FEMEILE, MAI ABILE ÎN CEEA CE GÂNDESC CEILALȚI...

Distribuie pe:

Psihologii de la mai multe universități britanice (din Bath, Cardiff și Londra), citați de descopera.ro, au dezvoltat primul chestionar de citire a minții, pentru a evalua cât de bine înțeleg oamenii ce gândesc cu adevărat ceilalți.

“Citirea minții, menționată uneori în psihologie ca mentalizare, este o abilitate importantă, care ne permite să preluăm indicii comportamentale subtile ce ar putea indica faptul că persoana cu care vorbim se gândește la ceva ce nu spune (de exemplu, dacă minte).

Cu toții avem abilități diferite de a citi mintea, unii dintre noi fiind în mod inerent mai buni decât alții. Faptul că nu toți suntem buni la citirea minții poate provoca dificultăți, în special în rândul persoanelor cu autism, ce pot afecta construirea sau menținerea relațiilor.

Pentru a identifica acele persoane care au dificultăți și pentru a le oferi sprijinul adecvat, am proiectat un nou test de citire a minții, care se bazează pe date de la peste 4.000 de persoane autiste și neurotipice din Marea Britanie și SUA.

Am notat rezultatele din chestionarul simplu cu patru întrebări pe care l-am elaborat, scorul obținut variind între 4 și 16 puncte (4 indicând abilități slabe de citire a minții și 16 abilități excelente).

Scorul mediu înregistrat a fost cuprins între 12 și 13. După ce am confirmat statistic că testul măsoară același lucru, atât la bărbați, cât și la femei, am constatat că reprezentantele sexului frumos au raportat abilități mai bune de citire a minții.

Fără îndoială, am avut cu toții experiențe în care am simțit că nu ne-am conectat cu persoanele cu care am vorbit, unde am perceput că nu am reușit să ne înțelegem sau unde lucrurile pe care le-am spus au fost înțelese greșit.

O mare parte a modului în care comunicăm se bazează pe înțelegerea noastră a ceea ce gândesc ceilalți, însă acesta este un proces surprinzător de complex, pe care nu toată lumea îl poate realiza.

Pentru a înțelege acest proces psihologic, a trebuit să separăm citirea minții de empatie. Citirea minții se referă la înțelegerea a ceea ce gândesc ceilalți oameni, în timp ce empatia se referă la înțelegerea a ceea ce simt ceilalți. Diferența ar putea părea subtilă, dar este extrem de importantă și implică rețele cerebrale foarte diferite.

Concentrându-ne cu atenție asupra măsurării citirii minții, fără a o confunda cu empatia, suntem siguri că tocmai am descoperit că femeile au raportat cu consecvență abilități mai mari de citire a minții”, afirmă specialiștii. (L.P.)

Lasă un comentariu