MARATON DE “CITIT CU VOCE TARE, ÎMPREUNĂ”, ÎN GRĂDINIȚA “PARADISUL COPILĂRIEI” DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Grădinița ,,Paradisul Copilăriei”, structură a Liceului Tehnologic Electromureș, Târgu-Mureș, a participat, în săptămâna 8-12 februarie, la celebrarea prin “cititul cu voce tare” a Zilei Internaționale a Cititului Împreună (10 februarie). https://www.facebook.com/groups/zici2021cucir/, sub egida #ZICI2021.

Acest eveniment literar, cu valoare culturală și educațională de impact asupra micilor iubitori de povestioare, “cititori de carte” și chiar părinți, este rodul inițiatoarei de proiect, doamna Brandi Anderson Bates, în colaborare cu Christine Traier, Ari Mariana și cu alți oameni cu drag de carte și frumos și extinsă prin puncte comune cu alte asociații și site-uri pro-educația ca #WorldReadAloudDay, #Asociatia Ovidiu Ro#Casăpoatăvisacopiiiaunevoiedepovești.

Privitor la acest eveniment, doamna coordonatoare a grădiniței, prof. Dorina Pop, a afirmat:

“Cadrele didactice din grădinița noastră au întâmpinat cu mare entuziasm inițiativa  #ZICI2021. Entuziasmul nostru a avut un substrat motivat, plin de sensuri și valori. Primul motiv este acela că iubesc lectura, izul poveștilor și apoi adoră feedback-urile oferite de micii preșcolari, care sunt geniale și te uimesc prin ingeniozitate și imaginație. Ei sunt detenta noastră.

Al doilea motiv l-a constituit deschiderea *Bibliotecii pentru copii*, un nou spațiu educațional din Grădinița “Paradisul Copilăriei”,un “tărâm” îmbietor, captivant și magic, care te cheamă să călătorești prin tainele poveștilor,... a cărților. Biblioteca, astfel, s-a transformat, în această săptămână, în cel mai râvnit loc al “maratonului de citit, din grădiniță”.

Această bibliotecă este un vis împlinit, care nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul sponsorilor și a direcțiunii, cărora le mulțumim din suflet pentru faptul că au crezut în noi și ne-au susținut. Efortul lor nu a fost în zadar, este un efort comun pro-educația.

Mulțumim domnului director, Dan Cotoi, de la Mobila Dalin Reghin, pentru mobilierul oferit și, mai ales, pentru încredere, mulțumim doamnei Carmen Gabriela Greab și E.ON, care, prin campania de donare cărți, ne-a oferit multe cărți. Mulțumim Asociației de părinți “Mărgăritar” pentru cărțile noi și corpuri de iluminat. Alături de noi a fost și Asociația AlphaLider Ship, sub îndrumarea domnului Andy Szekely și a autoarei, doamna Irina Vasilescu, care ne-au donat 20 exemplare de cărți din “Școala de Ghi(n)zi”. În demersul de dotare a bibliotecii este încă alături de noi Fundația “Totul este posibil” https://www.facebook.com/datotulesteposibil, care ne-a donat semne de carte și a inițiat o campanie “Mărțișor Educator” https://www.facebook.com/searchtop?q=M%C4%83r%C8%9Bi%C8%99or%20educator, pentru a ne ajuta în dotarea bibliotecii (mulțumiri doamnei Eliza Nițulescu). La acest proiect ne-a făcut mare plăcere să participăm și noi, educatoarele, prin confecționare de mărțișoare.

Al treilea motiv îl constituie campania #100depovesti, inițiată de Asociația OvidiuRo, unde și noi avem plăcerea să participăm, iar acțiunea de săptămâna trecută este un crâmpei luminos din Planul de lectură propus pentru acest an 2021. Mulțumim doamnei Maria Gheorghiu și Asociației OvidiuRo pentru formare, îndrumare și susținere”.

Cum a decurs această săptămână?

Am stabilit un plan de lectură la nivel de unitate, respectiv pe grupe.

Planul activităților de lectură #ZICI2021, al grădiniței, desfășurate săptămâna trecută, a cuprins:

1. Citirea unei povești, în fiecare zi, în biblioteca grădiniței (fiecare grupă /14),

2. “#ZICI2021 de acasă”, activități cu și în colaborare cu părinții, de continuare a demersului de ,,citit cu voce tare” și împărtășirea acestor experiențe pe grupuri.

3. Premierea și recompensarea preșcolarilor, părinților și a cadrelor.

Începând din prima zi de #ZICI2021, care a fost minunată, întreaga săptămână a fost specială, prin invitație la lectură în biblioteca grădiniței a micilor cititori, prin călătoria în lumea cărților, prin a citi cu voce tare, prin “lipici” la a “zice” din cărți, prin joc de rol inspirat din poveștile citite, prin feedback-urile de acasă, ale părinților, care au intrat, alături de noi, în acest maraton al cititului (le transmitem respectul și aprecierea noastră), prin “microbul” dragului de a citi, de a savura o carte, sădit în dragii noștri preșcolari. Sperăm ca esența acestui maraton literar, “cititul cu voce tare”/ “plăcerea de a citi”, pentru copiii noștri, să rămână peren.

Celor care nu au participat la acest maraton din motive obiective, le-aș adresa întrebarea: “Când a fost ultima oară când ați citit o carte împreună cu copiii voștri?”, este o întrebare găsită pe grupul Asociației OvidiuRo. Frumoasă întrebare... departe gândul de a nesocoti tot ceea ce facem/faceți, pentru copiii noștri.

Știați că Henry Ward Beecher și-a înconjurat copiii cu cărți? De ce? Iată răspunsul dat de acesta: “Niciun om nu are dreptul să-și crească copiii fără să-i înconjoare de cărți, dacă are mijloacele de a le cumpăra. Face un deserviciu familiei sale. Îi înșeală! Copiii învață să citească în prezența cărților. Dragostea de cunoaștere vine din citit și se dezvoltă pe baza lui. Și dragostea de cunoaștere, într-o minte tânără, este aproape o pavăză împotriva freamătului inferior al patimilor și viciilor”.

Ce pot zice despre cele afirmate? Este o părere a sa, pe care nu o putem nesocoti ușor. Haideți să vedem ce putem face chiar noi/voi, pentru un feedback constructiv și educativ!

Noi, colectivul Grădiniței Paradisul Copilăriei (educatoare : Monica Farcaș, Simona Farcaș, Claudia Voivoda, Cosmina Chirteș, Dorina Pop, Angela Cătană, Claudia Pavel, Adriana Onac, Nicoleta Bucur, Erika Borodi, Veronica Caraș, Adriana Santa, Maria Kertesz, Reka Pintye, Ioana Rusu, Andreea Pasc, Reka Molnar, Monika Mihaly, Roxana Ogleja, Iulia Șeban, Ana Raita, Cristina Farcaș, Raluca Dulan, Ioana Gaspar, Paula Luca, Mihaela Mereuță , Angela Nicoară și Oana Pop), susținut de domnii directori prof. Cozma Matei Ionuț și prof. Selyem Zoltan), am făcut primii pași alături de copiii dumneavoastră (grupele: Ștrumfii, Zurli, Iepurașii, Fluturașii, Mămăruțele, Florile, Albinuțele, Piticii, Ursuleții, Steluțele, Greierașii, Voinicii, Isteții și Furnicuțele), cu drag si responsabilitate. Vom continua să “citim cu voce tare” pentru cei mici, pentru noi, ...pentru voi, afirmând, cu mulțumire, mai apoi “Carte frumoasă, cinste cui te-a scris/Încet gândită, gingaș cumpănită;/Ești ca o floare, anume înflorită/Mâinilor mele, care te-au deschis” ... așa cum afirma Tudor Arghezi.

 

Galerie foto: https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/zici.pdf

Lasă un comentariu