GUVERNUL A APROBAT FORMA FINALĂ A PROIECTULUI LEGII BUGETULUI DE STAT PENTRU 2021, CU AVIZUL CONSILIULUI LEGISLATIV

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, luni seară, proiectul Legii bugetului de stat pentru 2021, în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, liderul PNL, afirma că, după adoptarea în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ, proiectul Legii bugetului de stat a fost transmis în Parlament ieri.

“Se știe că a venit abia în cursul zilei de astăzi avizul Consiliului Legislativ și, procedural, chiar dacă nu există o modificare a Legii bugetului de stat în urma avizului Consiliului Legislativ, trebuie adoptat bugetul în urma avizului Consiliului Legislativ. Cel mai probabil, Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale de stat vor fi trimise în cursul zilei de mâine către Parlament”, preciza Orban, luni, la Parlament.

Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, aprobate prin HG 1.850/2006, care permite plata salariilor restante minerilor de la CH Hunedoara, care au protestat, timp de mai multe zile, prin blocarea în subteran la minele Lupeni și Lonea. (AGERPRES)

PSD A GUVERNAT ȚARA DOUĂ DECENII ȘI A CONTRIBUIT LA DEZECHILIBRELE ECONOMICE MAJORE

Liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, a afirmat, luni, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea “Ora prim-ministrului”, că PSD a guvernat țara, mai bine de două decenii, și a contribuit la dezechilibrele economice majore pe care le înregistrează România.

“Tema supusă astăzi dezbaterii, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, ar fi fost acceptabilă dacă ar fi venit din partea unui partid care nu ar fi guvernat România, mai bine de două decenii, și care nu ar fi contribuit, măsurile pro-ciclice, la dezechilibrele economice majore pe care le înregistrează țara noastră”, a declarat Andronache.

El a spus că dezbaterile pe buget trebuie să fie făcute cu argumente serioase, responsabilitate și onestitate, “nu cu minciuni sau cu lozinci politice”.

“Inițiatorii acestei dezbateri vorbesc despre «moartea economică a României», în condițiile în care niciun indicator economic nu le susține afirmația. Dimpotrivă, evoluțiile economice din anul 2020 și începutul anului 2021 ne arată că România a adoptat unele dintre cele mai bune măsuri la nivel european pentru atenuarea crizei economice”, a susținut Andronache.

Deputatul liberal a adăugat că reprezentanții PSD uită să spună că orice construcție bugetară, făcută de PSD în anii 2017-2019, a fost “invariabil însoțită de taxe și impozite noi sau de majorarea fiscalității existente”.

“PSD lua cel puțin 2 lei din buzunarele oamenilor, prin impozite și taxe, pentru 1 leu în plus la pensie sau la salariu. De asemenea, orice majorare de venituri, clamată de liderii PSD în acea perioadă, era desființată imediat de creșteri spectaculoase de prețuri. Revenind în actualitate, nu știu ce considerați dumneavoastră tăiere? Poate vă referiți la majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, cu 14%, cea mai mare majorare din Uniunea Europeană, sau la majorarea etapizată a alocațiilor de stat până la dublare, sau la majorarea salariului minim și a unor drepturi de protecție socială”, a mai spus liderul deputaților liberali.

El a transmis PSD că nu a vrut să majoreze punctul de pensie, cât a fost la guvernare.

“Ați avut pretenția ca majorarea să o facă Guvernul PNL în plină criză economică. Și uite că a făcut-o, cu 14%, în limita resurselor pe care le-a avut la dispoziție”, a subliniat Andronache.

El a mai susținut că, de câte ori a guvernat, PSD a dat legi aberante, iar nota au plătit-o guvernele de dreapta.

“Ori de câte ori guvernele de dreapta au însănătoșit economia, au stabilizat finanțele publice ale țării, au stopat risipa și au impulsionat investițiile, au urmat apoi guverne socialiste care au promovat irosirea fondurilor publice, renașterea pensiilor speciale, a indemnizațiilor și privilegiilor pentru unele categorii”, a mai declarat Andronache.

Potrivit acestuia, bugetul pe acest an este “unul construit în vreme de criză, este unul curajos, realist, care, în pofida contextului economic și sanitar, asigură toate resursele necesare pentru plata salariilor, a pensiilor majorate, a alocațiilor majorate, a cheltuielilor sanitare legate de gestiunea crizei sanitare și de campania de vaccinare, asigură resurse financiare consistente pentru comunitățile locale, pentru protejarea locurilor de muncă și își propune să realizeze cea mai mare valoare absolută a investițiilor publice din ultimele decenii”, liberalul arătând că bugetul nu introduce impozite și taxe noi, nici nu le majorează pe cele existente. (AGERPRES)

 

PROIECTE DE MODIFICARE A LEGISLAȚIEI DIN JUSTIȚIE - RESPINSE

Senatul a respins, luni, în plen, mai multe inițiative legislative din legislatura trecută, aparținând unor parlamentari PSD, care aduceau modificări legislației din domeniul Justiției.

Printre actele normative dezbătute săptămâna trecută, în plen, și respinse prin vot, luni, se numără propunerea legislativă, inițiată în anul 2017 de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare, în cursul procesului penal.

În forma sa inițială, propunerea legislativă a avut ca obiect de reglementare îmbunătățirea prevederilor referitoare la dreptul persoanelor private de libertate de a participa la funeraliile unui membru al familiei și stabilirea unei proceduri pentru exercitarea acestuia. Proiectul de act normativ a fost analizat de Curtea Constituțională, în urma mai multor sesizări, și s-a pronunțat asupra neconstituționalității inițiativei.

Comisia juridică a propus plenului, la reexaminare, respingerea propunerii legislative, în acord cu deciziile CCR, și urmează ca parcursul parlamentar al acesteia să fie finalizat de Camera Deputaților, care s-a mai pronunțat asupra actului normativ, adoptând proiectul de lege în 6 iunie 2018 și 14 noiembrie 2018.

O altă lege care a fost respinsă luni vizează modificarea Codului penal, în sensul majorării limitelor de pedeapsă pentru exploatarea cerșetoriei și folosirea unui minor în scop de cerșetorie, și folosirea serviciilor unei persoane exploatate. Actul normativ a fost declarat neconstituțional, în ansamblu, pe 30 septembrie 2020.

De asemenea, tot raport de respingere are propunerea legislativă care a fost inițiată în 2018 de foștii parlamentari PSD Șerban Nicolae, Florin Iordache și Eugen Nicolicea și care stabilea, printre altele, pensia Avocatului Poporului. Unele prevederi ale actului normativ au fost declarate neconstituționale de CCR, în 30 ianuarie 2019. (AGERPRES)

 

OUG 91/2020 PRIN CARE ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ A REZERVELOR DE STAT A TRECUT ÎN SUBORDINEA GUVERNULUI, ADOPTATĂ

Plenul Senatului a adoptat, în calitate de Cameră decizională, OUG 91/2020, prin care Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a trecut din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Guvernului și în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.

Ordonanța a fost modificată în Senat, în sensul că de dreptul la hrană gratuită, pe timp de pace, în sensul stabilit de OUG 26/1994, beneficiază și personalul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

În forma inițială a actului normativ, de acest drept beneficia personalul din Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale. (AGERPRES)

 

CANCELARUL GERMAN ANGELA MERKEL PROPUNE UN PLAN ÎN TREI ETAPE PENTRU RIDICAREA RESTRICȚIILOR

Cancelarul german Angela Merkel a propus un plan în trei etape pentru ridicarea restricțiilor, legate de intensificarea activității de testare la COVID-19, a declarat șefa executivului de la Berlin într-o reuniune a conducerii Uniunii Creștin-Democrate (CDU), transmite Reuters.

Merkel dorește să redeschidă părți ale societății, începând cu extinderea numărului de contacte personale, urmată de școli și colegii vocaționale și, în a treia fază, de activități sportive, restaurante și cultură, potrivit participanților la reuniune.

Germania a extins până la 7 martie restricțiile pentru limitarea răspândirii COVID-19, dar școlile elementare și creșele din 10 landuri au început reluarea activității, iar saloanele de cosmetică se vor redeschide săptămâna viitoare.

Ministrul Sănătății german, Jens Spahn, și-a reluat apelul ca guvernul să ofere gratuit teste rapide, începând de la 1 martie.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 din Germania a fost afectată până acum de probleme în furnizarea vaccinului. Până duminică, în Germania au fost administrate doar puțin peste 5 milioane de doze.

Ministrul sănătății federal și miniștrii Sănătății din landuri vor decide dacă profesorii și educatorii vor avea o prioritate mai mare la vaccinare. (AGERPRES)

 

ISRAELUL VA COMPENSA FAMILIILE AI CĂROR COPII AU FOST RĂPIȚI ÎN URMĂ CU DECENII

Guvernul israelian a aprobat luni un plan de a oferi compensații familiilor a mii de copii de imigranți din Yemen, care au dispărut în mod misterios în urmă cu șapte decenii, relatează dpa.

“A venit timpul ca familiile ai căror copii au fost luați de la ele să primească recunoaștere din partea statului și guvernului Israelului și compensații financiare”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Netanyahu a numit-o “una dintre cele mai dureroase afaceri” din istoria Israelului și a cerut Ministerului Educației să o includă în manualele despre istoria Israelului.

În total, 162 de milioane de șekeli (49,6 milioane de dolari) vor fi plătiți familiilor afectate.

În jur de 50.000 de evrei au imigrat din Yemen în nou înființatul stat Israel, în anii 1950, mulți dintre ei fiind plasați în tabere de refugiați temporare.

În acea perioadă, sute de copii au dispărut, iar multe dintre familii susțin că au fost răpiți și dispersați prin Europa. Soarta a mulți dintre acești copii nu a putut fi niciodată clarificată.

În 2016, guvernul a deschis o bază de date publică, accesibilă online, cu peste 200.000 de documente legate de copiii dispăruți. (AGERPRES)

 

RUSIA, “DEZAMĂGITĂ” DUPĂ SANCȚIUNILE EUROPENE

Ministerul rus de Externe s-a declarat dezamăgit de decizia Uniunii Europene de a sancționa patru oficiali ruși de rang înalt, responsabili pentru modul în care a fost tratat opozantul rus Aleksei Navalnîi și represiunea împotriva partizanilor săi, scrie AFP.

“Decizia adoptată de Consiliul Afaceri Externe (al UE), la 22 februarie, sub un pretext alambicat pentru a pregăti noi sancțiuni ilegale și unilaterale împotriva unor cetățeni ruși este dezamăgitoare”, a indicat ministerul într-un comunicat.

Miniștrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord, luni, să pregătească sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi

Potrivit Reuters, surse diplomatice susțin că vor fi vizați șeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracțiunile majore, directorul direcției penitenciarelor, directorul Gărzii naționale din Rusia și procurorul general. Sancțiunile vor fi înghețarea activelor de pe teritoriul UE și interdicția de călătorie în țările membre. (AGERPRES)

Lasă un comentariu