ÎNCĂ UN MISTER ELUCIDAT! S-A DESCOPERIT CUM ZBOARĂ FLUTURII...

Distribuie pe:

Biologii de la Universitatea din Lund, Suedia, s-au întrebat mult timp cum zboară fluturii. Spre deosebire de alte animale care zboară, aceste insecte au aripi neobișnuit de scurte și largi, foarte mari în comparație cu corpul lor.

“În cercetarea noastră, am testat o teorie veche de 50 de ani, potrivit căreia fluturii aplaudă cu aripile, împingând aerul pentru a crea un jet care propulsează animalul în direcția opusă.

Fluturii arată diferit de celelalte animale care zboară, păsări și lilieci. Forma aripii este foarte specială - scurtă, dar largă, foarte mare în comparație cu corpul lor mic. Este o enigmă, pentru că o astfel de aripă este foarte ineficientă.

Studiind zborul fluturilor, am descoperit că aripile acestora capătă o formă curbată, de cupă, în timpul mișcării în sus, și aplaudă din aripi, propulsând fluturele înainte, iar bătaia în jos a aripilor ajută la menținerea în aer.

Totodată, am remarcat un alt lucru neobișnuit: în loc să se lipească una de alta în timpul bătăii, ca două suprafețe plane, aripile se curbează, formând un buzunar, care poate capta mai mult aer, îmbunătățind propulsia.

Noi am testat, teoria folosind o serie de aripi robotice și am descoperit că aripile flexibile cresc eficiența bătăii cu 28% față de aripile rigide.

Flexibilitatea ar putea fi motivul pentru care fluturii au o formă a aripilor atât de ciudată. Ei decolează foarte rapid, ca măsură de apărare, evitând riscul de a fi prinși. Credem că fluturii au evoluat spre o asemenea formă neobișnuită a aripii, pentru a scăpa de prădători”, explică biologii suedezi. (L.P.)

 

Lasă un comentariu