ÎN FRANȚA, MENIU DE UN EURO PENTRU STUDENȚI...

Distribuie pe:

Un reportaj al agenției EFE, citat de DiGi24, arată că, după protestele din luna ianuarie 2021, în care studenții denunțau nesiguranța economică și emoțională în care se află, dat fiind că nu pot merge la ore și nici nu se pot întâlni cu colegii, Guvernul francez a decis să permită cantinelor universitare să ofere hrană la un euro pentru cei mai nevoiași dintre ei.

Meniul complet la un euro reprezintă un ajutor nesperat, la care apelează mulți studenți din Franța, care și-au pierdut locurile de muncă din cauza restricțiilor impuse în ultimul an, de când a început pandemia de coronavirus.

Între timp, au apărut și alte inițiative, private, cum este cazul restaurantului parizian Le Reflet, situat în cartierul Le Marais, unde s-a pus în mișcare un întreg lanț al solidarității, datorită furnizorilor și donatorilor. Aici, dintre cei 13 angajați, opt au sindromul Down.

“Această solidaritate se extinde, în fiecare joi și vineri, și către alte categorii, prin oferirea a 100 de meniuri unor studenți aflați în situație precară, care nu au altceva de făcut decât să prezinte carnetul de student pentru a avea acces la meniul de un euro, același preț oferit și de cantinele universitare. Fiecare din cele o sută de recipiente din plastic, care apoi sunt puse în pungi de hârtie de culoare maro, conține, de exemplu, o salată de dovleac și păstârnac, aripioare de pui cu cartofi, și orez cu lapte.

La ora 12, la care se ia prânzul în Franța, începe să se formeze o coadă de studenți, care își așteaptă rândul în stradă pentru a plăti un euro și a primi în schimb un meniu echilibrat și variat. Toți clienții sunt de părere că meniul oferit de Le Reflet este de calitate și variat. Există inclusiv opțiunea unui meniu vegetarian. Să nu uităm că, în Franța, restaurantele sunt închise încă de la sfârșitul lui octombrie 2020”, scrie sursa citată. (L.P.)

Lasă un comentariu