EXPERȚI EUROPENI VOR AJUTA ROMÂNIA, GRATUIT, ÎN PROIECTELE DE INFRASTRUCTURĂ!

Distribuie pe:

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, citată de DiGi24, a anunțat joi (11 februarie 2021), că un grup de experți europeni va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul cu privire la realizarea proiectelor de transporturi cu finanțare europeană, în special cele feroviare.

“Primul ministru (Florin Cîțu, aflat în prima vizită externă a mandatului său, la Bruxelles) a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene, care să ne ajute ca proiectele de infrastructură (de la faza de idee, design, până la darea în folosință) să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem, împreună, să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar nu a reușit, din varii motive, să atragă aceste fonduri sau, dacă le-a atras, să le utilizeze.

Nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să își extindă infrastructura feroviară până la 1.600 de kilometri de cale ferată.

Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja. Este absolut gratuit.

Vor fi, în special, proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force (grup de lucru) să continue să acorde asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură, care au altă sursă de finanțare decât planul de redresare și reziliență.

Îi voi solicita lui Cătălin Drulă, ministrul român al Transporturilor, să trimită echipa de experți care să lucreze împreună cu cei din grupul de lucru european.

În aceste proiecte, vor exista indicatori intermediari și, pe măsură ce România îi autodefinește în proiect, sunt bifați, se pot vira fonduri. Nu mai terminăm proiectul și luăm banii la sfârșit, ci banii vin în funcție de cum sunt îndepliniți acești indicatori”, a explicat comisarul european Adina Vălean, conform sursei citate. (L.P.)

Lasă un comentariu