ALEXANDRU MURARU: ÎN ROMÂNIA, 280.000 DE ELEVI ABANDONEAZĂ ȘCOALA

Distribuie pe:

Deputatul PNL Alexandru Muraru, vicepreședintele Comisiei de Educație din Parlament, și-a exprimat îngrijorarea din cauza părăsirii timpurii a școlii, fenomen care, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, este întâlnit în țările subdezvoltate.

Deputatul liberal ieșean Alexandru Muraru este nemulțumit de faptul că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii este a treia cea mai ridicată din Europa. Citând statisticile Eurostat, Alexandru Murare subliniază că, în țara noastră, 15,3% dintre tinerii din categoria 18-24 de ani, respectiv, 277.600, au părăsit școala înainte de finalizarea învățământul obligatoriu și nu au urmat niciun alt program de formare profesională sau calificare, spre deosebire de 10,3% cât este media la nivelul Uniunii Europene.

Acesta susține că, la rândul lor, statisticile Băncii Mondiale arată că, din cauza părăsirii timpurii a școlii, copiii din România au aceeași șansă ca cei din țări subdezvoltate.

“Într-un raport întocmit de Banca Mondială reiese că acei copii care se nasc azi în România au aceeași șansă de (sub)dezvoltare ca cei din Afganistan, Ecuador și Thailanda. De ce? Din cauza acestui procent ridicat de tineri care nu termină decât maximum 8 clase. Generația care se naște astăzi va avea o productivitate în forța de muncă de 60% din ceea ce ar putea fi dacă ar fi beneficiat de o educație completă și de o sănătate bună”, a spus Alexandru Muraru.

El a adăugat că, potrivit calculelor făcute de reprezentanții Băncii Mondiale, procentul ridicat de tineri care părăsesc timpuriu școala ne costă 40% din veniturile pe termen lung.

“Mai mult, toate studiile arată că părăsirea timpurie a școlii conduce la excluziunea socială ulterioară în viață. Tinerii care părăsesc prematur școala sunt mai predispuși riscului asociat șomajului sau al celui de a câștiga mai puțin odată ce găsesc un loc de muncă. Estimările legate de competențe necesare în Europa sugerează că, pe viitor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat de o persoană care a părăsit timpuriu școala”, a mai declarat deputatul PNL.

Acesta a prezentat măsurile luate de guvernul liberal pentru a da o șansă la un viitor mai bun pentru cei aproximativ 280.000 de elevi care părăsesc școala prematur.

“Vă indic câteva măsuri pe care noi, Partidul Național Liberal, le-am demarat încă de anul trecut: generalizarea Programului «Masă la școală» și «Școală după școală», programe menținute în stadiul de pilotare de fosta guvernare PSD, dar vitale pentru reducerea abandonului școlar. Cu ajutorul accesării fondurilor europene, Guvernul PNL va generaliza aceste programe. Pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, care reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă, fiind expuși abandonului școlar și rezultatelor academice scăzute, am lansat Programul-pilot de stimulare a participării la educație. Astfel, pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, școlile, furnizorii de servicii de orientare sau consiliere școlară, parteneri sociali din învățământul preuniversitar, instituțiile de cult și asociații religioase, instituțiile guvernamentale cu atribuții în domeniul incluziunii sociale, dar și ONG-uri au avut la dispoziție un buget de 30 de milioane de euro pentru proiecte care să vizeze acest grup țintă. Având în vedere că în România sunt peste 91.000 de copii în această situație, dorim să ne asigurăm că rămân la școală și au un sprijin pentru a-și finaliza parcursul educațional”, a mai spus parlamentarul ieșean.

El a precizat că pandemia COVID-19 care a obligat Guvernul să ia decizia de a închide școlile și grădinițele din întreaga țară, pentru a încetini răspândirea acestei boli, nu a însemnat oprirea procesului educațional.

“În 2020, pentru a veni în ajutorul copiilor predispuși la abandonarea școlii, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Educației cu suma de 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete conectate la internet. Ne-am asigurat, astfel, că nu crește decalajul dintre copiii din medii defavorizate și ceilalți elevi. Un ordin al ministrului stabilește criteriile pentru repartizarea tabletelor către cei aproximativ 250.000 de elevi care au nevoie de ele, conform estimării Ministerului Educației și Cercetării”, a conchis deputatul liberal, vicepreședinte al Comisiei de Educație din Camera Deputaților.

Alexandru Muraru a mai transmis că “sunt mulți pași de făcut, iar Coaliția de Guvernare, prin programul pe care și l-a asumat în fața Parlamentului și românilor, are soluțiile pentru ca numărul copiilor care renunță la studii prematur, după absolvirea a maximum 8 clase, să scadă de la an la an”.

 

Lasă un comentariu