TRATAMENTE DE IARNĂ ÎN POMICULTURĂ

Distribuie pe:

Am purtat o discuție cu dr. ing. Marian Pogăcean - directorul Unității Fitosanitare Mureș, despre efectul temperaturilor scăzute din ultima perioadă asupra pomilor fructiferi. Am aflat că, deocamdată, nu sunt probleme deosebite, depinde de cum va evolua vremea în zilele următoare. Domnia sa recomandă proprietarilor de grădini să manifeste o atenție deosebită șoarecilor, dăunători periculoși în această perioadă, aceștia fiind în căutarea hranei. Se vor găsi galeriile șoarecilor, unde se vor pune momeli toxice, procurate de la magazinele fitosanitare.

O lucrare importantă în atenția pomicultorilor, cu livezi în grădina de lângă casă, sunt tratamentele fitosanitare. Acestea constau în aplicarea unui fungicid, urmat de ulei horticol, pentru reducerea rezervei biologice a anumitor agenți patogeni (bacterii, ciuperci) și pentru distrugerea formelor hibernante ale insectelor dăunătoare - păduchi țestoși, păduchi lânoși și larvele păduchilor de San Jose. Monilioza, Ciuruirea frunzelor, Bășicările la speciile sâmburoase pot fi ținute sub control cu tratamentele din perioada de iarnă, în lunile februarie, martie, după tăieri.

În aplicarea tratamentelor fitosanitare trebuie respectate niște reguli: nu se aplică tratamente în condiții meteorologice nefavorabile, pe timp ploios, cu ninsoare, cu ceață, cu vânt puternic sau când scoarța pomilor este acoperită cu gheață, zăpadă sau chiciură; temperatura aerului trebuie să fie peste 5 grade C; se vor respecta concentrațiile în substanțe active recomandate de specialiști sau prospectele care însoțesc produsele fitofarmaceutice; se va folosi echipament de protecție adecvat și se vor respecta normele de protecția mediului; soluția care trebuie aplicată, se pulverizează cât mai fin și uniform pe toată suprafața trunchiului și a ramurilor, începând din interiorul coroanei spre exterior și de la partea superioară a coroanei spre baza pomului; înainte de tratamente se vor efectua lucrări de igienă culturală a pomilor fructiferi, prin îndepărtarea ramurilor uscate, afectate de boli, a scoarței îmbătrânite, mușchilor și lichenilor. Obligatoriu trebuie urmărite Buletinele de Avertizare emise de Unitatea Fitosanitară Mureș, publicate periodic și în ziarul Cuvântul liber.

Lasă un comentariu