Este, fără îndoială, un proiect cum nu se poate mai bun. O idee surâzătoare, pentru tineret. În ce stagiu se află acest proiect, acum?

- Și mie, ideea mi-a surâs încă de la început. Mai mult, Înalt- preasfințitul Părinte Irineu Pop m-a încurajat, din prima clipă, susținând cu vrednicie proiectul și venind cu completări excelente. Proiectul, în sine, este la început. Eu l-am demarat, prin media și canalele de social-media, dar am fost stopat de pandemie și, deși nu am renunțat, dezvoltarea programului a fost oarecum încetinită. Sper ca evoluția stării sanitare să ne permită să trecem la mai multe activități concrete și proiectul să îmbrace o haină atrăgătoare, pentru tineret, căruia îi este destinat, în primul rând. Dubla atragere a tinerilor, atât înspre Biserică, cât și înspre sport, reprezintă adevăratul corolar al acestei activități.

- Știu că aveți deja pași concreți pe calea care v-ați propus să o parcurgeți...

- Corect. Alături de colegii mei liberali, consilieri locali ai municipiului Reghin, am participat, în acest sfârșit de săptămână, la slujba religioasă oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Am ținut, în mod special, ca alături de noi să participe și copiii noștri la această slujbă. Este greu să trăiești într-o lume în care reperele morale sunt din ce în ce mai puține. Mai ales, la vârsta copilăriei și a adolescenței, este important să ai modele pozitive, care să te ajute să devii un adult responsabil, cu credință în Dumnezeu. Prin participarea la această slujbă am dorit de fapt să ne exprimăm implicarea în proiectul comun “Minte sănătoasă în corp sănătos”. Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, ne dorim, prin acest demers, să atragem tinerii spre biserică, spre credință și principii morale sănătoase. Reîntâlnirea cu dânsul a reprezentat și un prilej de bucurie și liniște sufletească. Înainte de a ne lua rămas-bun, Înalt-preasfințitul Părinte Irineu Pop ne-a binecuvântat. Ne rugăm, alături de Înaltpreasfinția Sa, pentru reușita acestui frumos proiect pe care ni l-am propus și despre care veți mai auzi, cât de curând. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Lasă un comentariu