SECRETUL UNEI CĂSNICII FERICITE, ÎNSCRIS ÎN ADN

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Arkansas, citați de descopera.ro, susțin că secretul unei căsnicii fericite ar putea fi scris în ADN, adică variația unei gene specifice poate fi corelată cu trăsături benefice în formarea de legături și satisfacția față de relații în primii ani de căsnicie.

“Studiul nostru arată că o variație numită CC a genei CD38 este asociată cu niveluri crescute de mulțumire. Pornind de la această premisă, am folosit date ale unui studiu privind genotipul unor tineri pentru a explora dacă există vreo corelație între variația CD38 CC și nivelurile de încredere, iertare și satisfacție față de căsnicie.

Astfel, am descoperit că indivizii care prezintă variația CC au raportat niveluri mai ridicate de percepții considerate benefice relațiilor de succes, în special în cazul încrederii. Satisfacția față de căsnicie tinde să înceapă sus, iar apoi să scadă.

Noi am fost interesați să vedem dacă o parte din motivele pentru care unele persoane au dificultăți în a menține satisfacția față de relație, în perioada de după căsătorie, se datorează unor potențiale predispoziții genetice, studiind 142 de tineri căsătoriți (71 de cupluri), un subset al unui grup mai mare folosit în alte studii, prelevând mostre de ADN de la aceștia, la trei luni după ce s-au căsătorit.

Cuplurile au fost rugate să completeze un chestionar în momentul prelevării ADN-ului, iar apoi, odată la 4 luni, timp de 3 ani. Am comparat, la sfârșitul studiului, răspunsurile din chestionarele completate de voluntarii care prezentau variații la gena CD38 cu cele ale subiecților care prezentau variația specifică CC și am constatat că cei din urmă au raportat niveluri mai ridicate de satisfacție față de mariaj.

Indivizii cu variația CC s-au simțit mai recunoscători pentru partenerul lor, au raportat încredere mai mare în partenerul lor, erau mai iertători față de partenerul lor și mai satisfăcuți de căsniciile lor.

Deși cercetarea indică o posibilă corelație genetică în satisfacția față de căsnicie, acest lucru nu înseamnă că persoanele fără variația CC nu pot avea relații fericite. Nu înseamnă că persoanele care n-au genotipul CC sunt condamnate să aibă probleme. Totuși, este mai probabil să aibă probleme în domeniul relațiilor, așa că acele persoane ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a avea o căsnicie fericită”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu