VEDEȚI CINE NE STRICĂ NOUĂ, ROMÂNILOR, IMAGINEA ÎN LUME?

Distribuie pe:

Autoritățile mexicane au blocat 79 de conturi aparținând unei grupări infracționale de cetățeni români care acționa la Cancun.

Autoritățile mexicane au blocat 79 de conturi bancare ale unor indivizi care făceau parte dintr-o grupare infracțională - în marea lor majoritate cetățeni români - care se ocupa cu clonarea cardurilor bancare și care opera în Cancun, centru balnear situat în statul Quintana Roo, a informat joi Unitatea de Informații Financiare (UIF), citată de EFE.

“UIF anunță «Operațiunea Caraibe», prin care s-a efectuat blocarea pe scară largă a conturilor”, a informat într-un comunicat organismul citat, care face parte din Secretariatul pentru Locuințe și Credit Public (SHCP) din Mexic.

În comunicat, UIF a precizat că a analizat un număr total de 277 de operațiuni neobișnuite în valoare de 337,5 milioane de pesos (16,5 milioane de dolari), precum și extrase de cont în cazul a 520 de operațiuni cu o valoare de 125,5 de milioane de pesos (circa 6,1 milioane de dolari).

Totodată, UIF a analizat operațiuni internaționale, prin intermediul cărora au fost realizate 730 de transferuri în care au fost virate sume în valoare de 251,2 milioane de pesos (circa 12,3 milioane de dolari) și 333 de transferuri în urma cărora au fost încasate sume în valoare totală de 232 de milioane de pesos (circa 11,3 milioane de dolari).

UIF a mai anunțat că a detectat emiterea unui număr total de 1.834 de cecuri în valoare de 153,2 milioane de pesos (7,5 milioane de dolari) și primirea a 707 cecuri în valoare totală de 104,8 milioane de pesos (5,1 milioane de dolari). Totodată, UIF a descoperit emiterea a 4.033 de transferuri interbancare în valoare totală de 2,205 miliarde de pesos (108,1 milioane de dolari) și primirea a 3.858 de transferuri în valoare de peste 2,18 miliarde de pesos (106,9 milioane de dolari).

Unitatea de Informații Financiare a transmis că, grație muncii de investigație a cabinetului de securitate, a Centrului Național de Informații din cadrul Secretariatului pentru Securitate și Protecție a Cetățeanului, a Biroului Federal de Investigații (FBI) și a UIF “s-a reușit identificarea unei grupări infracționale din care făceau parte îndeosebi indivizi cu naționalitate română și mexicană”.

Indivizii aveau ca centru de operațiuni stațiunea balneară Cancun, statul Quintana Roo, în zona mexicană a Caraibe, însă gruparea s-a extins și în alte zone turistice, precum Riviera Nayarit, din același stat; Los Cabos, în statul Baja California, și în Puerto Vallarta, în statul Jalisco.

În comunicatul de presă, UIF a menționat că gruparea criminală “acționează prin modificarea ATM-urilor instalate în hoteluri, cărora le instalează dispozitive care reușesc să citească datele de pe cardurile bancare care sunt introduse în aparat”, precum și codul PIN al cardurilor.

Obiectivul era ca “ulterior să fie făcute retrageri din conturile respective, bani care erau introduși în circuitul financiar prin intermediul unor firme-fantomă înființate de membrii organizației”, au explicat autoritățile mexicane.

UIF a detectat acest tip de infracțiuni datorită rapoartelor de informare despre principalii lideri ai grupării, operatorii financiari, rude, companii și avocați, precum și despre diverși funcționari publici care gestionau rețelele de corupție care au favorizat activitățile ilicite ale acestui grup infracțional.

Guvernul mexican și-a stabilit ca obiective principale detectarea și dezmembrarea grupărilor infracționale care se folosesc de sistemul financiar mexican pentru a spăla bani proveniți din activități ilegale.

 

PRIMII PAȘI AI NOULUI PREȘEDINTE AL REPUBLICII MOLDOVA ÎN RAPORTURILE CU MOSCOVA DENOTĂ AMBIGUITATE”, AFIRMĂ UN OFICIAL RUS

Moscova urmărește cu atenție situația politică internă din Republica Moldova, a declarat, miercuri, viceministrul rus de externe Andrei Rudenko, într-un interviu acordat agenției oficiale ruse TASS, cu ocazia Zilei Diplomatului, marcată la 10 februarie în Rusia.

El a remarcat în acest context că primii pași ai noului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, în privința dezvoltării relațiilor cu Rusia au dat impresia unei anumite “ambiguități” până în prezent, potrivit portalului Deschide.md.

Pe de o parte, Maia Sandu declară că “este dispusă la dialog” cu Rusia, dar pe de altă parte face “declarații severe” cu privire la problematica transnistreană, în speță nu recunoaște datoria Transnistriei pentru gazul rusesc, a afirmat responsabilul diplomatic rus.

El a evocat totodată anularea în ianuarie a legii cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, care conferise limbii ruse statut de limbă de comunicare interetnică. Legea respectivă fusese votată pe ultima sută de metri a președinției lui Igor Dodon, cunoscut pentru relațiile sale strânse cu Moscova, în luna decembrie, înaintea învestirii Maiei Sandu în funcția de președinte.

“Rusia urmărește cu atenție situația politică internă din Republica Moldova. Suntem hotărâți să continuăm cooperarea bilaterală pe baza principiilor pragmatismului și luării în considerare a intereselor reciproce”, a afirmat Rudenko, exprimându-și speranța că rațiunea va prevala în relațiile moldo-ruse sub noua conducere de la Chișinău.

În acest context, el a amintit că ambasadorul Rusiei la Chișinău s-a întâlnit cu Maia Sandu după ce a fost aleasă președinte, reconfirmând “disponibilitatea părții ruse de a menține relații de prietenie bilaterale în spiritul principiilor stabilite în Tratatul de prietenie și cooperare din 2001”. “Aceleași intenții au fost exprimate de partea moldoveană”, a spus el.

Într-un interviu acordat publicației ucrainene Evropeiskaia Pravda, Maia Sandu declarase în decembrie că Chișinăul nu va recunoaște datoria Transnistriei pentru consumul de gaze rusești.

Compania rusă Gazprom susține că Republica Moldova are o datorie de aproape șapte miliarde de dolari pentru livrările de gaze rusești, aproape întreaga sumă reprezentând datoria Transnistriei, potrivit Știri.md.

 

GERMANIA AȘTEAPTĂ O DECIZIE PRIVIND DESFĂȘURAREA JOCURILOR OLIMPICE DE LA TOKYO CEL TÂRZIU ÎN LUNA APRILIE

Alfons Hoermann, președintele Confederației sporturilor olimpice din Germania (DOSB), se așteaptă ca o decizie privind desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo să fie luată la finele lunii martie sau cel târziu în luna aprilie, conform DPA.

Hoermann a opinat că Jocurile Olimpice nu trebuie să aibă loc cu orice preț: “Singurul răspuns la asta este nu, pentru că ar însemna să implice negarea consecințelor de sănătate. Nu poți face asta cu conștiința curată''.

Președintele DOSB a adăugat că are încredere în organizatorii Jocurilor de la Tokyo: “Știu că mulți sportivi abia așteaptă ceremonia de deschidere''.

Pe de altă parte, oficialul german a respins criticile din partea reprezentanților sportivi despre lipsa informațiilor privind planificarea olimpiadei: `'Un sportiv nu trebuie să știe toate detaliile despre o asemenea planificare. Nu consider această acuzație de lipsă de transparență ca fiind acceptabilă''.

În martie 2020, pandemia de coronavirus a forțat Comitetul Internațional Olimpic și Guvernul Japoniei să amâne Jocurile cu un an pentru această vară. Jocurile Olimpice vor debuta pe 23 iulie, iar Jocurile Paralimpice sunt prevăzute din 24 august.

CIO și organizatorii japonezi continuă preparativele pentru Jocurile de la Tokyo, chiar dacă regiunea capitalei japoneze și cele înconjurătoare rămân în stare de urgență până la 7 martie din cauza unui nou val de infectări cu COVID-19.

Lasă un comentariu