ETERNUL COVID-19 VACCINURILE PFIZER/BIONTECH, MODERNA ȘI ASTRAZENECA POT FI ADMINISTRATE PERSOANELOR CARE SUFERĂ DE BOLI AUTOIMUNE

Distribuie pe:

Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina în etapa a II-a, cu recomandarea ca, înainte de vaccinare, să consulte medicul specialist pentru o evaluare a stării de sănătate și a tratamentului urmat. Acest lucru este important în special pentru pacienții care se află într-un puseu de activitate al bolii, iar pentru a asigura o eficiență bună a vaccinării, este bine ca aceasta să fie făcută atunci când boala nu este într-un puseu evolutiv, precizează Ministerul Sănătății (MS), citând surse autorizate și furnizând informații validate de către Societatea Română de Reumatologie.

Chiar dacă nivelul de eficiență al vaccinului ar putea fi diminuat la pacienții cu boli autoimune comparativ cu media populației, este indicat ca aceștia să se vaccineze întrucât vaccinul oferă un grad de protecție împotriva formelor severe de COVID-19, lucru cu atât mai important pentru cei care prezintă și alte boli asociate.

Reprezentanții MS precizează că, până acum, nu au fost efectuate studii specifice referitoare la siguranța și eficacitatea vaccinului anti-COVID pentru pacienții cu boli autoimune - deși această categorie a fost eligibilă să participe în studiile clinice - dar că în acest moment nu există date care să indice probleme de siguranță la administrarea vaccinului Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca.

“Pe cât posibil, se recomandă ca pacienții care necesită un tratament cu imunosupresoare/imunomodulatoare, pe care încă nu l-au început, să îl amâne pentru cel puțin o săptămână după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Acest lucru trebuie, însă, discutat cu medicul specialist. În general, pacienții care iau deja tratament imunosupresor/imunomodulator se pot vaccina fără întreruperea tratamentului. Medicul specialist va indica dacă este necesară întreruperea sau ajustarea tratamentului. Recomandările pot să difere în funcție de tipul de boală autoimună și de tratamentul urmat (o atenție specială trebuie acordată pacienților tratați cu Rituximab)”, precizează ministerul de resort, menționând că pacienții cu boli autoimune care au avut COVID-19 pot fi vaccinați, de regulă, nu mai devreme de 28 de zile de la debutul infecției.

 

Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet

MS precizează că vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienții cu diabet (indiferent de tipul acestuia), din cauza riscului crescut de a face o formă severă a bolii.

Pacienții cu diabet au fost incluși în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranță.

În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienții cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat.

Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a, potrivit reprezentanților MS.

 

Vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri

La întrebarea dacă vaccinurile împotriva COVID-19 au fost verificate riguros, MS arată că acestea au trecut prin procedurile normale de verificare prin care trece orice vaccin înainte să fie aprobat, însă, “din nevoia de a obține cât mai rapid rezultate cu privire la siguranța și eficiența vaccinurilor, unele etape s-au suprapus, scurtând astfel durata până la avizare (...). Pentru vaccinurile anti COVID-19, această verificare s-a făcut constant, pe toată durata dezvoltării lor. Etapele normale de cercetare sunt în general decalate. Din cauza pandemiei, a fost necesar ca aceste etape să fie suprapuse. Datele din studiile pentru vaccinurile anti COVID-19 au fost raportate în permanență către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), autoritatea care se ocupă de autorizarea de punere pe piață a medicamentelor prin Procedura Centralizată, iar când rezultatele studiilor clinice au fost disponibile, EMA a avut nevoie de o perioadă mai scurtă pentru a decide dacă vaccinul respectiv este sigur sau nu.

Chiar și în aceste condiții, cercetarea nu a pornit de la zero. Tehnologia folosită în cazul vaccinurilor Pfizer-BioNTech și Moderna este cunoscută de aproximativ trei decenii. Vaccinul produs de AstraZeneca folosește o tehnologie diferită - vector viral -, care, la rândul ei, a fost studiată îndelung. În plus, cunoștințele medicale legate de coronavirusuri au fost suficient de dezvoltate încât să permită demararea rapidă a cercetării.

În concluzie, deși durata a fost scurtă (mai puțin de un an), vaccinurile anti COVID-19 au fost verificate la fel de riguros ca orice alte vaccinuri”, precizează MS, cu mențiunea că datele au fost verificate și confirmate de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.(sursa - facebook.com/Ministerul Sanatatii)

Lasă un comentariu