ANUL TRECUT, LUCRĂRILE DE CONSTRUCȚII AU CRESCUT CU APROAPE 16%

Distribuie pe:

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), în anul 2020, lucrările de construcții au crescut față de anul 2019 cu aproape 16%, cele mai mari creșteri înregistrându-se la lucrările de reparații capitale.

“Volumul total al lucrărilor de construcții a crescut cu 15,9%. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la lucrările de reparații capitale (+46,0%), lucrările de întreținere și reparații curente (+24,4%) și la construcțiile noi (+9,3%).

Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la construcțiile inginerești (cele care nu îndeplinesc caracteristicile de clădiri și au ca scop crearea condițiilor pentru realizarea activităților de producție sau a celor social-culturale, respectiv drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane etc.) +18,5%, la clădirile rezidențiale (+17,8%) și la clădirile nerezidențiale (+10,9%).

Construcțiile noi reprezintă rezultatul acelor activități care determină direct crearea de noi spații (de locuit sau cu altă utilizare) sau crearea de noi structuri la construcțiile civile existente.

Lucrările de reparații capitale la construcții existente reprezintă lucrările care se execută la clădiri și construcții existente, după expirarea fiecărui ciclu de funcționare prevăzut în normativele tehnice și care au ca scop menținerea caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normată.

Lucrările de întreținere și reparații curente la clădiri și construcții existente reprezintă ansamblul de operații (zugrăvire, vopsire, repararea unor părți neînsemnate) ce se realizează la o construcție existentă pentru a asigura continuitatea folosirii ei, împiedicarea unei uzuri rapide și prelungirea duratei de funcționare”, explică INS. (L.P.)

 

Lasă un comentariu