UN SIMPLU TEST DE URINĂ POATE DETECTA CANCERUL DE COL UTERIN

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea din Manchester, citați de descopera.ro, susțin că un simplu test de urină, neinvaziv, poate detecta cu precizie cancerul de col uterin.

“În prezent, cancerul de col uterin este diagnosticat prin efectuarea biopsiei unor celule colectate din interiorul uterului femeilor. În cele mai multe cazuri, procedura implică și folosirea unui telescop îngust, numit histeroscop, prin care se examinează interiorul uterului.

Cu toate acestea, 31% dintre femei trebuie să repete procedura din cauza dificultăților tehnice sau a durerilor foarte mari pe care le implică examinarea. Totodată, multe femei care nu au cancer uterin sunt supuse procedurii costisitoare și extrem de dureroase.

Echipa noastră consideră că noul instrument de detectare a cancerului uterin, ale cărui mostre de celule pot fi colectate de femei, la domiciliu, ar putea fi încorporat în practica uzuală clinică.

Noi am folosit testul pe mostre colectate de la 103 femei diagnosticate deja cu cancer de col uterin și alte 113 care prezentau sângerări postmenopauzale inexplicabile, un simptom frecvent al acestei boli.

Proporția femeilor cu cancer cervical, identificate cu ajutorul noului instrument de testare, a fost de 91,7%. Totodată, testul a dat rezultate negative la 88,9% dintre femeile care nu aveau cancer uterin. Rezultatele noastre arată că celulele canceroase uterine pot fi detectate în urină și secreții vaginale, folosind un microscop.

Femeile care ies pozitiv la acest test ar putea fi trimise pentru investigații diagnostice, în timp ce femeile care au avut rezultate negative la testare pot să stea liniștite, fiind în siguranță, fără a fi supuse la proceduri neplăcute, invazive, care provoacă anxietate și sunt costisitoare.

Testul dezvoltat de echipa noastră oferă o soluție simplă, acceptabilă și ușor de administrat, care ar putea fi utilizată în îngrijirea primară, ca instrument de triaj pentru femeile suspecte de cancer uterin.

Majoritatea femeilor cu această boală se prezintă devreme la medic, după apariția sângerărilor postmenopauzale și au un prognostic bun. Cu toate acestea, 20% dintre paciente prezintă forme avansate de cancer de col uterin și au o rată de supraviețuire, la 5 ani de la diagnostic, de numai 15%.

Totuși, deși sângerările după menopauză sunt un simptom recunoscut, doar 5 - 10% dintre femei au o patologie subiacentă sinistră, astfel că testul, dacă va fi aprobat, le va liniști pe aceste paciente”, afirmă oamenii de știință britanici. (L.P.)

 

Lasă un comentariu