PREȚURILE, PANDEMIA ȘI ÎNGHEȚAREA PENSIILOR!

Distribuie pe:

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat a opta creștere consecutivă în ianuarie 2021, cea mai mare din ultimii opt ani și jumătate, conform ultimului raport lunar al FAO - Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. În condițiile unei creșteri lunare de 4,3%, cea mai mare din iulie 2012, cu un plus de 2,9% față de luna precedentă, creșterea anuală s-a accelerat până la 10,6%, cea mai mare din ultimii 47 de ani.

Cea mai mare contribuție la creșterea indicelui agregat au avut-o prețurile cerealelor și uleiului, care au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 80 de luni, respectiv 104 luni. Prețul uleiului a înregistrat cea mai mare creștere, de 27%, după o majorare lunare de 5,8, după un avans de 7,6% în decembrie 2020.

Creșterea anuală continuă a prețurilor, cerealelor, cu 23,6%, a făcut ca indicele prețurilor cerealelor să ajungă la cel mai înalt nivel din iunie 2014. Aceste creșteri au avut loc pe fondul cererii globale mari de grâu, ca urmare a scăderii cantităților disponibile.

Și prețul porumbului a urcat la cel mai înalt nivel din ultimii șapte ani, pe fondul creșterii achizițiilor din China, dar și a reducerii producției în SUA. Astfel, prețul porumbului a crescut cu o rată anuală de 4,3% în ianuarie 2021, pe fondul unei creșteri lunare de 11,2%

FAO prognozează o creștere cu 5,7% a comerțului mondial cu cereale, în sezonul 2020-2021, față de sezonul precedent, până la 465,2 milioane de tone, o nouă valoare record, în urma revizuirii în creștere a prognozei din luna precedentă, cu peste 10 milioane de tone, pe fondul sporirii cererii din China.

Prognoza comerțului cu grâu a rămas neschimbată față de luna decembrie, la 184,5 milioane de tone, nivel apropiat de cel înregistrat în sezonul anterior.

Noile estimări privind comerțul mondial cu orez arată o creștere de 7,9% în 2021, față de anul precedent, până la 48,4 milioane de tone, cu 800 de mii de tone peste prognoza din decembrie 2020.

Prețul zahărului a înregistrat cea mai mare creștere lunară dintre componentele indicelui agregat de 8,1%, iar creșterea anuală s-a accelerat cu 7,6%, din cauza producției scăzute din 2020, în special în Uniunea Europeană, Rusia și America de Sud.

Prețul mediu al produselor lactate a crescut anual până la 6,9%, pe fondul unei creșteri lunare cu 1,6%. În schimb, prețul cărnii a scăzut de la 10,8% până la 7,3%, după patru luni consecutive de creșteri. Carnea de pasăre a înregistrat cea mai mare creștere lunară, pe fondul cererii globale susținute, în condițiile care exporturile din mai multe țări europene sunt redirecționate ca urmare a existenței unor focare de gripă aviară. În același timp, prețurile cărnii de vită și de porc au rămas relativ mai stabile, în timp ce prețul cărnii de ovine a înregistrat o nouă creștere lunară, pe fondul cererii mari din China și extremul orient.

În perioada următoare, o cauză importantă a creșterilor de prețuri la produsele alimentare poate fi accentuată datorită măririi costului transportului, ca urmare a majorării prețului la carburanți, dar și a majorărilor importante a sumelor din facturile la energie electrică și la gaz metan la noi în țară.

În România, din cauza pandemiei, prețurile din toate domeniile au crescut în 2020 și în cele două luni din 2021. Cele mai mari creșteri au cunoscut produsele alimentare, de până la 5,5%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Procente mai mari s-au înregistrat la majorarea prețurilor legumelor și fructelor, care, oricum, în perioada de iarnă se importă, contribuind la majorarea deficitului comercial cu miliarde de euro.

Mai puțin afectate sunt prețurile mărfurilor nealimentare, care au înregistrat o creștere maximă în luna ianuarie, de 2,68%. Indicele prețurilor de consum IPC a crescut cu 4,01%, conform datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică - INS.

În concluzie, pensionarii (cei cu pensii mici până la 2.000 de lei) și o parte din angajații la stat (mai ales din sănătate, brancardieri, infirmierele) sunt afectați foarte mult de înghețarea creșterii salariilor și pensiilor. Protestele lor împotriva Guvernului și Parlamentului, în această iarnă, când prețurile la alimente, gaz metan și energie electrică - liberalizate, majorate cu peste 30% și respectiv 26%, sunt justificate, deoarece banii primiți nu le ajung să plătească facturile, alimentele și medicamentele pe care le cumpără cu bani împrumutați de la CAR-ul pensionarilor.

 

Lasă un comentariu