FLORIN CÎȚU: VOI PROPUNE CA ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ ANUMITE FUNCȚII DE CONDUCERE SĂ FIE PE MANDAT

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara că va propune în coaliția de guvernare ca în administrația publică locală și centrală anumite funcții de conducere, cum este cea de director general sau de secretar general, să fie pe mandat.

“Voi propune luni, în coaliție, ca în administrația publică locală și centrală anumite funcții de conducere, cum ar fi cea de director general, de secretar general, de secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate țările dezvoltate în administrația publică, mandat după care vei avea reevaluarea. Vă dau un exemplu: dacă ești secretar general într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administrație publică responsabilă”, a precizat Florin Cîțu, într-o emisiune la Digi 24.

El a adăugat că în aceste funcții va propune să se facă și “o rotație”.

 

INFRACȚIONALITATE: OPT DIN ZECE TINERE EUROPENE EVITĂ ANUMITE SPAȚII PUBLICE (STUDIU)

O majoritate covârșitoare a tinerelor femei din Europa evită să meargă în anumite locuri sau cartiere, de teamă că ar putea fi agresate sau hărțuite, indică un raport european publicat vineri, transmit AFP și dpa.

“De teamă că ar putea fi agresate fizic sau sexual ori hărțuite, 83% dintre femeile cu vârste între 16 și 29 de ani evită să meargă singure în anumite locuri, fie să se deplaseze pe anumite străzi sau cartiere, fie să se afle izolate cu o altă persoană”, potrivit studiului realizat de Agenția europeană pentru drepturi fundamentale (FRA).

Pentru realizarea studiului, FRA a interogat, în anul 2019, 35.000 de persoane din Uniunea Europeană, Regatul Unit și Macedonia de Nord cu privire la percepțiile lor asupra infracționalității, securității și drepturilor victimelor.

“Tinerele femei, în special, evită diferite locuri, temându-se pentru securitatea lor. Aceasta este o chestiune importantă în termeni de egalitate, întrucât demonstrează că ele nu pot utiliza spațiile publice în aceeași manieră ca bărbații”, a declarat autorul raportului, Sami Nevala, pentru AFP.

Pentru comparație, doar 58% dintre bărbații din aceeași categorie de vârstă afirmă că adoptă același comportament, potrivit FRA, care oferă astfel primele date statistice transfrontaliere privind infracționalitatea și securitatea.

Studiul mai arată că peste 22 de milioane de persoane sunt atacate fizic, în fiecare an, în Uniunea Europeană, și că 110 milioane sunt ținta hărțuirii.

O proporție de 9% dintre persoanele intervievate au recunoscut că s-au confruntat cu violența fizică în ultimii cinci ani, iar 6% au devenit victime ale violenței fizice în precedentele 12 luni. Totuși, mai puțin de o treime dintre victimele violenței fizice s-au adresat autorităților.

O altă concluzie a studiului este aceea că 41% dintre respondenți au declarat că au fost hărțuiți în ultimii cinci ani, iar 29% s-au confruntat cu asemenea incidente în anul precedent.

FRA definește hărțuirea drept insulte sau amenințări adresate în persoană sau online. Această agenție europeană, ce are sediul la Viena, le-a cerut țărilor membre să se concentreze pe categoriile care s-au confruntat cu rate ale violenței mai ridicate decât media, inclusiv tineri, persoane cu dizabilități, minorități etnice și membri ai comunității LGBT.

 

PREȘEDINTELE JOE BIDEN PROMITE 4 MILIARDE DE DOLARI PENTRU PROGAMUL COVAX

Președintele american, Joe Biden, promite patru miliarde de dolari pentru dispozitivul COVAX de vaccinare anti-COVID-19, a făcut cunoscut joi Casa Albă, notează AFP.

O primă tranșă de 2 miliarde de dolari va fi eliberată “foarte repede”, a declarat un înalt responsabil american. A doua tranșă de 2 miliarde va fi eliberată treptat, timp de doi ani, în 2021 și 2022.

Programul COVAX își propune să furnizeze în acest an vaccinuri anti-COVID-19 către 20% din populația din aproape 200 de țări și teritorii participante, dar el include mai ales un mecanism de finanțare care permite unui număr de 92 de economii cu venituri mici și medii ale lumii să aibă acces la dozele prețioase.

“Statele Unite sunt încântate să-și aducă prima contribuție la COVAX”, a declarat oficialul american.

“Considerăm că este esențial să ne jucăm rolul pentru a învinge această pandemie la nivel global”, a adăugat el.

Prima întâlnire virtuală a G7, concentrată asupra pandemiei de coronavirus și schimbările climatice, a fost programată vineri Aceasta a reunit liderii Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Japoniei, în prezența șefilor Uniunii Europene, și prezidată de premierul Boris Johnson. Londra a preluat președinția prin rotație a grupului și intenționează să găzduiască în iunie un summit al liderilor săi într-o stațiune litorală din Cornwall.

 

NATO VA CREȘTE EFECTIVELE MISIUNII ÎN IRAK, DE LA 500 LA 4.000 DE MEMBRI, ANUNȚĂ STOLTENBERG

Statele NATO își vor crește efectivele militare desfășurate pentru misiunea de instruire în Irak, de la 500 la aproximativ 4.000 de membri, a anunțat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite dpa.

Ideea este de a extinde activitățile de instruire pentru forțele de securitate irakiene și, totodată, de a le desfășura și în afara Bagdadului, a explicat Stoltenberg.

Obiectivul este împiedicarea unei resurgențe a grupării Stat Islamic.

“Misiunea noastră are loc la cererea guvernului irakian. Ea este îndeplinită cu deplin respect față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Irakului”, le-a mai declarat Stoltenberg reporterilor după reuniunea de joi a miniștilor apărării din statele NATO.

 

CORONAVIRUS: GERMANIA VA ÎNFIINȚA O ECHIPĂ OPERATIVĂ SPECIALĂ PENTRU PRODUCȚIA DE VACCINURI

Guvernul german dorește să creeze o echipă operativă specială pentru a spori investițiile în producția de vaccinuri și pentru a consolida capacitatea de rezervă pentru următoarea pandemie, a anunțat vineri ministrul sănătății german, Jens Spahn, citat de Reuters și dpa.

Spahn a confirmat o informație difuzată de publicația Der Spiegel conform căreia noua structură va fi condusă de Christoph Krupp, fostul șef al Agenției federale germane pentru valori imobiliare.

Demnitarul german a adăugat că sporirea numărului persoanelor vaccinate anti-COVID-19 și scăderea numărului de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, în ultimele săptămâni, înseamnă că este posibilă ridicarea măsurilor de carantină în Germania.

Totuși, el a făcut apel la prudență, în contextul identificării unei variante mai ușor transmisibile a noului coronavirus. “Deși populația germană dorește încheierea lockdown-ului, este important să se acționeze cu prudență, astfel încât să nu se pericliteze ceea ce s-a realizat”, a explicat ministrul german.

Numărul noilor cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele șapte zile era, vineri dimineață, de 56,8 la nivel național, ușor mai redus decât în ziua precedentă (57,1), potrivit Institutului Robert Koch. Guvernul federal și guvernele celor 16 landuri și-au stabilit ca obiectiv scăderea acestui indicator sub 50. Ridicarea totală a lockdown-ului este posibilă dacă valoarea scade sub 35.

 

 

Lasă un comentariu