DUMNEZEU, LUMEA ȘI...FILOSOFUL

Distribuie pe:

* “Fără Dumnezeu, totul ar fi cenușă, totul ar fi absurd. Șansa noastră este să descoperim sacrul”.

***

* “Revoluție a făcut Dumnezeu creând lumea, s-a revoltat împotriva haosului, împotriva neființei; În locul nimicului a creat ființa, în locul neantului a creat eternitatea”.

***

* “Despre Mircea Eliade, cel mai mare căutător și șlefuitor în ale religiei universale, se spunea că a fost un “Căutător de religie, dar fără religie...” Nimic mai fals... Iată ce relatează doamna Lidia Ionescu Stăniloaie, în cartea sa, Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloaie, legat de întâlnirea dintre cel mai mare teolog ortodox, părintele Dumitru Stăniloaie și marele savant Eliade, în casa acestuia din urmă, la Chicago, în anul Domnului 1982, cu puțini ani înainte de moartea sa: “Mircea Eliade ne-a povestit de amintirile lui din Paris... felul cum a ajuns în America... Mircea Eliade i-a cerut tatei să facă o slujbă și să-i binecuvânteze casa. A îngenuncheat concentrat, și cu evlavie și-a împreunat mâinile la rugăciune. Erau deja aproape paralizate, atinse de boala cumplită care l-a măcinat, și ne-a durut inima să-l vedem ca pe un trunchi de copac ale cărui ramuri începuseră să se usuce”.

Cristina Eliade relatează: “Cel ce a trecut prin toate doctrinele credințelor și religiilor, ale civilizației și culturii umane, avea pereții casei pline de icoane și crucifixuri, ceea ce atestă cu adevărat adeziunea sufletească; el a murit ca un creștin adevărat, căci el trăia ultimii ani ca un monah oriental, devotat lucrurilor spirituale, consolat în fața creștinismului”.

Eugen Ionesco, marele dramaturg, mărturisea: “Eliade era de o discreție fabuloasă; n-am știut niciodată dacă este un credincios sau nu; Dar a adus lui Dumnezeu servicii incalculabile. A creat credincioși și, prin aceasta, a schimbat spiritual o mare parte a lumii”.

Mircea Eliade (1907-1986), a fost istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filosof și profesor român la Universitatea din Chicago. Filosof și istoric al religiilor, titular al catedrei de istoria religiilor Sewel L. Avery din 1962, naturalizat cetățean american din 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. În anul 1928, a obținut o bursă de studiu de 4 ani, la Universitatea din Calcutta, India. Acolo l-a cunoscut pe Mahatma Gandhi, ale cărui idei despre spiritualitate l-au influențat ulterior. Totodată, a început o poveste de dragoste cu frumoasa Maitreyi, de la a cărui tată, profesorul Dasgupta, a învățat limbile sanscrită, pali și bengali. În anul 1930, devine asistenul lui Nae Ionescu, predând un curs de metafizică. A fost membru al Academiei Române postum; a primit Premiul Bordin al Academiei Franceze și titlul de Doctor Honoris Causa. Lucrările literare și științifice ale lui Eliade au fost traduse în multe limbi de circulație internațională. La rândul său, a fost un adevărat erudit, vorbind fluent 5 limbi străine (româna, franceza, germana, italiana și engleza) și cunoscând destul de bine, alte 3 limbi (ebraica, persana, sanscrita). Moare în capitala Statelor Unite, în anul 1986.

Autor de aforisme:

- “Cea mai prețioasă călătorie este aceea a sufletului nostru, călătorie pe care o facem în singurătate”.

- “Binele făcut la nevoie, ți-l răsplătește Dumnezeu, înzecit, când nici nu te aștepți”.

- “Lumea fără Dumnezeu are nevoie de religie. O dovedesc mulțimea de religii din trecut, dar și cele care apar ca ciupercile, în epoca botezată obraznic «postcreștin㻓.

P.S. Fericitul Augustin (354-430), episcop, filosof, teolog, doctor al Bisericii: “Liniștea nu este acolo unde o căutați. Căutați ceea ce căutați, dar nu este acolo. Căutați viața fericită într-un ținut al morții. Nu este acolo. Căci cum poate fi viața fericită acolo unde nu este viață? Fericit este omul care te cunoaște pe tine, Doamne!”

Lasă un comentariu