ȚARA ÎN CARE DOAR SPORURILE UNUI BUGETAR BAT LEJER SALARIUL ALTUI BUGETAR

Distribuie pe:

Din când în când există o revoltă populistă îndreptată împotriva bugetarilor: uite câți sunt, uite ce salarii iau, uite la ce vârstă se pensionează, uite ce vouchere de vacanță au! În parte, povești reale, în parte de adormit copiii, nu toți bugetarii primesc minunatele salarii, sporuri, nu au dreptul să muncească până îi ia salvarea sau ei primesc voucherele de vacanță doar din banii lor, care se rețin lunar, timp de un an, de către angajator prin impozitarea de 4 ori a normei de hrană. Suntem băștinași în țara în care un medic specialist are doar din sporuri cam două salarii de bugetar obișnuit, din sănătate. Pentru că nu le plătiți unora doar calificarea superioară, ci și sporurile... superioare, iar statul român capitalist e atât de năuc, încât dă și sporurile proporțional cu salariul de entitate cu diplomă universitară, în timp ce subordonații cu mai puțină școală primesc sporuri de 7-10 ori mai mici, pentru exact aceleași condiții de lucru. Vine Parlamentul să repare abuzul, ca la pensii speciale pentru inșii aleși pe listă de partid? Sigur nu în viața asta, sporurile nu trebuie să fie fixe, ca norma de hrană și au fost inventate pe vremea comuniștilor, cum observa CTP, pentru că tovarășii în definiție trebuiau să fie egali conform doctrinei, dar ei trebuiau ajutați dacă se consumă conducându-i pe alții.

Despre alt umflat al veniturilor la stat, prin folosirea diplomelor de master și doctor, nici nu are rost să mai vorbim, în condițiile în care românii își permit să intre în Alma Mater pe loc cu plată sau la concursuri cu medie de la bacalaureat, pentru a primi diploma magică care aduce bani în plus pe fluturașul de salarizare. Mai bine că nu se verifică aceste acte, despre cum sunt de utile instituției respectivele calificări ale angajatului, ca să nu se streseze statul și aflăm după ani cine și-a falsificat diploma sau a fost plătit ilegal în anii în care a fost în funcția pentru care a mințit.

Angajat la stat și simultan și statut de pensionar la stat? Un fleac pentru trupeții în uniforme, în special, un sereist, un colonel de armată e ceva util la bugetarul șef al instituției, omul e tânăr, s-a dus la pensie la 47, doar nu o să-l lăsăm să se tâmpească toată ziua la urmărit posturile TV ale infractorilor români, îi punem la Zoo sau la poliție locală, să aștepte acolo a doua venire. Medicii? Sunt de neînlocuit, facem legi să stea la stat și după vârsta normală de pensionare, lăsăm infirmierele și alt personal fără prea multă calificare să se pensioneze la termen. Pentru că medicii au nevoie încă de putere, funcție, orgoliu, avantaje, iar tinerii medici nu au decât să plece în țări străine, dacă vor și ei o carieră precum Matusalem. Iar dacă mai sunt și interese pentru privat, nici un medic de la stat nu va plânge că șmecherul de la stat a blocat statul în folosul privatului concurent.

Spuneți că ne este greu, guvernanți? Ați înghețat salariile doar la unii, alții primesc în continuare salariile din 2022, precum medicii și asistenții! Sunt prea puțini plătitori la buget? Vreo 6 milioane de români muncesc azi afară și ghici ce? Plătesc acolo taxe și impozite, TVA, produc acolo PIB, nu în România. În țară și-au lăsat copiii și părinții, pentru care plătiți azi școlarizare, asistență medicală, medicamente compensate. Că trimit unii de afară, lunar, câteva sute de euro familiei, nu e ceva să salveze țara care pierde mult mai mult neavându-i aici. Și când vă mai împănați, guvernanți, cu banii trimiși în țară de românii plecați la muncă, care ar fi până în 5 la sută din PIB, să nu uitați că vreo 6 miliarde de dolari de la 6 milioane de români înseamnă al naibii de puțin. Anual, 1.000 de dolari per român plecat, nici măcar de cel mai nou iPhone! Pentru ăla trebuie trimis mai mulți bani!

 

Lasă un comentariu